search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:01
MENU CLOSE

Παιχνίδια ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά

14.01.2024 06:30
xristakopoulos 123- new

Το αδύνατον μιας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτά τα δύο κόμματα να συγχωνευτούν αναλύεται εκτενώς στο «Ποντίκι». Πρακτικά αυτό το δεδομένο απορρίπτεται πολιτικά απ’ όλους, πλην κάποιων λίγων που το βλέπουν ως την ενδεδειγμένη λύση για την πολιτική προοπτική του ευρύτερου αυτού χώρου και την αναβάθμισή του σε αντίπαλο ικανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα όλοι ορκίζονται σε μια συνεργασία «από τα κάτω», η οποία ωστόσο δεν μπορεί να δημιουργήσει κανενός είδους δυναμική, παρά μόνο να φέρνει κάποιες επιμέρους νίκες με διάσπαρτες μάχες με το κυβερνών κόμμα, όπως έγινε στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, όπου ο Χάρης Δούκας πήρε δυναμική από τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη.

Τι είναι όμως αυτό το «από τα κάτω», για το οποίο μιλούν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ; Τίποτε περισσότερο από έναν ανταγωνισμό για την ηγεμονία στον χώρο.

● Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί, παρά τη διάσπασή του και τη δημοσκοπική πτώση, να επιβεβαιώσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μια διαδικασία αποσάθρωσης και θα του προσφέρει χρόνο ανασύνταξης και αντεπίθεσης έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – το αργότερο τον Ιούνιο του 2027.

● Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά διάθεση να γίνει το «σωσίβιο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, και θέλουν να καταγράψουν εκλογικά το δημοσκοπικό προβάδισμα που τείνουν να κατοχυρώσουν. Την ίδια ώρα χρησιμοποιούν τη συζήτηση περί συνεργασίας για να εμπεδώσουν στην κοινωνία ότι έχουν επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, ότι αυτοί είναι ο αντίπαλος του Μητσοτάκη και ότι όποιος θέλει μια δυναμική αντιπολίτευση πρέπει να αφήσει πίσω τον «χαοτικό» ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Η φράση του Ιησού, κατά τον ευαγγελιστή Μάρκο, «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτὸν, και αράτω τον σταυρὸν αυτού, και ακολουθείτω μοι» [Όποιος θέλει να έρθει κοντά μου, (σ.σ.: πρέπει) να αρνηθεί τον εαυτό του, να κουβαλήσει τον σταυρό του και να με ακολουθήσει»] είναι το δόγμα που υπηρετούν ταυτοχρόνως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρότι γνωρίζουν ότι ένα σενάριο ισορροπίας τρόμου κάτω από το 20% είναι το πιθανότερο.

Είναι βέβαιο ότι για ένα διάστημα – άγνωστο πόσο μεγάλο – τα δύο κόμματα θα προσπαθήσουν να σμικρύνουν τον αντίπαλό τους για να μεγαλώσουν. Ανεξαρτήτως πάντως των προθέσεων και της τακτικής τους, το μεγαλύτερο από τα προβλήματά τους θα παραμείνει η διείσδυση του Μητσοτάκη στον χώρο τους. Αυτό δεν λύνεται με παιχνίδια ηγεμονίας μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην διάθεση των αμυντικών Συστημάτων και των Επιχειρησιακών Σχεδίων

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι «άσφαιρα πυρά» εναντίον της  

Νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:01