search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:46
MENU CLOSE

Τα «ρήγματα» που αποκάλυψε το Μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2313
21/12/2023
21.12.2023 06:10
6061988

Μπορεί η επίμαχη τροπολογία των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας για την παροχή άδειας παραμονής και εργασίας σε περίπου 30.000 μετανάστες, που ήδη βρίσκονται στη χώρα και εργάζονται χωρίς τα νόμιμα χαρτιά, να πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για την κυβέρνηση – μόνο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή και καταψήφισε την τροπολογία –, ωστόσο η εσωκομματική αναστάτωση προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε Πειραιώς και Μαξίμου.

Οι λόγοι για τον… πονοκέφαλο είναι μάλλον προφανείς, ωστόσο αξίζει κάποιος να τους απαριθμήσει:

• Ήταν η πρώτη φορά που σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εκδηλώθηκε σημαντική αντίδραση από τα μέλη της Κ.Ο., αντίδραση που δεν περιορίστηκε σε «μουρμούρα» εντός Βουλής, αλλά εκφράστηκε και δημοσίως.

• Μεταξύ των αντιδρώντων βρέθηκαν και στελέχη «πρώτης γραμμής», όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, υπενθυμίζεται, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

• Όχι μόνο χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί επισήμως η κομματική πειθαρχία (σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και… μασάζ σε κάμποσους βουλευτές από στελέχη του Μαξίμου), αλλά η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να… εξαιρέσει δημοσίως από αυτήν τον Α. Σαμαρά και να προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες εξαιρέσεις και ότι όποιος διαφοροποιηθεί θα κινδυνεύει ακόμα και με διαγραφή.

• Και όλα αυτά, για μια ρύθμιση που, σύμφωνα με τους εισηγητές της, δεν σχετιζόταν με… χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και αθρόες νομιμοποιήσεις μεταναστών, αλλά αφορούσε αποκλειστικά σε ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στη χώρα και απλώς εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά.

Συνέπειες

Η αντιπολίτευση, φυσικά, δεν έκρυψε την schadenfreude της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τώρα δρέπει τους καρπούς τής ιδιαίτερα σκληρής ρητορικής της για το Μεταναστευτικό και ότι πλέον υποχρεώνεται να κάνει στροφή σε… realpolitik, καθώς οι ανάγκες της χώρας για χέρια σε τομείς εντάσεως εργασίας, όπως η γεωργία ή η οικοδομή, είναι τεράστιες. Όσον αφορά, δε, στην «πτέρυγα» στα δεξιά της Ν.Δ., έγινε πραγματικό… πάρτι, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, να βάζει στο στόχαστρο τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τη ρύθμιση –, κατηγορώντας τον ακόμα και για… πολιτικό αλτσχάιμερ.

Βέβαια, επί της ουσίας η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της και η ρύθμιση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, αφού τη στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. Οπότε θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς:

• Αντικειμενικά, για ένα θέμα σχετικά ήσσονος σημασίας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει σε «σκληρή γραμμή», προκειμένου να αποφύγει… διαρροές.

• Σε δεύτερο επίπεδο, εκτιμάται ότι πλέον μοιάζει να σχηματοποιείται μια συμπαγής ομάδα βουλευτών γύρω από τον Α. Σαμαρά, η οποία φαίνεται να ταυτίζεται με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού σε διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως να μετατραπεί και σε… τάση εντός της Κ.Ο. της Ν.Δ.

• Παράλληλα, και καθώς στο – ενδεχομένως όχι και τόσο μακρινό – μέλλον η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα νομοθετήματα, τα οποία ήδη προκαλούν «τριβές» στο εσωτερικό της Ν.Δ., είναι προφανές ότι η προσφυγή στην κομματική πειθαρχία μπορεί και να μην… αποδώσει τα αναμενόμενα.

Τα… επίφοβα θέματα

Αν και λίγο – πολύ τα επίδικα ζητήματα είναι γνωστά, αξίζει τον κόπο να υπενθυμιστούν, τουλάχιστον για τα… πρακτικά:

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: ήδη τη διαφοροποίησή τους στις προθέσεις της κυβέρνησης έχουν εκφράσει δημοσίως ο Μ. Βορίδης, ο Α. Σαμαράς και ο Θ. Πλεύρης, με τον πρώτο, μάλιστα, να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, όταν αυτό έλθει στη Βουλή, εν γνώσει του ότι δεν θα μπορεί να παραμείνει υπουργός (προφανώς το ίδιο ισχύει και για τον Θ. Πλεύρη, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.).

Ωστόσο, εκτός από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, το θέμα φαίνεται ότι προκαλεί και πιο… σιωπηλές αντιδράσεις στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές που αντιτίθενται είναι μερικές δεκάδες και ότι ο αριθμός τους αυξάνεται αν τεθεί και ζήτημα τεκνοθεσίας. Προφανώς, το Μαξίμου είναι ενήμερο για τις τάσεις αυτές, οπότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας και για αυτό το ζήτημα, όταν έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ελληνοτουρκικά: ήδη, μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που συνομολόγησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν σχεδόν πανομοιότυπους προβληματισμούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου παρατηρεί με πολλή προσοχή τις διεργασίες εντός Ν.Δ. για το ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι εκπεφρασμένος καταληκτικός στόχος της προσπάθειας της Αθήνας για διάλογο με την Άγκυρα είναι η Χάγη, για τον ορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, όπως έχει επανειλημμένα πει ο Κ. Μητσοτάκης, ο στόχος αυτός δεν είναι το άπαν στον διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζεται ότι μια συμφωνημένη προσφυγή στη Χάγη ενδεχομένως θα προκαλούσε… σεισμικές αντιδράσεις εντός του κόμματος.

Βόρεια Μακεδονία: με την κυβέρνηση να δέχεται ήδη εκ δεξιών κριτική ότι έχει αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα τρία εκκρεμή μνημόνια που θα πρέπει να συνομολογήσει η Αθήνα με τα Σκόπια… αραχνιάζουν σε κάποιο συρτάρι, καθώς το Μαξίμου δεν έχει ακόμα αποφασίσει πότε θα τα φέρει προς κύρωση στη Βουλή (το θέμα είναι σε limbo από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη).

Όποτε η κυβέρνηση ερωτάται για την τύχη τους, παραπέμπει στην «κατάλληλη στιγμή» («θα έρθουν στην ώρα τους» είναι το… μάντρα που ακούγεται), ωστόσο η εκκρεμότητά τους είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλυθεί, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη τετραετία οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στη Ν.Δ. δεν έβρισκαν ούτε… εισηγητή για να έλθουν τα μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να γίνεται αντικείμενο… τρολαρίσματος από την αντιπολίτευση.

Μεταναστευτικό: το περασμένο φθινόπωρο, δημοσίευμα των «Financial Times» έφερε την κυβέρνηση να εξετάζει τη νομιμοποίηση ώς και 300.000 μεταναστών, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε εργατικά χέρια σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, από τη γεωργία και την οικοδομή μέχρι τον τουρισμό. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που έθεσε το «Ποντίκι» απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχετικό σχέδιο ούτε για ελληνοποιήσεις ούτε για νομιμοποιήσεις».

Ωστόσο, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί παραδέχονται τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια, με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να παραπέμπει σε λύση του προβλήματος μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την… εισαγωγή εργατών, διαδικασία που, όμως, είναι χρονοβόρα και περίπλοκη. Κατ’ ιδίαν, μάλιστα – λένε οι πληροφορίες –, γίνονται και συζητήσεις για πρωτοβουλίες που θα επιτρέπουν και σε άλλους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα να αποκτούν άδειες παραμονής και εργασίας, ωστόσο η προοπτική αυτή δεν αντιμετωπίζεται και πολύ θερμά από μεγάλο μέρος της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Το βλέμμα στα… δεξιά

Και, αν τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, όσον αφορά στις διεργασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο πονοκέφαλος αυτός μετατρέπεται σε… ημικρανία όταν το βλέμμα στρέφεται προς τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα κόμματα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πολιτικό φάσμα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αξιοποιήσουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πάρει η κυβέρνηση, που θα τους επιτρέπει να απευθυνθούν σε πιο συντηρητικούς πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως είχαν ψηφίσει Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διαφεύγει ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους τους βρίσκονται και πολλοί πολίτες που ανήκουν στην επονομαζόμενη «λαϊκή δεξιά», οι απόψεις των οποίων για ζητήματα όπως τα προαναφερθέντα ταυτίζονται περισσότερο με αυτές των στελεχών της Ν.Δ. που διαφωνούν, παρά με την κεντρική «γραμμή» του κόμματος.

Η ανησυχία, λοιπόν, είναι αν οι ψηφοφόροι αυτοί θα αντιδράσουν διά της ψήφου τους, αν η κυβέρνηση, π.χ., φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κι αν η αντίδραση εκφραστεί με αποχή ή με ψήφο σε κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για το συγκεκριμένο θέμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να φέρει το νομοσχέδιο προς διαβούλευση και ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές και αφού θα έχει γίνει το σχετικό «ταμείο».

Το βέβαιο είναι ότι οι χειρισμοί για τα συγκεκριμένα θέματα θα είναι εξαιρετικά λεπτοί, προκειμένου να αποτραπούν κι άλλες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ έμπειροι κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι και άλλα ζητήματα, πιο «πρώτης γραμμής», όπως η ακρίβεια ή η ασφάλεια, μπορούν να παίξουν ρόλο «βαρόμετρου» για τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή

Με τις γαλάζιες ψήφους πέρασε η τροπολογία που θέτει εκτός «Ανάπλασης» τον Δούκα – «Παρών» ΠΑΣΟΚ στις αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Η Κυβέρνηση προστατεύει τις πολυεθνικές εταιρείες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:45