search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:27
MENU CLOSE

Έρχονται έντονες «ηλιακές καταιγίδες» το 2024 – Πότε θα «χτυπήσουν» τη Γη, ποια προβλήματα θα δημιουργήσουν

30.11.2023 19:52
iliaki kataigida 543- new

Στις αρχές του 2024 τοποθετούν Ινδοί ερευνητές την έλευση σφοδρών «ηλιακών καταιγίδων», οι οποίες αναμένεται να πλήξουν τη Γη νωρίτερα από το 2025 που προέβλεψε η NASA και συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2024.

Οι «ηλιακές καταιγίδες» μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και να διαταράξουν το διαδίκτυο, επηρεάζοντας μάλιστα τις τηλεπικοινωνίες για εβδομάδες.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες

Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο», όταν πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Αυτές οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας. Εκτοξεύουν επίσης βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη, προκαλώντας έτσι τις λεγόμενες «ηλιακές καταιγίδες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης, Δρ Dibyendu Nandi, φυσικός από το Κέντρο Αριστείας Διαστημικών Επιστημών IISER Kolkata στην Ινδία, «οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης».

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που θέτουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους».

«Οι ηλιακές καταιγίδες δημιουργούν επίσης πανέμορφα σέλαα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς του σέλαος» πρόσθεσε ο Δρ Dibyendu Nandi.

Διαβάστε επίσης:

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Ανατροπή στην OpenAI: Ο Σαμ Άλτμαν θα επιστρέψει ως CEO μετά τις αντιδράσεις

NASA: Πέθανε o Frank Borman, είχε ηγηθεί της αποστολής Apollo 8

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15