search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 09:48
MENU CLOSE

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι «άσφαιρα πυρά» εναντίον της  

12.01.2024 06:03
stratoulis

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την ακρίβεια είναι “άσφαιρα πυρά” για την αντιμετώπισή της. Εντάσσονται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά που είχε πάρει τα δύο προηγούμενα χρόνια (καλάθι της νοικοκυράς, διάφορά e-pass κλπ), που, όχι μόνο δεν μείωσαν την ακρίβεια, αφού η Ελλάδα  αναδεικνύεται μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς, αλλά και αύξησαν τα κέρδη των εμπορικών αλυσίδων τροφίμων πάνω από 100%, ροκανίζοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ICAP CRIF, μετά από επεξεργασία των δημοσιευμένων ισολογισμών των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών, δείχνουν ότι τα προ φόρων κέρδη τους υπερδιπλασιάσθηκαν το 2022, με αύξησή τους κατά 137,9%. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι εταιρείες τη χρονιά με τον πιο υψηλό πληθωρισμό αύξησαν υπέρμετρα τα κέρδη τους προ φόρων, τα οποία ανήρθαν στα  25,1 δις ευρώ. Μάλιστα, τα πιο μεγάλα κέρδη μεταξύ αυτών των κερδοφόρων επιχειρήσεων τα είχαν οι εμπορικές αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Δηλαδή, στους καιρούς της ακρίβειας το ύψος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών συμφερόντων έσπασε κάθε ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας σε βάρος των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία και εξαιτίας της εξαερώθηκαν.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι οι πιο ισχυροί μοχλοί αναδιανομής εισοδημάτων σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι για τη μεγάλη ακρίβεια στη χώρα μας φταίει ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά, κυρίως, ο «πληθωρισμός της απληστίας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου, που η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευνοεί, αφήνοντας στο έλεος της αδηφάγας, ασύδοτης και ανεξέλεγκτης κερδοφορίας τους τα λαϊκά νοικοκυριά, που συνεχίζουν να φτωχοποιούνται, περιορίζοντας συνεχώς την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα βγάλουν πέρα.

Απαιτούνται ΤΩΡΑ, όχι ανέξοδα ευχολόγια, αλλά ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έως μηδενισμό τους στα είδη διατροφής και υγιεινής, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανώτατο πλαφόν στις τιμές ειδών και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας, αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και αύξησή του για κάθε παιδί και ουσιαστική βελτίωση μισθών, συντάξεων με προσθήκη αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Επίσης, απαιτείται η λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση, στελέχωση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Για το πρόβλημα της μεγάλης ακρίβειας στα ενοίκια κατοικίας απαιτείται ΤΩΡΑ επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Επανίδρυση δημόσιου φορέα στεγαστικής πολιτικής για την κάλυψη των οξύτατων στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και, κυρίως, νέων ζευγαριών.

Οι ισχυρισμοί του Πρωθυπουργού, ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι σιδερένιοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, και η δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων της χώρας μας για πρωτογενή πλεονάσματα είναι έωλοι, γιατί όπου αυτός θέλει, με βάση ιδιοτελή ιδεολογικά και ταξικά κριτήρια τους παρακάμπτει, όπως για να προωθήσει υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή για να δώσει νέα προκλητικά προνόμια στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς αγώνες μπορούν να διεκδικηθούν. Ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, οι συλλογικοί φορείς τους έχουν, πλέον, το λόγο. Αλλά και οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, όχι μόνο για να κάνουν πολιτικές καμπανιες και να στηρίξουν κοινωνικούς αγώνες για την ακρίβεια, αλλά και για να προβάλλουν μία ελπιδοφόρα φιλολαϊκή εναλλακτική πολιτική.

*Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς φίμωτρο για την κερδοσκοπία η Ν.Δ.

Η αισχρή γελοιότητα μίας επιτροπής

Οι Παλαιστίνιοι ορίζουν το μέλλον της Γάζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12