ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 06:24
MENU CLOSE

Νεφρική νόσος: Ποια «κακή» συνήθεια στο τραπέζι αυξάνει τον κίνδυνο

04.01.2024 09:15

Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για τη νεφρική λειτουργία σας το 2024, πετάξτε την αλατιέρα από το τραπέζι. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα κι αν προσθέτετε σποραδικά έξτρα αλάτι στο φαγητό σας, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσετε χρόνια νεφρική νόσο.

  • Η διατήρηση της ισορροπίας υγρών στο σώμα
  • Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Δυστυχώς, όμως, το καταναλώνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες χρειαζόμαστε. Το επακόλουθο είναι να αυξάνονται ασταμάτητα τα κρούσματα πολλών δεινών, όπως η υπέρταση που με τη σειρά της οδηγεί στη χρόνια νεφρική νόσο.

Εκείνο που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα εκ φύσεως περιέχουν νάτριο (δηλαδή αλάτι). Επομένως, όσο προσθέτουμε στο μαγείρεμα, στο πιάτο μας και κατά την επεξεργασία οποιουδήποτε τροφίμου είναι εκ του περισσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% του άλατος που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν και πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει το να προσθέτει κανείς αλάτι στο πιάτο του, μετά το σερβίρισμα του φαγητού.

Η μελέτη

Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 465.288 εθελοντές, το 55% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 37 έως 73 ετών.

Οι εθελοντές τους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 22.031 διαγνώστηκαν με χρόνια νεφρική νόσο.

Όσοι προσέθεταν πάντοτε (καθημερινά, σε κάθε γεύμα) έξτρα αλάτι στο φαγητό τους ήταν 11% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νεφροπάθεια. Ωστόσο κινδύνευαν και όσοι συνήθως ή σποραδικά έκαναν το ίδιο. Ειδικότερα σε σύγκριση με όσους δεν έβαζαν ποτέ πρόσθετο αλάτι στο πιάτο τους:

  • Όσοι έβαζαν «συνήθως» αλάτι στο φαγητό τους είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο νεφροπάθειας
  • Όσοι έβαζαν «μερικές φορές» είχαν 4% μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο όπως:

  • Το φύλο
  • Η ηλικία
  • Το σωματικό βάρος
  • Το κάπνισμα
  • Η φυσική δραστηριότητα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

«Ο κόσμος πρέπει πια να το συνειδητοποιήσει: η αυξημένη κατανάλωση άλατος είναι μία πολύ ανθυγιεινή συμπεριφορά. Η απόφαση να μην ξαναπροστεθεί αλάτι στο πιάτο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για διαφύλαξη της νεφρικής λειτουργίας, αλλά και της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lu Qi, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας & Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Πώς να προστατεύουμε τις ευάλωτες ομάδες από τους ιούς που… «τσιμπήσαμε» στα ρεβεγιόν

Αγαπηδάκη για κορωνοϊό και γρίπη: Να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας και εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί λόγω της έξαρσης – «Δεν αρκεί ο αριθμός», λέει το Υπουργείο Υγείας

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05
Exit mobile version