search
ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 06:54
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο του Ισραήλ οι δημοσιογράφοι – Τραυματίστηκε ανταποκριτής του Al Jazeera που είχε χάσει την οικογένειά του

15.12.2023 17:29
khan younis

Δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera, ο Wael al-Dahdouh και ο Samer Abudaqa τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης ισραηλινού drone κοντά στο σχολείο Farhana στην Χαν Γιουνίς.

Ο Al-Dahdouh έχει χτυπηθεί από θραύσματα στο άνω μέρος του βραχίονα, ενώ ο Abudaqa παγιδεύτηκε στο σημείο του συμβάντος κατέληξε από τα τραύματά του.

«Το ασθενοφόρο δυσκολεύεται πολύ να φτάσει κοντά του και να τον σώσει», ανέφερε ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera από τη Ράφα, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεπε στην ιατρική ομάδα να περάσει. Ώρες μετά, το ασθενοφόρο κατάφερε να φτάσει στον τραυματία, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο κάμεραμαν είχε πεθάνει.

Ο ίδιος είπε ότι μάρτυρες περιγράφουν σφοδρούς βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς στην περιοχή που καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση των θυμάτων από την περιοχή.

Ο τραυματισμός του Wael al-Dahdouh από πυραυλική επίθεση έρχεται ενάμιση μήνα αφότου σκοτώθηκαν πολλά μέλη της οικογένειάς του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Η οικογένειά του αναζητούσε καταφύγιο στον καταυλισμό Nuseirat στο κέντρο της Γάζας όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, σκοτώνοντας τη σύζυγό του, Um Hamza, τον 15χρονο γιο του, Mahmoud, την επτάχρονη κόρη του, Sham, και τον εγγονό του, Άνταμ, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ νεκροί

Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Η επιστροπή αναφέρει ότι 11 δημοσιογράφοι έχουν επίσης αναφερθεί τραυματίες, τρεις αγνοούνται και 19 έχουν συλληφθεί. Οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης υποστεί πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, λογοκρισία και δολοφονίες μελών των οικογενειών τους. Τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι του Al Jazeera έχασαν συγγενείς τους σε ισραηλινές επιθέσεις.

«Το CPJ τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντική δουλειά σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να γίνονται στόχος αντιμαχόμενων πλευρών», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος του CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση. Όσοι στη Γάζα, ειδικότερα, έχουν πληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν, ένα άνευ προηγουμένου διόδια και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές. Πολλοί έχουν χάσει συναδέλφους, οικογένειες και εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης και έχουν τραπεί σε φυγή αναζητώντας ασφαλές μέρος.

Άγριος ξυλοδαρμός δημοσιογράφου του Anadolu στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Την ίδια ώρα, αποτροπιασμό προκαλούν τα πλάνα από τον άγριο ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του τουρκικού πρακτορείου Anadolu από ισραηλινούς στρατιώτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι στρατιώτες αφού τον απείλησαν πως θα τον πυροβολήσουν, τον ρίχνουν κάτω και τον χτυπούν με κλωτσιές στο κεφάλι. Ο δημοσιογράφος έχει τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς «λευκό καπνό» για τη στρατηγική στη Μέση Ανατολή οι 27

Μαδρίτη: Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο απέκτησαν οι… καρχαρίες του ενυδρείου (videos)

Pornhub: Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις του 2023 – Ώριμες γυναίκες, ρομπότ και στολές τα trends της χρονιάς (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 28.05.2024 06:53