search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:11
MENU CLOSE

Αναβρασμός στην Αθήνα για το unfair Σούνακ – Ασεβής η στάση του Λονδίνου, λέει ο Μαρινάκης

28.11.2023 09:04
marinakis pavlos

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει στο «παρά πέντε» την επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εξαιτίας των δηλώσεων του τελευταίου στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε με ανακοίνωση την ενόχλησή του, ενώ το ίδιο έντονη ήταν και η αντιδραση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Έλλειψη σεβασμού»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το πρωτοφανές «unfair» Σούνακ έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού όχι μόνο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά προς όλους τους Έλληνες.

«Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού και εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε για τις δηλώσεις με τις πάγιες θέσεις της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Δήλωσε δε, ότι η ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Προτιμότερο είναι η έκφραση μια διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός από μια άλλη χώρα με βαριά ατζέντα όπως είναι το Μεσανατολικό», είπε και πρόσθεσε ότι στη στάση αυτή απαντάει η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και τόνισε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του δε φοβάται να τις εκφράσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε τόνισε ότι η στάση της Βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα.

«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού».

Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω στη στάση αυτή και αφορά και άλλα ζητήματα «νομίζω ότι η αιτία είναι αυτό το ζήτημα αυτό» και κατέληξε ότι «η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της».

Τι λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

«Διπλωματική απρέπεια»

Ως διπλωματική απρέπεια των Βρετανών χαρακτήρισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, την ακύρωση της συνάντησης και μάλιστα την τελευταία στιγμή του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε, ότι αυτό που ενόχλησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν το παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα που ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι πάγιο και αφορά την επανένωση μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και «δεν τίθεται θέμα χρησικτησίας ή ιδιοκτησίας».

Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί γνώριζαν το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού εξηγώντας ότι η ακύρωση της συνάντησης έγινε ως διαρροή καθώς ο Σούνακ δεν θα αποδεχόταν τα αιτήματα του Κ. Μητσοτάκη.

«Απαράδεκτη ενέργεια»

Ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος, αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ανάρτησή του την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Κ.Μητσοτάκη.

“Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Σούνακ- Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης, που φέρνει σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας

Και νέα απρέπεια Σούνακ: Πρότεινε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Πηγές Συντηρητικών στο BBC: Αδύνατη η συνάντηση με τον Σούνακ μετά τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά – Η αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:11