search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:58
MENU CLOSE

Με τη λογική «άλλα λέω και άλλα κάνω» βαδίζει η κυβέρνηση

21.12.2023 07:53
kyverisi new

Τρία συμπτώματα πολιτικής αναξιοπιστίας

Η αξιοπιστία υπήρξε βασικό συστατικό της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά από μια περίοδο συνεχών διαψεύσεων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο σημερινός πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει ότι έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί ό,τι υπόσχεται. Κάπως έτσι έφτασε στο 41%, το οποίο επικαλούνται σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη κάθε φορά που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το «πλεονέκτημα» της πολιτικής αξιοπιστίας, ωστόσο, δοκιμάζεται σκληρά στο πρώτο εξάμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη. Τα συμπτώματα είναι αρκετά για να περάσουν απαρατήρητα:

Σύμπτωμα πρώτο, η οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης κανένας ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα από 6 χρόνια και πάνω και με εξαίρεση αγρότες και «μπλοκάκια» δεν μπορεί να δηλώνει φορολογητέο εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ.

Μάλιστα με ένα σύστημα προσαυξήσεων το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο, 124.000 δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο φόρο – «λογαριασμό» ενώ 138.000 θα έχουν ελάφρυνση 560 ευρώ λόγω της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει το 50% των φόρων της συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης ενώ με το νέο σύστημα το 50% των φόρων θα καταβάλλεται από το 12% των φορολογουμένων.

Συμπέρασμα: Ενώ η ΝΔ υποσχόταν προεκλογικά ότι θα μειώσει τους φόρους, στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας φέρνει νέες φορολογικές υποχρεώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Σύμπτωμα δεύτερο: Νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών με βάση την ένταξη  τους στην αγορά εργασίας.

Είναι γνωστό ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση έκανε σημαία το μεταναστευτικό κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι».

Με την τροπολογία Καιρίδη, που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην Ακροδεξιάς και Αντώνη Σαμαρά, έρχεται ουσιαστικά να αναγνωρίσει ότι οι μετανάστες που εργάζονται και έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη χώρα είναι νόμιμοι και ευπρόσδεκτοι.

Ανακόλουθη με την προεκλογική της ρητορική αλλά προσαρμοσμένη στη σκληρή πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί έτσι να λύσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παρωπίδες της κλασικής Δεξιάς.

Σύμπτωμα τρίτο: Η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τη οποία αλλάζει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Μέχρι τώρα, ο δήμος Αθηναίων όριζε ως πρόεδρο της εταιρείας τον εκάστοτε δήμαρχο.

Ο δήμος εκπροσωπείτο από τα 7 εκ των 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου – ενώ ο δήμαρχος υποδείκνυε και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τώρα η κυβέρνηση πετάει έξω από το Δ.Σ. τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του Δ.Σ., όσο και τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον δήμο. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή έχασε  ο Μπακογιάννης και κέρδισε ο Δούκας;

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή

Με τις γαλάζιες ψήφους πέρασε η τροπολογία που θέτει εκτός «Ανάπλασης» τον Δούκα – «Παρών» ΠΑΣΟΚ στις αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Η Κυβέρνηση προστατεύει τις πολυεθνικές εταιρείες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31