search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:13
MENU CLOSE

Νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

12.01.2024 06:05
ethimiou-new

Στη σύγχρονη εποχή, η κοινωνία συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη σημασία της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Ένα θέμα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σήμερα και στη χώρα μας.

Ήδη, όμως, ως νομοθεσία υφίσταται και σε άλλες χώρες. Σε μία περίοδο με αφετηρία το 2000 έως και σήμερα, συνολικά 35 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις πέντε ηπείρους, έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο. Τα 20 από αυτά τα 35 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη, και τα 15 αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη χώρα που ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη – και στον κόσμο – ήταν η Ολλανδία το 2000, θέτοντας έτσι ένα προηγούμενο για άλλες χώρες.

Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο έρχεται στο προσκήνιο και στην Ελλάδα με σχέδιο νόμου που πρόκειται να καταθέσει η Κυβέρνηση. Αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης του θέματος από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων, η οποία φυσικά και θα προκύψει έπειτα από έναν ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός. Μέσα από αυτόν τον διάλογο θα αναδειχθεί το θέμα εις βάθος, ενώ επίσης θα απαντηθούν και τα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν στην κοινωνία.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αναφέρεται, όπως είναι ευνόητο, μόνο στον πολιτικό γάμο και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται σύγχυση με το ιερό μυστήριο του θρησκευτικού γάμου, στο οποίο φυσικά η Πολιτεία ουδόλως παρεμβαίνει με τη νομοθέτηση αυτή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης περί γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών βρίσκεται και το ζήτημα της δυνατότητας τεκνοθεσίας. Μία νομική διαδικασία η οποία προβλέπεται σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα για ζευγάρια που έχουν συνάψει πολιτικό γάμο και επομένως συνακόλουθα θα ισχύσει και στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών.

Θεωρώ ότι είναι κομβικής σημασίας η προσέγγιση του θέματος αυτού να έχει στον πυρήνα της αποκλειστικά το παιδί, καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του.

Η δυνατότητα υιοθεσίας από ένα άτομο είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα υπάρχει στη χώρα μας αρκετές δεκαετίες τώρα. Η επιλογή συντρόφου για τον καθένα δεν θα πρέπει να βρίσκει εμπόδια και να αφαιρεί δικαιώματα από το ίδιο το παιδί. Για παράδειγμα, η απώλεια της κηδεμονίας ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μία οικογένεια ομόφυλων ατόμων, στην περίπτωση όπου ο κηδεμόνας χάσει τη ζωή του, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να οδηγηθεί σε ίδρυμα.

Παιδιά που μεγαλώνουν κατά τον παραπάνω τρόπο υπάρχουν σήμερα και δε γίνεται η Πολιτεία να τα αντιμετωπίζει ως αόρατα.

Επιπρόσθετα, η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να δώσει διέξοδο και σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα, αυτό της αποϊδρυματοποίησης. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα ίδρυμα έχει ανάγκη από μία ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό χάδι, την αίσθηση της ασφάλειας και αληθινή αγάπη.
Από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών: δεν θα τους δίνεται η δυνατότητα μέσω παρένθετων μητέρων να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά. Επιπρόσθετα, δεν τίθεται το ζήτημα του Γονέα 1 και του Γονέα 2.

Μία κρίσιμη, όμως, παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς είναι η διαχείριση φαινομένων bullying σε βάρος παιδιών που προέρχονται από τέτοιες οικογένειες, καθώς πρόκειται για ένα νέο πρότυπο οικογένειας το οποίο και θα πρέπει να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία. Για αυτό και παράλληλα με τη νομοθέτηση αυτή, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής η λήψη μέριμνας για εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της ισότητας και για αυτά τα παιδιά τόσο στο σχολικό περιβάλλον όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερα κοινωνικό.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που έχει στον πυρήνα της τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιχειρεί να δώσει λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Η Πολιτεία διαχρονικά κοιτάει μπροστά, ανοίγει τον δρόμο και μέσω της ζύμωσης της με την κοινωνία και τους πολιτικούς φορείς παράγει γόνιμα αποτελέσματα.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι βουλευτής Ν.Δ. Ά Θεσσαλονίκης και δικηγόρος

Διαβάστε επίσης:

Η αισχρή γελοιότητα μίας επιτροπής

Οι Παλαιστίνιοι ορίζουν το μέλλον της Γάζας

Χωρίς φίμωτρο για την κερδοσκοπία η Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:13