ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:28
MENU CLOSE

Lamborghini: Εισάγει τετραήμερη εργασία για τους εργάτες παραγωγής δίχως μείωση στους μισθούς

06.12.2023 17:24

Η Lamborghini κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας εργασίας για τους εργαζομένους στην παραγωγή της, δήλωσαν οι εργατικές ενώσεις και η εταιρεία την Τρίτη, την ώρα που περισσότεροι κατασκευαστικοί όμιλοι επανεξετάζουν τη δομή των ωρών εργασίας για τους υπαλλήλους τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που πολλές εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το προσωπικό τους για να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων και να διατηρήσουν το κερδοφόρο μομέντουμ μετά την πανδημία COVID-19 και την αύξηση του κόστους.

Παρόμοια τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα που υιοθετήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερο σε λιγότερο χρόνο, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι προσλήψεις βελτιώθηκαν και τα επίπεδα ασθενειών μειώθηκαν.

«Εργαστείτε λιγότερο και δουλέψτε καλύτερα, αυτή είναι η αρχή που καθοδήγησε αυτή τη διαπραγμάτευση και η οποία αποτελεί μέρος μιας συνολικής συλλογιστικής», αναφέρεται σε δήλωση της FIOM και της FIM-CISL.

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή με εκ περιτροπής πρόγραμμα δύο βαρδιών θα εναλλάσσουν μια πενθήμερη εβδομάδα με μια τετραήμερη εβδομάδα, περικόπτοντας συνολικά 22 ημέρες εργασίας κάθε χρόνο, ανέφεραν τα συνδικάτα. Όσοι κάνουν εναλλαγή τριών βαρδιών, που περιλαμβάνει και νυχτερινές βάρδιες, θα έχουν μια πενθήμερη εβδομάδα εναλλάξ με δύο τετραήμερες, μειώνοντας τις ετήσιες εργάσιμες ημέρες τους κατά 31.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Lamborghini αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης-πλαισίου που χρησιμοποιείται για τους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας, θυγατρικής της γερμανικής Volkswagen, η οποία περιλαμβάνει επίσης 500 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ετήσιων μισθών και περαιτέρω επιδόματα εργασίας.

Όσον αφορά τις αμοιβές, η συμφωνία περιλαμβάνει μια αύξηση 50% στα τρέχοντα μεταβλητά μπόνους που καταβάλλονται στους εργαζόμενους καθώς και ένα εφάπαξ μπόνους άνω των 1.000 ευρώ που θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα.

Την Τρίτη, η Intesa Sanpaolo είπε ότι το 70% των σχεδόν 30.000 ατόμων που είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν να εργαστούν ένα τετραήμερο την εβδομάδα το είχαν κάνει, με τα αιτήματα να αυξάνονται. Τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας άνοιξε τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας για τον περιορισμό των λογαριασμών ενέργειας, την πρώτη τέτοια κίνηση από μεγάλο Ιταλό εργοδότη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κατασκευάστρια γυαλιών Essilorluxottica συμφώνησε με τα εργατικά συνδικάτα να δοκιμάσουν ένα μοντέλο τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στα ιταλικά εργοστάσιά της, για 20 εβδομάδες το χρόνο.

Άλλοι ιταλικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής και αμυντικής ομάδας Leonardo, βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με συνδικάτα για να επεκτείνουν τα ευέλικτα εργασιακά οφέλη στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για διακοπή του πολέμου, το Ισραήλ… ανακαλύπτει «μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων» – Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ;

Τραμπ: «Δεν θα είμαι δικτάτορας αν επιστρέψω στον Λευκό Οίκο – Ο Μπάιντεν δεν θα είναι ο αντίπαλός μου στις εκλογές»

Γυναικοκτονίες – Ιταλία: Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στην κηδεία της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:23
Exit mobile version