search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:14
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης δηλώνει επίμονος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ποντάρει στη μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Βρετανία

27.11.2023 06:20
mitsotakis_bbc

Η τριήμερη επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και η συνέντευξη που έδωσε στο BBC όσον αφορά το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ανοίγει ξανά την συζήτηση για το τι μπορεί να πετύχει Ελλάδα και μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει η μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι συνεχείς και συστηματικές οι ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας που κάνει η κυβέρνηση όχι μόνο για να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά και για να πετύχει τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό κάτι που εκτιμάται ότι έχει γίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό 

Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC επανέλαβε την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι για την Αθήνα δεν είναι καν επιστροφής γιατί τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι λέγοντας “τι θα συνέβαινε εάν κόβαμε τη μισή Μόνα Λίζα και η μισή βρισκόταν στο Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού” 

Η Ελληνική πλευρά συνεχίζει τους τελευταίους μήνες στις εντατικές διαπραγματεύσεις με το βρετανικό μουσείο και όχι μόνο και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η πρόοδος που θα ήθελε η Αθήνα. Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος είναι υπομονετικός και θα επιμείνει σε αυτές τις συζητήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά “έχω μπροστά μου μια πλήρη θητεία”. Πρόσθεσε μάλιστα  ότι  ήμερα θα συναντήσει τον επικεφαλής των εργατικών ο οποίος είναι θετικός για την επιστροφή των γλυπτών και μετά από αυτή τη συνάντηση θα δώσει συνέχεια με δηλώσεις του στο θέμα. 

Πάντως η τελευταία εξέλιξη μέχρι τώρα στο διάλογο ελληνικής και βρετανικής πλευράς ήταν η δήλωση του προέδρου των διαχειριστών του βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν πριν από λίγες εβδομάδες, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το μουσείο , ο οποίος είχε εμφανιστεί ανοιχτός στην προσωρινή επιστροφή των γλυπτών με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που θα μπορούσε να δανείσει η ελληνική πλευρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μάλιστα, ο κ. Οσμπρον είχε δηλώσει ότι έχει συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε ορισμένα από τα Γλυπτά να βρίσκονται για κάποιο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα. Και ποια θα ήταν η εταιρική σχέση που θα γεννιόταν από αυτό.

Πάντως το θέμα των γλυπτών όπως συνήθως συμβαίνει προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣυΡιζΑ Στέφανο Κασσελάκη να αναφέρεται στην φράση του πρωθυπουργού ότι καλύτερα θα φαινόταν καλύτερα στο μουσείο της Ακρόπολης και να την χαρακτηρίζει ως στόχο επιχείρημα λέγοντας “δηλαδή αν τα γλυπτά του Παρθενώνα θα φαινόταν καλύτερα στο μουσείο της Περγάμου να τα πάμε στο Βερολίνο”

Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε και την ομιλία του στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της διασποράς της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο που θα ολοκληρωθεί σε μία οκταετία.

Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, ο οποίος είπε ότι η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει κυρίως από τον εαυτό της και από την επιμονή της να στρέφεται μόνο στο κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές θέλει να κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό τέτοιο που θα εγκαθίδρυση την πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να γίνουν κι άλλες τολμηρές μεταρρύθμισης και κάλεσε τους απόδημους που είναι γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν μια και πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. 

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει ομιλία στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο και η Morgan Στάνλεϊ στο Λονδίνο για να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και να στείλει μήνυμα στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας μετά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας να πετύχει την ένταξη της  στην  επενδυτική βαθμίδα.  

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Φανταστείτε αν ο Αλέξης Τσίπρας ή εγώ είχαμε πει κάτι τέτοιο για τα Γλυπτά»

Μητσοτάκης: «Σκοπός μας τα τολμηρά νομοσχέδια – Δεν μας αφορά τι γίνεται στην αντιπολίτευση»

Κασσελάκης: «Τα λέει “τσεκουράτα” ο Βορίδης για το γάμο των ομόφυλων και ζαρώνει από φόβο για το θέμα των υποκλοπών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:13