search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:54
MENU CLOSE

Νετανιάχου: Ξεκινά εκ νέου η δίκη του με κατηγορίες για διαφθορά

04.12.2023 18:57
Netanyahu_Israil

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με πολλές κατηγορίες για διαφθορά, μετά από μια παύση στη δίκη λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ πρόκειται να ξεκινήσει την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία επικεντρώνεται σε πολλές κατηγορίες διαφθοράς κατά του Νετανιάχου, τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η δίκη διακόπηκε με έκτακτη εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί για απάτη, δωροδοκία και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις που κατατέθηκαν το 2019, γνωστές ως Υπόθεση 1000, 2000 και 4000.

Στην υπόθεση 1000, ο πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγό του Σάρα, κατηγορείται ότι έλαβε δώρα, όπως σαμπάνια και πούρα, από τον εξέχοντα παραγωγό του Χόλιγουντ Arnon Milchan και τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία James Packer σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες.

Οι κατηγορίες για δωροδοκία επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών ή/και πρόστιμο. Η απάτη και η παραβίαση της εμπιστοσύνης επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός πολιτικά ενορχηστρωμένου «κυνηγιού μαγισσών» από αντιπάλους και ΜΜΕ για να τον απομακρύνουν από το αξίωμα.

Η δίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 και έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους μεταξύ αυτών και λόγω της πανδημίας COVID-19.

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τη νομοθεσία για να προσπαθήσει να παρακάμψει τα νομικά του προβλήματα.

Εν μέσω των αμφιλεγόμενων σχεδίων του πρωθυπουργού για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, το Ισραήλ είχε βυθιστεί σε μήνες διαδηλώσεων πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι επικριτές του είπαν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πολιτικοποιήσουν το δικαστικό σώμα και θα θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του, θα ενισχύσουν τη διαφθορά και θα βλάψουν την οικονομία του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε στην πίεση και απέρριψε τις διαμαρτυρίες, δηλώνοντας ότι στοχεύει να αποκαταστήσει μια σωστή ισορροπία μεταξύ των τριών κλάδων της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Τι ήξεραν οι επενδυτές για το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ και πήραν τα μέτρα τους;

Ο… οδηγός της χρονιάς βρίσκεται στη Βρετανία: Κόπηκε 59 φορές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Ισπανία: «Οσμή» σκανδάλου στο παλάτι – Φήμες ότι η βασίλισσα Λετίθια είχε δεσμό με τον πρώην γαμπρό της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:49