search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:33
MENU CLOSE

Πνευμονία της Κίνας: Τι να προσέχουν οι γονείς – Εξηγεί στο topontiki.gr o καθηγητής Παιδιατρικής Ι. Τσανάκας

04.12.2023 12:20
paidon_agia-sofia_0707_1920-1080_2_new

Η πνευμονία made in China, έχει σημάνει συναγερμό στον πλανήτη μετά το κακό προηγούμενο της πανδημία του Covid-19 και τον εγκλεισμό μας που προκάλεσε για δυο χρόνια. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, όπως είναι φυσικό, παρακολουθούν στενά την αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας από μυκόπλασμα (το μικρόβιο που προκαλεί τις λεγόμενες περιπατητικές πνευμονίες), που εκτός από την Κίνα, έχουν εμφανιστεί σε παιδιά και σε έφηβους στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, Δανία και Σουηδία. Ωστόσο ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος που απειλεί για άλλη μια φορά τον πλανήτη;

«Δυο είναι τα δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για να μην υπάρχει πανικός. Πρώτον ότι πρόκειται για μια γνωστή πνευμονία που υπήρχε και πριν την πανδημία. Δεύτερον ότι εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών σε συνδυασμό με το ανοσολογικό κενό του οργανισμού μας, που δημιουργήθηκε από τα αυστηρά μέτρα προστασίας έναντι τον Covid-19,  έχει προκληθεί αύξηση αυτών των περιπατητικών πνευμονίων. Και στη χώρα μας έχουμε τέτοιες πνευμονίες», είπε στο topontiki.gr ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής- Πνευμονολόγος  στο ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε: «Δεν είναι όμως εισαγόμενες από την Κίνα.

Τι φταίει

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι το μυκόπλασμα έχει αντοχή έως και 90% στα διαθέσιμα φάρμακα, άρα περιορίζει τις θεραπευτικές δυνατότητες όπως είπε ο καθηγητής στο topontiki.gr.

«Σύμφωνα με μελέτες από το Πεκίνο, στην Κίνα έχει γίνει κατάχρηση στις μακρολίδες, δηλαδή  στα αντιβιοτικά που αντιμετωπίζουν το μυκόπλασμα  όπως για παράδειγμα οι κλαριθομυκίνες. Γνωρίζουμε, λοιπόν,  ότι αυτές οι μακρολίδες έχουν δημιουργήσει μια ανθεκτικότητα με συνέπεια να έχουν αυξηθεί οι πνευμονίες από μυκόπλασμα στην Κίνα. Με απλά λόγια έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και πλέον δεν είναι αποτελεσματικές στο μυκόπλασμα, γι’ αυτό γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Κίνα».

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος

Ο πραγματικός κίνδυνός σήμερα, αμέσως μετά την πανδημία, όπως μας είπε ο καθηγητής είναι η χαμηλή ανοσία των παιδιών, των έφηβων αλλά και των ενηλίκων απέναντι στα μικρόβια σε συνδυασμό με την κατάχρηση των αντιβιοτικών που έχουν πλέον χάσει την δύναμη τους.

«Κάθε ιός είναι ένα μικρό εμβόλιο. Στα χρόνια της πανδημίας ο οργανισμός μας δεν εκτέθηκε σε ιούς γιατί λαμβάναμε μέτρα προστασίας (μάσκα προστασίας, συχνό πλύσιμο χεριών, αντισηπτικά, αποστάσεις κλπ). Αυτό δυστυχώς είχε ως συνέπεια να έχουμε σήμερα ανοσολογικό κενό. Συνομιλώ πολύ συχνά με συναδέλφους μου από τις Η.Π.Α , την Αγγλία, τη Δανία, την Ολλανδία και όλοι μου λένε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας από μυκόπλασμα. Υπάρχει πρόβλημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επιδημία!».

Τι να κάνουν οι γονείς στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχουμε ένα καλό σύστημα επαγρύπνησης. Επίσης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι γονείς είναι σε ιδιαίτερα συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο τους, που τους κατευθύνει σε κάθε περίπτωση: «Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί με βήχα και πυρετό στο σπίτι. Οι γονείς έχουν τον παιδίατρος τους που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να στείλει τα παιδιά στο νοσοκομείο. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε σοβαρότερες πνευμονίες αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία μας, όπως για παράδειγμα από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) αλλά τις αντιμετωπίζουμε», είπε ο κ. Τσανάκας.

Ο ρόλος του παιδικού σταθμού

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παιδιά που δεν πάνε στον παιδικό σταθμό, είναι πιο ευαίσθητα και πιο επιρρεπείς στις ιώσεις αφού βρίσκονται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον που δεν δίνει την ευκαιρία στο ανοσοποιητικό τους σύστημα να ενδυναμωθεί.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ιώσεις είναι το προστατευτικό μέσο που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τα σταματάμε από τον παιδικό σταθμό, όταν έχουν μια απλή ίωση. Επίσης δεν πρέπει να δίνουν προληπτικά αντιβίωση, γιατί έτσι χάνεται η επίδραση της και όταν θα την έχει πραγματική ανάγκη ο οργανισμό, η αντιβίωση δεν θα λειτουργήσει, θα είναι άχρηστη. Ο κίνδυνος με την κατάχρηση των αντιβιοτικών φαίνεται πια με το μυκόπλασμα και την πνευμονία στην Κίνα».

Διαβάστε επίσης:

Το χαμόγελό μας είναι ο καθρέπτης της υγείας μας

Σχιζοφρένεια: Τα συνήθη συμπτώματα – Ο αλγόριθμος που την «εντοπίζει»

E.Σ.Α.μεΑ.- Ημερίδα: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:32