search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:22
MENU CLOSE

Στο φουλ οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2315
4/1/2024
05.01.2024 06:12
PASOK

Στο… φουλ βρίσκονται οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ για το 2024, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν τη νέα χρονιά ως πρόκληση για τους στόχους που έχουν θέσει.

Τα «πρέπει» είναι πάρα πολλά, διότι, όπως λένε κορυφαία στελέχη, τώρα είναι η ευκαιρία να εδραιωθεί το Κίνημα στη δεύτερη θέση, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου στις εθνικές εκλογές. Στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι οι συγκρούσεις στη Βουλή για μία σειρά από θέματα, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Σκληρό πρέσινγκ

Καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται κατάλληλα για τη σύγκρουση στη Βουλή, καθώς τόσο οι αλλαγές στα πανεπιστήμια με την ίδρυση μη κρατικών / μη κερδοσκοπικών όσο και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι δύο κορυφαίες στιγμές για αντιπαράθεση. Ο Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις και προτάσεις.

Παρά το γεγονός ότι το Κίνημα θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με το νομοσχέδιο καθεαυτό, αλλά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «εμπλέξει» την αντιπολίτευση σε κεντρικές αποφάσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις πρώτες διαρροές για «Ναι» στο «ελεύθερο πανεπιστήμιο», παρατηρούνται αντιθεσμικές – για ακόμα μία φορά, όπως σημειώνουν – πρακτικές. Στο ΠΑΣΟΚ, όπως εξηγούν, θα περιμένουν τις γνωμοδοτήσεις των νομικών, καθώς θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, συνεργάτες του Ανδρουλάκη θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει να γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος και του άρθρου 16, διότι με τις προσφυγές, οι οποίες αναφέρθηκαν και παραπάνω, ποιος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Την ίδια ώρα υπάρχει κόκκινη γραμμή και για δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στη δημόσια Εκπαίδευση. Στο Κίνημα δεν λένε μόνο για προσλήψεις καθηγητών, αλλά και για δημιουργία χώρων για τη φιλοξενία φοιτητών. Το γεγονός ότι οι φοιτητικές εστίες παρακμάζουν και οι επαρχιακές πόλεις κινδυνεύουν μπαίνει ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη. Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι», αλλά θα είναι ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν: «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε αυτό το ζήτημα». Ωστόσο βλέπουν πως «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε λανθασμένη βάση με ευθύνη της κυβέρνησης». Όπως λένε, διεξάγεται μια συζήτηση στον αέρα, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους στη Νέα Δημοκρατία αν το στηρίζουν και κατά πόσο ως κόμμα πιστεύουν πραγματικά σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Με αυτό το σχόλιο δείχνουν τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα απέχουν. «Εμείς θα ψηφίσουμε, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να παίζει με μας» ξεκαθαρίζουν στο «Ποντίκι» συνεργάτες του Ανδρουλάκη.

Ψηλά εγκληματικότητα και ακρίβεια

Βλέποντας τις μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το στοίχημα της ακρίβειας και της ασφάλειας, στο ΠΑΣΟΚ επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους στα ζητήματα της καθημερινότητας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν θέσεις.

«Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. (…) Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα λεγόμενα pass, δηλαδή με έκτακτες ενισχύσεις και όχι με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως έχουμε αντιπροτείνει εδώ και καιρό. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι ελάχιστες και δεν προσαρμόζονται στην τεράστια αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών» ανέφερε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (Mega).

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι είναι παράλογη αυτή η τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά. Αναφορικά με την κερδοσκοπία υποστηρίζουν: «Τρία χρόνια φωνάζουμε για αυτό. Τελευταία βλέπουμε να επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα. Σκεφτείτε τι αισχροκέρδεια υπήρχε όλο αυτό το διάστημα και πόσοι έχουν βγάλει υπερκέρδη».

Από το βήμα της Βουλής – όταν φτάσουν στην Ολομέλεια τα επόμενα νομοσχέδια – ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επαναλάβει τη θέση του για νέο ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, που παίρνουν 300 – 400 ευρώ, ενώ θα σηκώσει πάλι ψηλά το ζήτημα του κόστους κατοικίας, καθώς, όπως λένε, «πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος πηγαίνει στα ενοίκια, τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ».

Μένει Αθήνα και σχεδιάζει τη… λίστα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παρέμεινε στην Αθήνα για να περάσει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και άκουσε τα κάλαντα στο γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη, ετοιμάζεται να πάει τώρα στην Κωνσταντινούπολη για τα Θεοφάνια, για να παρευρεθεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν σχεδιάζει νέες περιοδείες, καθώς θέλει να προετοιμαστεί για τη μάχη που έχει να δώσει στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Βέβαια ο Ανδρουλάκης δεν μένει στην Αθήνα μόνο για την προετοιμασία της Βουλής, αλλά και για να πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους συνεργάτες του για τη λίστα των ευρωεκλογών. Τεράστιος παραμένει ο πονοκέφαλος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την απουσία γυναικών. Ένα ζήτημα το οποίο έχει κληθεί ο ίδιος να λύσει.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις, φόροι και έλεγχοι: Με σαρωτικό τρόπο η πρεμιέρα του 2024 – Τι γίνεται με μισθούς, συντάξεις, ελεύθερους επαγγελματίες

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανηφορικός δρόμος προς την ευρωκάλπη

Με «φύγε εσύ, έλα εσύ» στην κυβέρνηση μπήκε το 2024

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58