search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:31
MENU CLOSE

Η δύσκολη ισορροπία του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταξύ της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού

21.12.2023 09:14
MITSOTAKIS_SAMARAS

Από την αρχή κιόλας της δεύτερης τετραετίας, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα της πορείας που θέλει να ακολουθήσει μιλώντας για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Η λέξη «εκσυγχρονισμός» δεν είχε καθίσει καλά στα αυτιά αρκετών εκπροσώπων της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πολιτικά έχει συνδεθεί με τις πρωθυπουργίες του Κώστα Σημίτη.

Στην ίδια ομιλία κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, είχε αναφερθεί και στην βούληση του η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει μέσα στην τετραετία τον πολιτικό γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών.

Και στην εξαγγελία αυτή υπήρχε σούσουρο που κάλυψε όμως η χαρά για τη νίκη και το 41%

Όσο και να καλύπτονται όμως επιμέρους και πρόσκαιρα οι διαφορές, πολιτικές, ιδεολογικές, μορφωτικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπως και σε κάθε άλλο μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, είναι υπαρκτές και δημιουργούν ενίοτε πολιτική δράση.

Και ενδεχομένως να μην έχουν να κάνουν πάντα τόσο με τα ιδεολογικοπολιτικά «πιστεύω» των βουλευτών, όσο με τις εμπεδωμένες απόψεις των ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίες θα πρέπει να «κουμπώσουν» με την πολιτική στάση των βουλευτών που εκπροσωπούν.

Η υπερψήφιση της τροπολογίας Καιρίδη για τους μετανάστες με την θερμή υποστήριξη του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ενώ εκφράζει πάντα και την δεξιά πτέρυγα του κόμματος φαίνεται πως έχει πατήσει για καλά το πόδι του και στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ της κυβέρνησης, επανέφερε ξανά την συζήτηση της πολιτικής ισορροπίας που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια κυβερνητική τροπολογία κέρδισε 262 βουλευτές με τη διαχωριστική γραμμή να μπαίνει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα που βρίσκονται εξ αριστερών της από τη μια και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της από την άλλη. Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαλέξει οριστικά και αμετάκλητα με ποιoυς θα πάει και ποιους θα αφήσει. Είναι όμως τόσο απλό όσο φάνηκε στο μεταναστευτικό;

Μάλλον όχι! Άλλωστε στην πολιτική η κινητικότητα μεταξύ «πιστεύω» πολλές φορές είναι αναγκαία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι περισσότερο κεντρώος παρά δεξιός, δεν μπορεί όμως να πει κανείς το ίδιο και για το κόμμα της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαρας, που καταψήφισε την τροπολογία Καιρίδη είναι πρώην αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, ενώ αρκετοί βουλευτές υποχρεώθηκαν να υπερψηφίσουν μόνο και μόνο για λόγους κομματικής πειθαρχίας, ενώ είχαν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με τον Μητσοτάκη και συμφωνούν με τον Σαμαρά.

Παρά την εσωτερική σύγκρουση, το ζήτημα αυτό τελείωσε χωρίς επιπτώσεις για τη ΝΔ. Δεν ισχύει, όμως, τον ίδιο για άλλα θέματα που δείχνουν πόσο βαθύ και ουσιαστικό είναι το χάσμα ανάμεσα στη δεξιά, την κεντροδεξιά και την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

Πρόσφατο ενδεικτικό παράδειγμα το κατέβασμα της ροζ σημαίας ως σύμβολο αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών από το ελληνικό προξενείο στο Μανχάταν. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετριτης αποφάσισε να την κατεβάσει, ανταποκρινόμενος στις επικρίσεις και την προτροπή του κόμματος «Νίκη».  Η επιχειρηματολογία του για το εθνικό σύμβολο και την αξία της έκθεσης δεν κατάφερε να πείσει υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο Δημητρης  Καιριδης και η Λίνα Μενδώνη αλλά και βουλευτές όπως Ντορα Μπακογιάννη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Γεραπετρίτης που κάθε άλλο παρά δεξιό τον λες, μιας και έχει υπηρετήσει στο παρελθόν και δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου, ήθελε να ισοφαρίσει την κριτική που δέχτηκε από τα δεξιά του για την υπόκλιση κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και συνήθως η προσπάθεια πολιτικής ισοφάρισης πολλές φορές οδηγεί στην υπερβολή. Και έτσι το κόμμα που μέσα στη Βουλή μιλάει για τους καλικάντζαρους, που αυτές τις μέρες βγαίνουν από τα έγκατα της γης, τον χειροκρότησε. 

Το μεγάλο τεστ μετάβασης στον πολυδιάστατου εκσυγχρονισμό το επόμενο διάστημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία. Ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί καθαρά υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για τα ομόφυλα ζευγάρια και έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο  μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα το τολμήσει; Και πόσο σύντομα θα πράξει;

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες εντός της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα το δεχτεί και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν ανοιχτά. Τι θα προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το δικό του κεντρώο, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό προφίλ ή τη «Δεξιά του Κυρίου» η οποία έκανε ήδη την παρέμβασή της και απαιτεί να μην γίνουν τα παιδιά «αξεσουάρ» σε γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Το στοίχημα είναι μεγάλο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ταυτότητα της ΝΔ στη  νέα εποχή.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις του θα πρέπει να πετύχουν μια ενδιαφέρουσα πολιτική ισορροπία και να πείσουν για την ορθότητα και την ειλικρίνεια των πολιτικών τους θέσεων και αυτούς που ήρθαν πρόσφατα στη Νέα Δημοκρατία και συνιστούν μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, που δίνει νίκη στις εκλογές αλλά για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που γαλουχήθηκαν τα πολλά προηγούμενα χρόνια από στερεότυπα, αντιλήψεις και «πιστεύω» τα οποία ναι μεν έχει ξεπεράσει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα, συντηρούνται όμως από την ρητορική λαϊκιστών πολιτικών και φλογερών ιερωμένων που αρνούνται πεισματικά να δουν και τα του οίκου τους.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνο Σταθερότητας: Κέρδη αλλά και… ζόρια για την Ελλάδα από τη συμφωνία

Με τη λογική «άλλα λέω και άλλα κάνω» βαδίζει η κυβέρνηση

Τα «ρήγματα» που αποκάλυψε το Μεταναστευτικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:25