search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 16:18
MENU CLOSE

Μετωπική Σαμαρά με την κυβέρνηση: Ζητεί να αποσυρθεί η τροπολογία για τους μετανάστες – «Είμαστε χώρα όχι χώρος»

15.12.2023 16:45
samaras-mitsotakis-1

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για την τροπολογία που δίνει το δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής σε παράτυπους μετανάστες έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας την απόσυρσή της. 

Η παρέμβαση Σαμαρά και η σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη και ζητάει την απόσυρσή της, καθώς η χώρα «θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο γαλάζιο στρατόπεδο. 

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί  “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας «αδυναμία» να κατανοήσει γιατί η κυβέρνηση ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες, «ακόμη και σε αυτούς  που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στη γραπτή του δήλωση καρφώνει περαιτέρω την κυβέρνηση, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του και την οποία -όπως σημειώνει- διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνησή μας το 2012-2014 ίχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της  άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη  χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει. 

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η  ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού «κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου  όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους.  Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται  ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!  Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα». 

Είχε προηγηθεί η απολογία του Άδωνι Γεωργιάδη προς το ακροδεξιό ακροατήριο του στην αρμόδια επιτροπή επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως  «δεν θα πάρουν άδεια εργασίας και δεν θα πληρώνουν ΕΦΚΑ οι μαχητές Χεζμπολάχ, της Φατάχ και της Χαμάς» και πως η τροπολογία «συνεχίζει να μας κρατά στις σκληρές χώρες σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη ρύθμιση σωστή και ισορροπημένη που  ‘διατηρεί τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική και βάζει τάξη στο χάος» με τον Χρήστο Κατσώτη από το ΚΚΕ να αναρωτιέται αν «είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν στη ΝΔ». «Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε οτι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν  παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας».

Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.»

Τι προβλέπει η τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία η οποία προβλέπει ότι θα μπορούν να παίρνουν άδεια παραμονής  μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, χωρίς άδεια ή συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.

Η τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη κατατέθηκε στη Βουλή στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. 

Όπως αναφέρεται, με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια παραμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

·      Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου, 

·      Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής, 

·      Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και, 

·      Συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η τροπολογία σύμφωνα με την κυβέρνηση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται ενώ διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς επιτρέπει στις αρχές την πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών.

Στη ρύθμιση αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Δημήτρης Καιρίδης. «Κάνουμε τους παράνομους, νόμιμους; Όπως θα έλεγε και ένα πρωτοσέλιδο προβοκατόρικο; Όχι», είπε και συμπλήρωσε: «Δίνουμε απλώς ένα δικαίωμα πρόσβασης σε όσους θέλουν και μπορούν να εργαστούν και δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα». Σύμφωνα με την κυβέρνηση θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο. «Δεν δίνουμε δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή ιθαγένειας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

«Δεν θα έκανα εγώ εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική για να είναι η χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη ρύθμιση και υποστήριξε ότι στόχος είναι η επίλυση της παντελούς έλλειψης εργατικών χεριών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η τροπολογία δεν έρχεται να επιβραβεύσει τη λαθρομετανάστευση, ενώ δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για να μπουν δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. «Η ρύθμιση είναι σωστή και ισορροπημένη, δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και βάζει τάξη στο χάος» είπε. 

Διαβάστε επίσης:

Αντιπαράθεση Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ: Δεν σας αναγνωρίζω ούτε πρακτικά, ούτε ηθικά (Video)

Οικονόμου για οπαδική βία: «Τα μέτρα απαιτούν στήριξη και ενσυναίσθηση όλων των παραγόντων»

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου δεν είναι διμερές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 16:17