search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:32
MENU CLOSE

Ερμής: Τι μυστικά κρύβει ο βόρειος πόλος του πλανήτη – Θα μπορούσε να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή;

06.12.2023 22:02
planitis-ermis-new

Ο βόρειος πόλος του πλανήτη Ερμή μπορεί να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξει ορισμένες «ακραίες μορφές ζωής» σύμφωνα με νέα μελέτη, κάτι που δείχνει ότι οι εξωγήινοι μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά από όσο πιστεύαμε.

Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Πλανητών Ερευνών υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ζωή μέσα σε παγετώνες από αλάτι, κρυμμένοι κάτω από την επιφάνεια του Ερμή.

Οι ερευνητές μάλιστα παρομοιάζουν την υπόθεση με περιοχές στη Γη που επικρατούν σκληρές συνθήκες και υπάρχει ζωή.

«Αυτή η σκέψη μας οδηγεί να αναλογιστούμε την πιθανότητα ύπαρξης υπόγειων περιοχών στον Ερμή που μπορεί να είναι πιο φιλόξενες από την σκληρή επιφάνειά του», δήλωσε ο Δρ Alexis Rodriguez, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ανιχνευτή της NASA, οι ερευνητές εξέτασαν τη γεωλογία του βόρειου πόλου του Ερμή και ανακάλυψαν στοιχεία ότι παγετώνες από αλάτι μπορεί κάποτε να έρρεαν μέσα από τους κρατήρες Raditladi και Eminescu του πλανήτη.

Αλλά αυτοί οι παγετώνες δεν είναι σαν αυτούς που γνωρίζουμε στη Γη διότι αντί να αποτελούνται από πάγο, οι παγετώνες του Ερμή αποτελούνται από άλατα που παγιδεύουν πτητικές ενώσεις όπως νερό, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα.

Όταν ο Ερμής χτυπήθηκε από διαστημικούς βράχους, κρατήρες εκτινάχθηκαν μέσω του εξωτερικού στρώματος πετρώματος βασάλτη, επιτρέποντας σε αυτές τις πτητικές ενώσεις να ρέουν έξω από το έδαφος και να σχηματίσουν παγετώνες.

Ο Ερμής, ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, φτάνει σε θερμοκρασίες 430°C κατά τη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει ότι αυτές οι πτητικές χημικές ουσίες έχουν από τότε εξατμιστεί αν και οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν πού βρίσκονταν οι παγετώνες αναζητώντας χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμα από τη Γη.

Ο Δρ Rodriguez ανέφερε ότι «τα μοντέλα μας επιβεβαιώνουν έντονα ότι η ροή αλατιού πιθανότατα παρήγαγε αυτούς τους παγετώνες και ότι  διατήρησαν πτητικές ουσίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρόνια».

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς ένα τεράστιο στρώμα αλατιού κάτω από την επιφάνεια του Ερμή, κρυμμένο από την ισχυρή θερμότητα του ήλιου και γεμάτο με πτητικές ενώσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Ανατροπή στην OpenAI: Ο Σαμ Άλτμαν θα επιστρέψει ως CEO μετά τις αντιδράσεις

Έρχονται έντονες «ηλιακές καταιγίδες» το 2024 – Πότε θα «χτυπήσουν» τη Γη, ποια προβλήματα θα δημιουργήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:26