search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 14:34
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Oι «χαζές βόμβες» και η τακτική των «σιωπηλών πιέσεων» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ

15.12.2023 06:04
gaza 4320- new

Τις λεγόμενες «χαζές βόμβες» χρησιμοποιεί κατά κόρον το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα, σύμφωνα με πηγές της Διεύθυνσης Εθνικής Αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, τις οποίες επικαλείται το CNN.

Οι πηγές αυτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το 40-45%  από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους με τα οποία το Ισραήλ βομβαρδίζει την Γάζα δεν είναι βόμβες ακριβείας και πλήττοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές προκαλείται πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων.

Η αποκάλυψη γίνεται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» στην Γάζα.

Από την πλευρά του Ισραήλ ο εκπρόσωπος του στρατού, Νιρ Ντίναρ δήλωσε στο CNN ότι «δεν γίνεται σχόλιο για τον τύπο των χρησιμοποιούμενων πυρομαχικών».

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το CNN επισήμαναν ότι εφόσον είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Εθνικής Αντικατασκοπείας των ΗΠΑ για την χρήση τέτοιων βομβών, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Εκπλήσσομαι και ανησυχώ», δήλωσε ο Μπράιαν Κάστνερ, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα κρίσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Είναι ήδη κακό να χρησιμοποιούνται όπλα ακόμα κι αν πλήττουν συγκεκριμένους στόχους. Αλλά γίνεται πρόβλημα μαζικών πληγμάτων κατά αμάχων αν δεν είναι όπλα ακριβείας», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες για τον τύπο των βομβών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στον βομβαρδισμό της Γάζας δημοσιεύονται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις, καθώς διαφαίνεται ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γάζα.  

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην Γάζα, αλλά ο Λευκός Οίκος αρνείται να στηρίξει τις εκκλήσεις για εκεχειρία.

Την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν άρχισε διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ όπου θα δει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για «εξαιρετικά σοβαρές συζητήσεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι ο Σάλιβαν θα συζητήσει με τους Ισραηλινούς «τις προσπάθειες για να γίνουν πιο χειρουργικές και πιο ακριβείς (επιθέσεις) για να μειωθούν τα πλήγματα σε αμάχους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει διαφόρων τύπων πυρομαχικά στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 5.000 βόμβες Mk82, που θεωρούνται «χαζές βόμβες», όπως αναφέρει πηγή την οποία επικαλείται το CNN, επιβεβαιώνοντας και σχετικό δημοσίευμα της  Wall Street Journal.

Παρά τις εκκλήσεις στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να σταματήσουν την παροχή όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μεταδίδει το CNN, προσθέτοντας ότι κατά τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι πιο αποτελεσματική η στρατηγικής των «σιωπηλών πιέσεων» στο Ισραήλ για να αλλάξει τακτική, παρά μία ανοιχτή απειλή ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων.

Πάντως από την πλευρά του Ισραήλ δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση αλλαγής τακτικής και το μόνο βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απορρίπτει τα σχέδια Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου. Η τακτική Νετανιάχου συνίσταται στην πάγια αρχή του να μην δεχτεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Όσλο.

«Δεν θα επιτρέψω να επαναλάβει το Ισραήλ το λάθος του Όσλο», δηλώνει ξεκάθαρα ο Νετανιάχου. Κι όσο για το τι προτίθεται να κάνει στην Γάζα, είναι επίσης σαφής: «Δεν θα επιτρέψω να μπουν στην Γάζα αυτοί που εκπαιδεύουν τρομοκράτες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Η Γάζα δεν θα γίνει ούτε Χαμασ-σταν, ούτε Φαταχ-σταν».

Σύμφωνα με το BBC, οι υπολογισμοί του Μπένζαμιν Νετανιάχου γίνονται με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς δείχνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη των ακροδεξιών εβραίων εθνικιστών για να εξακολουθήσει να κυβερνά.

Διαβάστε επίσης:

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Έρευνα της δικαιοσύνης για τον θάνατο Γαλλίδας ηθοποιού – Τον είχε καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση

Σφυροκέφαλοι καρχαρίες βγήκαν στα ρηχά, στην Αυστραλία (Video)

Χριστούγεννα σε δύο «στολίδια» της Γερμανίας (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 14:32