search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:16
MENU CLOSE

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση μιλά για… τελεολογική ερμηνεία του Συντάγματος και επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

21.12.2023 16:03
marinakis-new

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι κάνει «τομή» στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα με την εισαγωγή του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, ωστόσο, για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πετώντας, μάλιστα, το μπαλάκι στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι ανακοινώνουμε την εισαγωγή σε δημόσια διαβούλευση του νόμου, που θα δίνει τη δυνατότητα σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, δεν αναιρεί την πρόθεση μας για αναθεώρηση του άρθρου 16. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για παραρτήματα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Στην δεύτερη για την αναθεώρηση του 16, όπου θα μπορεί ένας ιδιώτης να ιδρύσει μη κρατικό ΑΕΙ».

Όσον αφορά τη νομική… ντρίπλα για την παράκαμψη του άρθρου 16 με το εν λόγω νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το Σύνταγμα το ερμηνεύουμε τελεολογικά και με βάση το πνεύμα όσων λέει αλλά και με βάση τη νομολογία, τις αποφάσεις δικαστηρίων», υπενθυμίζοντας αποφάσεις για δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα με βάση τελεολογική ερμηνεία του Συντάγματος, ενώ σημείωσε ότι η πρόβλεψη του δικαίου της ΕΕ για ελεύθερη ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων επιτρέπει στην Ελλάδα να ιδρύει παραρτήματα των δικών της ΑΕΙ σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου, είπε ότι πρέπει να μπορεί να γίνεται και το αντίθετο.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι τελεολογική ερμηνεία του Συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου. Είναι άλλο η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος κα γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, που συνηγορούν στην κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στηρίζεται στο άρθρο 28 του Συντάγματος, επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία όπως είπε θα έχουν μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για απαξίωση των δημοσίων ΑΕΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο στηρίζει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ενισχύοντας το αυτοδιοίκητό της και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, προσθέτοντας ότι «τα πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων.

Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με περισσότερο από ένα δισ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

«Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα τα δημόσια πανεπιστήμια, μας γιατί πολλά είναι στα κορυφαία του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι περίπου 40.000 Έλληνες φοιτούν στο εξωτερικό σήμερα και εξηγώντας ότι «ένας φοιτητής που δεν περνά σε δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα, έχει τη δυνατότητα να πάει σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ιταλία ή όπου θέλει. Θα έχει τώρα τη δυνατότητα, αν θέλει, να επιλέξει μη κρατικό ΑΕΙ, πριν ή εκ των υστέρων. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα χειροτερεύσει την κατάσταση των δημοσίων πανεπιστημίων».

Ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε ότι οι όροι για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα είναι πολύ αυστηροί, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει «να αποτελούνται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές, να είναι αναγνωρισμένα στη χώρα από την οποία προέρχονται, τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης και οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης».

Όσον αφορά στο ύψος των διδάκτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «τα πανεπιστήμια που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, θα το κάνουν για προσελκύσουν φοιτητές. Άρα αν βάλουν υπέρογκα δίδακτρα, δεν θα πετύχουν το στόχο τους. Την ίδια την απάντηση θα τη δώσει η πραγματικότητα», ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρχει και κρατική/ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στα ιδρύματα αυτά, περιορίστηκε να σημειώσει ότι δεν υπάρχει κάτι σχετικό αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΠΑ αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ τα μη κρατικά θα λειτουργούν με τη λογική ότι θα έχουν πόρους από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού των οποίων θα είναι παραρτήματα.

Όσον αφορά στο μέλλον των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι τα ιδρύματα αυτά «έχουν εντελώς άλλο καθεστώς λειτουργίας. Δεν θα μπορεί να ιδρύσει ένα κολέγιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Μιλάμε για παραρτήματα που ιδρύονται στην χώρα με σύμπραξη», ωστόσο, ανέφερες ότι «αν θέλει να συμπράξει σε κάτι τέτοιο ένα κολέγιο θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο». Τέλος, δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής σχετικά με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις εισαγωγής φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ, δεδομένου ότι στα δημόσια ιδρύματα υπάρχει η εισαγωγή μέσω της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όσον αφορά, δε, στο πολιτικό σκέλος της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι «έχουμε μία παράλογη κριτική, γιατί κυρίως εκφράζεται πολιτικά από ανθρώπους που οι ίδιοι αποφοίτησαν από μη κρατικό ΑΕΙ εξωτερικού ή τα παιδιά τους φοιτούν τώρα και καλά κάνουν, αλλά δεν θέλουν τα παιδιά των υπόλοιπων Ελλήνων να έχουν αυτή τη δυνατότητα. […] Δεν μπορώ να δω βάση στην κριτική αυτή, γιατί παραμένουν και ισχυροποιούνται τα δημόσια ΑΕΙ. Υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει όποιος θέλει με πανελλαδικές να περάσει σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξει να σπουδάσει σε ιδιωτικό ίδρυμα στο εξωτερικό ή πλέον και στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, και απευθυνόμενος κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο στη συνταγματική αναθεώρηση του 2007 είχε υπαναχωρήσει της αρχικής του θέσης για αναθεώρηση του άρθρου 16, κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντίνος Πλεύρης: Οι αντιδράσεις των παιδιών του για τον γάμο του – «Πατέρα, κάτσε φρόνιμα, μη γίνεσαι ρεζίλι», λέει η κόρη του

Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τις 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

Ακρίτα για Ιερά Σύνοδο: «Κανένα παιδί δεν είναι αξεσουάρ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:16