search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:13
MENU CLOSE

Επιστημονικές αντιρρήσεις για την αυστηροποίηση των ποινών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
14/12/2023
17.12.2023 15:33
opadii via new

Μέσα στη συζήτηση που γίνεται για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας έχει ενταχθεί και η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών, και ιδίως της έκτισής τους από καταδικασθέντες για διάφορα αδικήματα, με τη λογική ότι πλέον όποιοι συλλαμβάνονται να διαπράττουν πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις δεν θα τη γλιτώνουν με ποινές – χάδια, οι οποίες μάλιστα θα έχουν και ανασταλτικό χαρακτήρα, αλλά θα εκτίουν κανονικά τις ποινές φυλάκισης που τους επιβάλλονται.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στον νομικό κόσμο, με διάφορους νομικούς να υποστηρίζουν ότι η στρατηγική αυτή θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, δηλαδή δεν θα μειώσει, αλλά θα αυξήσει μακροπρόθεσμα την παραβατικότητα και ενδεχομένως τις πιο σκληρές εκφάνσεις της εγκληματικότητας.

Μάλιστα, σε εκτενές άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Πολυχρόνης Τσιρίδης, δικηγόρος Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «όπως έχει αποδειχθεί εμπειρικά, η αυστηροποίηση των ποινών διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, δεν οδηγεί στην πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος» και ότι «η αυστηροποίηση των ποινών σε αδικήματα “καθημερινότητας” ή μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με τις νέες διατάξεις προβλέπεται πλέον και για πλημμελήματα η πραγματική ολική ή μερική έκτιση των ποινών φυλάκισης, παρά τον υπερκορεσμό των φυλακών».

Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος που εκφράζει αυτές τις απόψεις, οπότε μένει να φανεί – ενόψει και της ψήφισης των συγκεκριμένων μέτρων – πού θα καταλήξει ο συγκεκριμένος διάλογος.

Διαβάστε επίσης:

Οι ευχές Κασσελάκη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και οι ατάκες για τον Δένδια (Photos)

«Βούτυρο στο ψωμί» του Κασσελάκη τα εσωκομματικά της ΝΔ 

Το εκκρεμές Αθήνας – Άγκυρας και ο από μηχανής(Αμερικανός) θεός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12