search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:51
MENU CLOSE

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα που χτύπησε τον αστυνομικό – Εξαιρετικά εύφλεκτη και επικίνδυνη

08.12.2023 15:42
fotovolida

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας νοσηλεύεται ο αστυνομικός, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης (7/12) τραυματίστηκε σοβαρά στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελινα Μερκούρη».

Πιο συγκεκριμένα, χούλιγκαν εκτόξευσε σε ευθεία βολή ναυτική φωτοβολίδα η οποία καρφώθηκε στον μηρό του.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ζωή του 31χρονου αστυνομικού. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα 48ωρο για να γνωρίζουν καλύτερα ποια θα είναι η πορεία της υγείας του.

Να σημειωθεί ότι όταν μια ναυτική φωτοβολίδα περνάει μέσα στον οργανισμό και χτυπάει το σώμα, η καύση της πυροτεχνικής ύλης συνεχίζεται.

Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται το μέρος της ναυτικής φωτοβολίδας που εκτόξευσαν σε ευθεία βολή οι χούλιγκαν.

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα

Αυτό το εύφλεκτο αντικείμενο είναι μία φωτοβολίδα έκτακτης ανάγκης που προορίζεται για ναυτική χρήση, ενώ η χρήση της προβλέπεται αυστηρά για την αποστολή ενός ορατού σήματος κινδύνου στη θάλασσα, σε καταστάσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις όπου άλλες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως το ραδιόφωνο ή το VHF, δεν είναι διαθέσιμες ή αναποτελεσματικές.

Από τι υλικά είναι φτιαγμένη

Για τις φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης του Ναυτικού, τα υλικά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο, ενώ περιλαμβάνουν συνήθως:

-ένα μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα (παρέχει τη δομική του ακεραιότητα στη φλόγα και προστατεύει τα συστατικά της καύσης). Εντοπίζεται σε φωτοβολίδες χειρός ή ευθείας βολής -όπως αναφέρθηκε από τους γιατρούς.

-μια πυροτεχνική σύνθεση που παράγει το φως, τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας. Συνήθως περιέχει έναν συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών.

-μια ασφάλεια σε μορφή φυτιλιού ή κορδονιού που αναφλέγεται για να ξεκινήσει η καύση

-αλεξίπτωτο (στις φωτοβολίδες αλεξίπτωτου, αυτό επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και βοηθά στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του φωτός και της θερμότητας).

Στις οδηγίες χρήσης μίας φωτοβολίδας αναγράφεται πως πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς ή τραυματισμού, ενώ προειδοποιούν να ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης.

Τονίζεται εδώ ότι τέτοιες φωτοβολίδες δεν πρέπει επ’ουδενί να στρέφονται προς άνθρωπο, να χρησιμοποιούνται σε κλειστό χώρο ή να βρίσκονται κοντά σε εύφλεκτα υλικά, πηγές ανάφλεξης και άμεσο ηλιακό φως.

Διαβάστε επίσης

Πάντειο: Απρόοπτο σε συζήτηση με Κοτζιά, Ντιμιτρόφ, Μπουσάτι – Αναρχικοί εισέβαλαν στην αίθουσα (Photos)

Θεσσαλονίκη: «Ντύθηκε» γιορτινά για τα Χριστούγεννα – Εντυπωσιακές εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους

Καμπαγιάννης για τους χειρισμούς της αστυνομίας: Δεν είναι προσαχθέντες, είναι αγνοούμενοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:48