search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:59
MENU CLOSE

Γιατί ο Δένδιας ξήλωσε όλο το σύστημα Φλώρου στις ένοπλες δυνάμεις

12.01.2024 15:14
dendias_floros_1201_1920-1080_2_new

Αίσθηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων η επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, με τη σύμφωνη γνώμη ή και παρότρυνση προφανώς του Μεγάρου Μαξίμου, να αποστρατεύσει κατά τις κρίσεις της Παρασκευής όλο το επιτελείο του Κωνσταντίνου Φλώρου και όχι μόνο τον ίδιο τον πρώην, πλέον, αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η αποστρατεία του κ. Φλώρου ήταν σχεδόν δεδομένη, λόγω υπέρβασης κατά πολύ του ορίου παραμονής στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων – είχε ήδη παραταθεί πέρσι η θητεία του με νομοθετική ρύθμιση – αλλά η έκπληξη ήταν διπλή:

Αφενός δεν υπήρξε νέα παράταση (την επιθυμούσε διακαώς, λέγεται στους διαδρόμους του Πενταγώνου) στη θητεία του κ. Φλώρου και αφετέρου ξηλώθηκαν οι αρχηγοί και των τριών σωμάτων, που θεωρούνταν «άνθρωποί του».

Ήτοι, οι πρώην πια, αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Σύμφωνα με ψύχραιμες, αλλά και διεισδυτικές ερμηνείες από πηγές που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο στο στράτευμα και στο Πεντάγωνο, ο κ. Φλώρος θεωρούνταν από τη νέα πολιτική ηγεσία ως ένας παράγοντας ιδιαίτερα παρεμβατικός σε όλα και μάλιστα «φορτικός» σε ορισμένες περιπτώσεις, πέρα από ένα… ιδεασμό «μέγα στρατηλάτη», που συχνά αναδυόταν από τη συμπεριφορά του.

Κάποιοι τον χαρακτήριζαν «λοκατζή με μυαλό επιλοχία», αλλά πέρα από το υπερβολικό ίσως αυτής της προσέγγισης, ήταν έντονη η αίσθηση μίας «καμαρίλας», με το στοιχείο των προσωπικών σχέσεων, να επηρεάζουν τον τρόπο διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Του επέρριπταν ότι δημιουργούσε αντιπάθειες και προκαλούσε πανικό με το παραμικρό στις τάξεις του στρατεύματος, με ενοχλητικές και πέραν των ορίων εμπλοκή σε διάφορα θέματα.

Ο κ. Φλώρος χρεώνεται, για παράδειγμα, παρεμβάσεις μέχρι και στις αποφάσεις των γενικών επιτελείων ακόμα και για… μεταθέσεις – πράγμα τουλάχιστον αδόκιμο, αν όχι και αδιανόητο ενίοτε, για αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Γι’ αυτό και η εντύπωση που είχε διαμορφωθεί στην πολιτική ηγεσία ήταν ότι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων δεν θα μπορούσαν να συνεχίζουν ή να αναλάβουν άλλους ηγετικούς ρόλους, καθώς θα συνέχιζαν να είναι υπό την σκιώδη, πλην καθοριστική, επιρροή του αποστρατευθέντος πρώην αρχηγού τους. Εν ολίγοις θεωρήθηκαν άβουλοι και «προσαρτημένοι» στο άρμα του κ. Φλώρου.

Πολλοί μιλούσαν μάλιστα, όταν αναφέρονταν στον κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, για ένα διαχρονικό σύστημα, περίπου αυτονομημένο και με διασυνδέσεις σε πολιτικούς χώρους. Κάτι που το καθιστούσε μάλλον και ανεξέλεγκτο, σε βαθμό που να νιώθει ότι δεν οφείλει να δίνει αναφορά στην πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι με τις κρίσεις της Παρασκευής από το ΚΥΣΕΑ, τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης.

Στη θέση του νέου Α/ΓΕΝ τοποθετείται ο αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας, Αρχηγός ΓΕΣ επελέγη ο αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης και Αρχηγός ΓΕΑ αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης στην ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Δύσκολη απόφαση» το δάνειο στα κομματικά ΜΜΕ – Τι είπε για ευρωσοσιαλιστές και Ευρωπαϊκή Αριστερά

Νέο «καρφί» Σαμαρά για Μητσοτάκη: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές να απέχουν;» (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για την κομματική πειθαρχία μετά τον αιφνιδιασμό Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48