search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Πηγές Συντηρητικών στο BBC: Αδύνατη η συνάντηση με τον Σούνακ μετά τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά – Η αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ

27.11.2023 23:16
sunak 987- new

Μέσω του BBC ήρθε η πρώτη αντίδραση των Βρετανών για την ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βρετανικό δίκτυο κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα»».


Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά το No 10 το ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά o Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι ήταν «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε».

Το BBC σχολιάζει πως η ακύρωση ήρθε την επομένη της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.


Εκπρόσωπος του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC: «Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ενοχλημένος».

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

Αλλά η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Συντηρητικοί: Αδύνατη η συνάντηση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer, καταλήγει το BBC.

Τι απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Η αντίδραση της Laura Kuenssberg

Αλλά και η δημοσιογράφος Laura Kuenssberg που πήρε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολίασε την αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον πρωθυπουργό την Τρίτη όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών…» γράφει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter).

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ – Τα γλυπτά του Παρθενώνα αφορούν την ιστορία ενός ολόκληρου λαού

Τι είπαν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για ΜμΕ και φορολογικό νομοσχέδιο σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αθηνών

Χατζηδάκης: Σε πολιτική σύγχυση η αντιπολίτευση, απορρίπτει θετικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:48