search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 02:21
MENU CLOSE

Γάζα: Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για διακοπή του πολέμου, το Ισραήλ… ανακαλύπτει «μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων» – Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ;

06.12.2023 17:16
gaza-1212

Ο ισραηλινός στρατός μετά το φιάσκο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κάτω από το οποίο υποστήριζε πως βρίσκόταν το κέντρο διοίκησης της Χαμάς και τελικά βρήκε μερικά τουφέκια καλάσνικοφ, τώρα ενώ αυξάνεται η διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε κοντά σε «κτίρια κατοικιών», «μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων στη Λωρίδα της Γάζας», μέσα στις οποίες βρίσκονταν κυρίως πύραυλοι, εκτοξευτές ρουκετών και drones. Αν ο κόσμος θέλει να τελειώσει γρήγορα η σύγκρουση, πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, δήλωσε ο Νετανιάχου. Δοκιμάζονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

«Μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες όπλων στη Λωρίδα της Γάζας ανακαλύφθηκε κοντά σε μια κλινική και σε ένα σχολείο στο βόρειο τμήμα» του παλαιστινιακού εδάφους, από μια στρατιωτική μονάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Στην αποθήκη βρίσκονταν «εκατοντάδες εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών RPG και πυρομαχικά αυτών, δεκάδες αντιαρματικοί πύραυλοι, δεκάδες εκρηκτικοί μηχανισμοί, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που προορίζονταν να φτάσουν στο κεντρικό Ισραήλ, δεκάδες χειροβομβίδες και drones», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Οι στρατιώτες κατέσχεσαν τα όπλα. Ορισμένα καταστράφηκαν στο σημείο, άλλα στάλθηκαν για έρευνα», τόνισε ο στρατός, σημειώνοντας ότι η αποθήκη βρισκόταν «στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού».

«Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της κυνικής χρήσης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες», υποστήριξε ο στρατός.

Ωστόσο, όπως έχουν πει και στο παρελθόν οι Παλαιστίνιοι, ο ισραηλινός στρατός είναι εκεί και κανείς δεν ξέρει τι κάνουν ή τι όπλα έφεραν μαζί τους για να ισχυριστούν ότι τα βρήκαν μέσα στο συγκρότημα.

Απορρίπτει εκκλήσεις για διακοπή του πολέμου

Το Τελ Αβίβ απέρριψε τις αυξανόμενες πιέσεις για διακοπή της στρατιωτικής εκστρατείας στη νότια Λωρίδα της Γάζας και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς, παρόλο που ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, πρέπει να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους διεθνείς οργανισμούς ότι αγνόησαν τις «αποκρουστικές» περιπτώσεις βιασμών αθώων Ισραηλινών από μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η Χαμάς προσπαθεί να μας γκρεμίσει και αντ’ αυτού τους διαλύουμε», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τους μισούς διοικητές των ταγμάτων της Χαμάς. «Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, μέχρι μια συντριπτική νίκη».

Με το μήνυμα αυτό το Τελ Αβίβ απαντά στις ανησυχίες που η Ουάσιγκτον και άλλοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει για τις εχθροπραξίες στον θύλακα, με τους τελευταίους να τονίζουν ότι η καταστροφή που προκλήθηκε στη Βόρεια Γάζα πριν την επταήμερη ανακωχή δεν πρέπει να επαναληφθεί και στον Νότο. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ δημοσίευμα, καλώντας σε παύση των συγκρούσεων.

Ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι λαμβάνει αυξημένες προφυλάξεις για να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.000 άτομα από τη λήξη της εκεχειρίας. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι άλλοι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στις τελευταίες μάχες.

Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ;

Πλέον όμως δοκιμάζονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά μετά και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλλει απαγόρευση βίζας σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη που έχουν διαπράξει βία κατά των Παλαιστινίων, όπως αναφέρουν οι New York Times.

H απόφαση της Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται ως επίπληξη στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δεν έκανε περισσότερα για να περιορίσει τέτοιες επιθέσεις, επισημαίνει το άρθρο.

Παράλληλα, σε πείσμα των προειδοποιήσεων της Ουάσιγκτον, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα πολύ καιρό μετά τη νίκη επί της Χαμάς.

Για δύο μήνες, ο Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά το Ισραήλ, αλλά όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, τα νυχτερινά τηλεφωνήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ γίνονται ολοένα και πιο έντονα όπως και τα δημόσια μηνύματα ορισμένων από τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές καθώς το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να συνεχίσει να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του και να το προστατεύσει από τη διεθνή πίεση συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει συνδεθεί τόσο στενά με το Ισραήλ, δεχόμενος πολιτικές επιθέσεις, ειδικά από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του, που τον κατηγορεί ότι επέτρεψε τη μαζική σφαγή αμάχων.

Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου να αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα όριο στο πόσο καιρό μπορούν να συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται δημοσίως με το Ισραήλ.

«Νομίζω ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει διάρκεια ζωής τεσσάρων έως έξι εβδομάδων», δήλωσε ο Cliff Kupchan, πρόεδρος του Eurasia Group, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι στην περιοχή. «Εάν αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα τον Ιανουάριο, η διαφωνία εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και η ισχυρή διεθνής πίεση πιθανότατα θα αναγκάσουν τον Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: «Δεν θα είμαι δικτάτορας αν επιστρέψω στον Λευκό Οίκο – Ο Μπάιντεν δεν θα είναι ο αντίπαλός μου στις εκλογές»

Γυναικοκτονίες – Ιταλία: Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στην κηδεία της 22χρονης Τζούλια Τσεκετίν

Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει… χρώματα! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44