search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:00
MENU CLOSE

Μπανγκλαντές: Γιατί εξελίσσεται σε νέο «πεδίο μάχης» της Δύσης με Ρωσία-Κίνα – «Δεν μας απασχολούν αυτά», απαντά η Ντάκα (videos)

11.01.2024 06:05
bangladesh_1001_1920-1080_new
credit: AP

Σε νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης της Δύσης με τον σινο-ρωσικό άξονα εξελίσσεται το Μπανγκλαντές, όπου έγιναν εκλογές στις 7 Ιανουαρίου, που κατά τους διεθνείς παρατηρητές ήταν «ελεύθερες, δίκαιες και ειρηνικές».

Οι πολίτες του Μπανγκλαντές πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή και υπό άλλες συνθήκες, ελάχιστοι στη Δύση θα ενδιαφέρονταν για το αποτέλεσμα. Η Εκλογική Επιτροπή του Μπανγκλαντές προσκάλεσε στη χώρα μία ομάδα διεθνών παρατηρητών, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός βουλευτής Τζιμ Μπέιτς. Οι παρατηρητές επισκέφτηκαν εκλογικά κέντρα στην πρωτεύουσα Ντάκα και όταν έκλεισαν οι κάλπες ο Τζιμ Μπέιτς δήλωσε: «Θα ήθελα να πω ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες».

Οι κάλπες ανέδειξαν για τέταρτη φορά νικητή το κόμμα Awami League της πρωθυπουργού Χασίνα, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές έκανε μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού βουλευτή Μπέιτς, για «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές η Δύση (δηλαδή Αμερικανοί και Βρετανοί και συνακολούθως οι Ευρωπαίοι) χαρακτήρισε μη νομιμοποιημένη τη διαδικασία! Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε μάλιστα ότι κατά την Ουάσινγκτον οι εκλογές «δεν ήταν δίκαιες και ελεύθερες», ενώ το Λονδίνο έκανε λόγο για «ενέργειες εκφοβισμού και βίας» στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η απάντηση του Μπανγκλαντές; «Δεν μας απασχολούν αυτά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Μομέν.

Όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές, το Μπανγκλαντές δεν… ασχολείται με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, καθώς η Κίνα και η Ρωσία χαιρέτισαν τις εκλογές και τα αποτελέσματα, αφού η πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένη να φέρει τη Ντάκα πιο κοντά στο Πεκίνο και την Μόσχα.

Ο πολιτικός αναλυτής Ζάχεντ Ουρ Ραχμάν δήλωσε στο Al Jazeera ότι είναι πιθανή η επιβολή κυρώσεων στο Μπανγκλαντές από τις ΗΠΑ, με στόχο κυρίως τα άτομα που πρωταγωνίστησαν στην εκλογική διαδικασία. Αλλά αν κάνουν μια τέτοια επιλογή οι Αμερικανοί, είναι βέβαιο πως θα σπρώξουν το Μπανγκλαντές πιο κοντά στον άξονα Ρωσίας-Κίνας. Δηλαδή, η Ουάσινγκτον ρισκάρει να υπονομεύσει έναν θεμελιώδη πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής, για την στρατηγική στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, που έχει στόχο την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής.

Καθώς στη γωνία περιμένει η Ρωσία, που υποστήριξε το Μπανγκλαντές στη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, στέλνοντας ουράνιο στη Ντάκα, ενώ παραμένει βασικός προμηθευτής του Μπανγκλαντές σε ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως πετρέλαιο, σπόροι δημητριακών και λιπάσματα – και μάλιστα σε λογικές τιμές.

«Αν η Δύση, υπό την αμερικανική ηγεσία, τηρήσει επιθετική στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση, τότε θα ενισχυθούν ταχύτατα οι σχέσεις του Μπανγκλαντές με τη Ρωσία», επισήμανε ο Ζάχεντ Ουρ Ραχμάν στο Al Jazeera.

«Η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρό δίλημμα», λέει επίσης ο Αλί Ρίαζ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στις ΗΠΑ, προσθέτοντας όμως πως και για το Μπανγκλαντές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες.

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης της Δύσης απέναντι στο Μπανγκλαντές, όπου όμως ήδη… κάνουν πάρτι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.

Διαβάστε επίσης:

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος, με ελληνικές ρίζες και ανοιχτά ομοφυλόφιλος ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Δυσκολίες για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια – «Παγώνουν» ξανά τα σχέδια της NASA, τρέχει η Κίνα

Χορός κινητοποιήσεων στη Γερμανία, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Σολτς (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:57