search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην διάθεση των αμυντικών Συστημάτων και των Επιχειρησιακών Σχεδίων

13.01.2024 06:30
stratos_AL

Η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων καθορίζει τις προτεραιότητες και τον στρατηγικό σχεδιασμό των κρατών, για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της οργάνωσης της οικονομίας, της αποδοτικότητας και ασφαλείας των υποδομών καθώς και των οργανισμών και των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό όλων των δομών και λειτουργιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση των τεχνολογικών εξελίξεων, αποτελεί η χρήση των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης στον αμυντικό τομέα, για την διαχείριση των κρίσεων και των απειλών.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, όπως η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν λαμβάνοντας αποφάσεις προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσεων με την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία.

Ο χώρος της Άμυνας, όντας ένας πολύ ευαίσθητος χώρος, στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ενδεικτικά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια στρατιωτικών στρατηγικών άμυνας και επιθέσεων, τόσο στον φυσικό χώρο όσο και στον κυβερνοχώρο.

Ειδικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να αποκτά η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δράσεις ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των αμυντικών συστημάτων και των επιχειρησιακών σχεδίων των ενόπλων δυνάμεων, με την αναβάθμιση της λειτουργίας των κέντρων επιχειρήσεων και των συντονιστικών κέντρων, μέσω χρήσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη οι μεγάλες δυνάμεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι – Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κίνα και Ρωσία, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία προηγμένων οπλικών συστημάτων αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα, του οποίου η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η ανεπαρκής αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ή υπερβολική αξιοποίηση της, μπορεί να αποτελέσει απειλή για ένα κράτος και ειδικά για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Από τη μια υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης έναντι άλλων ισχυρών κρατών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και από την άλλη αναδεικνύονται κίνδυνοι από την κατάχρηση της.

Για την αποτελεσματική και ακίνδυνη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην υλοποίηση και εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, θα πρέπει η συνεργασία ανθρώπων και συστημάτων, να συμπεριλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης δεδομένων, αξιολόγησης, επανεκτίμησης των αποφάσεων και της αντίδρασης, που θα εγγυώνται την ορθή λήψη αποφάσεων και εκτέλεσης εντολών – κανόνων εμπλοκής, για την αποτροπή κινδύνων και απειλών.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επεξεργαστούν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας κάθε αθέμιτη δραστηριότητα που αποσκοπεί σε παραβίαση ασφάλειας, ανιχνεύοντας ασυνήθιστες συμπεριφορές επιθετικών διαθέσεων και παρέχοντας στους έχοντες την ευθύνη, έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανά γεγονότα, δίνοντάς τους την δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία εντοπισμού και ιεράρχησης απειλών, επιτρέποντας στους χειριστές τους, να εστιάσουν στις πιο κρίσιμες απειλές. Επίσης παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας ενημέρωσης των ελέγχων ασφαλείας και διόρθωσης ευάλωτων σημείων, παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο στους έχοντες την ευθύνη, να επικεντρωθούν σε στρατηγικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ασφάλειας.

Η επεξεργασία ιδιαίτερα μεγάλου όγκου πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και η αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας από την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύει την ανθρώπινη ικανότητα λήψης της κατάλληλης απόφασης και συμβάλει στην αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών σχεδίων και των αμυντικών συστημάτων, όμως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ανθρώπου στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σε συστήματα που χρησιμοποιούνται στο χώρο της άμυνας, στοχεύει στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, στην χρήση ελαχίστων χώρων, στην κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, στην λήψη ορθών αποφάσεων για τους κανόνες εμπλοκής, στην ακρίβεια του επιδιωκόμενου στόχου και στην αποφυγή λαθών κατά την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Διαφαίνεται λοιπόν, ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα αμυντικά συστήματα και στα επιχειρησιακά σχέδια, επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος επωφελείς για τα οικονομικά της Άμυνας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι προϋπολογισμοί για την άμυνα της χώρας μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση επηρεάζει και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.

Οι επενδύσεις στην εξελιγμένη τεχνολογία των αμυντικών συστημάτων και σχεδίων και η χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας για έρευνα και μελέτες, θα συμβάλουν στην μεγιστοποίηση της αμυντικής μας ισχύος, με σύντομο χρόνο απόσβεσης και σήμερα είναι πιο αναγκαίες και χρήσιμες από άλλες επενδύσεις σε περιττές στρατιωτικές υποδομές, που σχεδίαζε η προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία, αμφιβόλου αναγκαιότητας για την υποστήριξη του Αμυντικού δόγματος της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι «άσφαιρα πυρά» εναντίον της  

Νομοσχέδιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Χωρίς φίμωτρο για την κερδοσκοπία η Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 07:41