search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:02
MENU CLOSE

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

09.12.2023 00:23
OHE

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την απαίτηση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα απέτυχε επειδή ασκήθηκε βέτο από τις ΗΠΑ.

Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου συγκλήθηκε αφού ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε το Άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ για πρώτη φορά από το 1971.

Από την 15μελή επιτροπή, τα 13 ψήφισαν υπέρ της πρόσκλησης, αλλά οι ΗΠΑ την εμπόδισαν και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Ο κ. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η Γάζα βρίσκεται σε «οριακό σημείο» και ότι οι απελπισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν σοβαρά από την πείνα.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αυξημένη πίεση για μαζικούς εκτοπισμούς στην Αίγυπτο».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές ότι ήταν κατά της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα αφήσουν τη Χαμάς να ηγείται του εδάφους που κρατά ακόμη περισσότερους από 100 ομήρους.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια», επειδή η Χαμάς θα παραμείνει επικεφαλής.

Είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «φύτευε τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο… γιατί η Χαμάς δεν επιθυμεί να δει διαρκή ειρήνη, να δει μια λύση δύο κρατών».

Η θέση των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «καμία χώρα δεν θα μπορούσε ή δεν θα έπρεπε να ανεχθεί αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

«Αν οποιαδήποτε από τις δικές μας χώρες είχε δεχθεί επίθεση με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα περιμέναμε από αυτό το Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», λέει.

Προσθέτει ότι το πιο μη ρεαλιστικό μέρος του ψηφίσματος είναι η έκκλησή του για μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».

Λέει ότι αυτό θα «άφηνε απλώς τη Χαμάς στη θέση της, ικανή να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου».

«Αυτό το ψήφισμα ουσιαστικά λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει απλώς να το ανεχθεί, ότι θα πρέπει να επιτρέψει σε αυτή την τρομοκρατία να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα».

Αποκαλεί αυτή τη στάση «συνταγή καταστροφής, για το Ισραήλ, για τους Παλαιστίνιους και για ολόκληρη την περιοχή».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ επανέλαβε αυτό που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει προηγουμένως για το θέμα, ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Ο Μακρόν σε Ισραήλ: Να ανοίξει δεύτερο σημείο διέλευσης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει ένα δεύτερο σημείο διέλευσης, στο Κέρεμ Σαλόμ, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία έχει «επειγόντως ανάγκη» ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες την Παρασκευή, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας διαρκείας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανάγκη να λάβει μέτρα για να σταματήσει τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 264 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό ή εβραίους εποίκους, σύμφωνα με απολογισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει «να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας» μετά την κατάρρευση της προηγούμενης, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι εάν επιμείνει στον στόχο της «ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς» τότε ο πόλεμος ενδέχεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Ο Μακρόν επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα του Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε πως ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γάλλων υπηκόων.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίν Λεπέν: Θα δικαστεί μαζί με τον πατέρα της και άλλους 26 για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν μυστηριωδώς στις ακτές της Ιαπωνίας – «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο» (Videos)

Νέα σύγκρουση ετοιμάζεται από τις ΗΠΑ – Σε συνομιλίες με τους συμμάχους του Κόλπου για στρατιωτική δράση κατά των Χούθι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42