search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:02
MENU CLOSE

Πώς να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες από τους ιούς που… «τσιμπήσαμε» στα ρεβεγιόν

04.01.2024 08:50
maska

Αναμενόμενη είναι η έξαρση του Covid-19 και των άλλων ιώσεων μετά τα Χριστούγεννα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό αυξάνονται, μαζί με τις νοσηλείες για τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τις άλλες εποχικές ιώσεις που θερίζουν φέτος το χειμώνα και στη χώρα μας.

Και τώρα τι μπορούμε να κάνουν για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας

Η Δρ. Leana Wen καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Τζορτζ Ουάσιγκτον δίνει χρηστικές οδηγίες σύμφωνα με το CNN Health.

1. Ποια μέτρα πρέπει να λάβουν τώρα οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μεγάλες εορταστικές συγκεντρώσεις για να μειώσουν τη μετάδοση του Covid-19 και άλλων ιών σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας και φίλους;

Απάντηση: Τα άτομα που παρευρεθήκαν σε γιορτινά τραπέζια και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και με ελάχιστες προφυλάξεις έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν κολλήσει κορωνοϊό, γρίπη, RSV, ή οποιονδήποτε αριθμό κυκλοφορούντων ιών. Ακόμα κι αν δεν ανησυχούν να αρρωστήσουν οι ίδιοι, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης αυτών των ιών σε ευάλωτα άτομα με τα οποία έχουν στενή επαφή.

Για παράδειγμα, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναβάλλετε μια επίσκεψη σε συγγενή που διαμένει σε οίκο ευγηρίας ή που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Εάν η επίσκεψη είναι ήδη προγραμματισμένη, προγραμματίστε να την βρεθείτε έξω. 

Εάν πρέπει να είναι σε εσωτερικό χώρο, τότε να φοράτε καλά εφαρμοστές μάσκες υψηλής ποιότητας.

Αποφύγετε να μοιράζεστε ένα γεύμα σε εσωτερικούς χώρους.

2. Ισχύει αυτό ακόμη και για άτομα που δεν έχουν συμπτώματα; 

Ναι. Μπορεί να είστε μολυσμένοι και ασυμπτωματικοί. Θα μπορούσατε επίσης να είστε προσυμπτωματικοί, που σημαίνει ότι θα είστε μεταδοτικοί και να εμφανίσετε συμπτώματα τις επόμενες ημέρες. 

3. Βοηθούν τα τεστ covid  πριν δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

Θα μπορούσατε να κάνετε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου στο σπίτι που θα έκανε έλεγχο για Covid-19. Αυτό το τεστ δεν θα βρει το 100% των περιπτώσεων κορωνοϊού, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχουν οικιακά τεστ για άλλους ιούς, επομένως ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε επίσης να έχετε γρίπη, RSV ή άλλα μεταδοτικά παθογόνα. 

4. Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα, τι να κάνουμε;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα άτομα που παρακολούθησαν μεγάλες εκδηλώσεις θα εμφανίσουν στη συνέχεια συμπτώματα βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και άλλα τέτοια. Δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις όλοι με συμπτώματα. Ο  πιο σημαντικός λόγος για να γίνει ο έλεγχος  είναι εάν σκοπεύουν να λάβουν αντιιικά φάρμακα για τον Covid-19 και τη γρίπη. 

5. Πότε πρέπει οι άνθρωποι να αναζητούν ιατρική φροντίδα;

Τα περισσότερα ιογενή συμπτώματα επιλύονται από μόνοι τους, που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν υποστηρικτικές θεραπείες όπως ανάπαυση, υγρά και φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό.

 Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ώστε να ξεκινήσουν τα αντιιικά φάρμακα νωρίς. Αυτό περιλαμβάνει ηλικιωμένα άτομα και άτομα με χρόνιες υποκείμενες ασθένειες, που είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά εάν προσβληθούν από αυτούς τους ιούς.

6. Τα άτομα με συμπτώματα πρέπει να μένουν σπίτι από τη δουλειά ή το σχολείο; Και για πόσο καιρό;

Είναι γενικά η καλύτερη πρακτική να μείνετε μακριά από τους άλλους όταν μόλις αρχίζετε να γίνεστε συμπτωματικοί. Αυτή η περίοδος, όταν εμφανίζετε για πρώτη φορά συμπτώματα, είναι συχνά η στιγμή που είναι πιο πιθανό να μεταδώσετε ιούς. Δεν αρκεί εάν το τεστ αρνητικό για έναν ιό, καθώς μπορεί να έχετε άλλους που είναι μεταδοτικοί.

Όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο, ακολουθήστε τις οδηγίες στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο σας. Για παράδειγμα, πολλά σχολεία θα ζητήσουν από τα παιδιά να μην επιστρέψουν έως ότου δεν έχουν πυρετό τουλάχιστον για 24 ώρες, ενώ δεν λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό. 

7. Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει εμβόλια για τον Covid και τη γρίπη, είναι πλέον πολύ αργά;

Όχι. Αυτοί οι ιοί εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Το CDC προτρέπει τους ασθενείς να λάβουν αυτά τα εμβόλια καθώς μειώνει την πιθανότητα προσβολής από τους ιούς και, το σημαντικότερο, μειώνει την πιθανότητα να αρρωστήσετε σοβαρά.

Διαβάστε επίσης:

Αγαπηδάκη για κορωνοϊό και γρίπη: Να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας και εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί λόγω της έξαρσης – «Δεν αρκεί ο αριθμός», λέει το Υπουργείο Υγείας

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την όραση ακόμα και η μικρή ποσότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:01