search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:01
MENU CLOSE

Ο κόσμος του θεάτρου με τη ματιά της Βαρβάρας Δούκα

30.11.2023 11:21
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ

Τη γνώρισα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας πριν από ένα μήνα και μου χάρισε το βιβλίο της το οποίο το διάβασα μέσα σε δυο μέρες, κι έμαθα πολλά!

Οι εκδόσεις Σκαρίφημα και το Βιβλιοπωλείο «Πλους» παρουσιάζουν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το βιβλίο της καλλιτεχνικής διευθύντριας και εξαίρετης σκηνοθέτιδος Βαρβάρας Δούκα «Ιδρύοντας έναν Κόσμο».

Το βιβλίο δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει ένα κενό στις σπουδές σκηνοθεσίας για τις Παραστατικές Τέχνες κι έχει τη μορφή μαθημάτων και οδηγιών, αλλά θέτει και προβληματισμούς για τη θέση του Θεάτρου στη σύγχρονη εποχή με βάση την ίδρυση και την ιστορία του διά μέσου των αιώνων.

Στο πάνελ θα είναι ο Γιώργος Κεντρωτής -Ποιητής, Μεταφραστής και Αναπληρωτής Προεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Σμαρώ Κότσια, Θεατρολόγος, Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Θεάτρων και Παραστατικών Τεχνών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ.

Όπως μας λέει η Βαρβάρα Δούκα, «αυτό το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, σχετικά με τη σκηνοθεσία στις παραστατικές τέχνες, και την αντίληψη ότι το θέατρο είναι μόνο μια ‘χειροποίητη’ τέχνη και δε διδάσκεται. Προέκυψε από την πολύχρονη ενασχόληση μου με τη διδασκαλία σε διάφορα σεμινάρια και σχολές, και από την αγάπη για τόσους νέους ανθρώπους που γνώρισα,  οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να σπουδάσουν το αντικείμενο του Θεάτρου σε ξένη γλώσσα, γιατί οι σπουδές στη χώρα τους δεν κατάφεραν να τους δώσουν μια δομημένη γνώση στο πεδίο της Σκηνοθεσίας.

Ελπίζω αυτό το εγχειρίδιο, με τη μορφή περισσότερο συμβουλών, παρά αυθεντίας, για τα πρώτα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να γίνει Σκηνοθέτης, να  φανεί χρήσιμο».

Διαβάστε επίσης:

Το Άλσος γίνεται «Κήπος του χειμώνα»

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά

Οι τρεις βραδιές του Θάνου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42