search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:53
MENU CLOSE

NASA: Κατέγραψε την πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών – Εντυπωσιακές εικόνες (Video)

15.12.2023 22:23
iliaki-new

Η NASA κατέγραψε την πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών μέσα από εντυπωσιακές εικόνες την Πέμπτη (14/12).

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πύρινη λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου σε απόσταση 93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας κάποιες ραδιοεπικοινωνίες στη Γη για μικρό χρονικό διάστημα την Πέμπτη.

Ο οργανισμός κατέγραψε τις έντονα χρωματιστές εικόνες του φαινομένου που είναι γνωστό ως στεμματική εκτίναξη μάζας (CME) από το παρατηρητήριο ηλιακής δυναμικής, ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2010 και παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητα του ήλιου.

Ήταν, σύμφωνα με τη Nasa, μια έκλαμψη κλάσης Χ της υψηλότερης έντασης, με δυνατότητα να επηρεάσει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσει σε κίνδυνο διαστημόπλοια και αστροναύτες.

Η έκρηξη ενέργειας της Πέμπτης προκάλεσε περίπου δύο ώρες ραδιοφωνικών παρεμβολών σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ και αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών έκανε λόγο για ένα «εκπληκτικό γεγονός … πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ραδιοεπεισόδια που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Το κέντρο ανέφερε ότι ο αντίκτυπός του στις ραδιοεπικοινωνίες έγινε αισθητός μεταξύ του μεσημεριού και των 14:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη και ότι οι επιστήμονές του αναλύουν άλλες επιπτώσεις του CME «που βρίσκεται πάνω από την πολύ βορειοδυτική περιοχή του ήλιου».

Ήταν η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, δήλωσε το κέντρο, και η ισχυρότερη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου με κάποια απόσταση. Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ που επηρεάζουν τη Γη βαθμολογούνται μεταξύ ενός και εννέα, με το συμβάν της Πέμπτης να κατατάσσεται ως Χ8.

Διαβάστε επίσης:

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Ανατροπή στην OpenAI: Ο Σαμ Άλτμαν θα επιστρέψει ως CEO μετά τις αντιδράσεις

Ερμής: Τι μυστικά κρύβει ο βόρειος πόλος του πλανήτη – Θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:48