search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:16
MENU CLOSE

Εξοπλισμοί: Ξανά στο προσκήνιο το αίτημα της Ελλάδας για αγορά μαχητικών F-35

09.01.2024 07:40
F35
Associated Press

Διά της… τεθλασμένης, το αίτημα της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον για την αγορά 20+4 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35 βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το Σάββατο στα Χανιά.

Και η επιστροφή των F-35 στο προσκήνιο έγινε από «καραμπόλα», κυρίως λόγω της επιμονής της Τουρκίας να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 40 νέα μαχητικά F-16 και περίπου 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων αεροσκαφών αυτού του τύπου, αίτημα που η Ουάσινγκτον έχει συνδέσει με την κύρωση από την Άγκυρα των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι είχε δεσμευτεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής της συμμαχίας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά που έχει «κολλήσει» στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, το αίτημα για την αγορά των F-16 τέθηκε εκ νέου στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα την περασμένη Παρασκευή, ενώ κάποιες πληροφορίες έφεραν την κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ να επιδιώκει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο ζητώντας την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς στην Τουρκία και της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Άγκυρα θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα των F-35 συζητήθηκε στη συνάντηση του Ά. Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά και φαίνεται ότι, ανεξάρτητα με τις όποιες εξελίξεις στην Άγκυρα, το αίτημα της Ελλάδας θα πάρει το δρόμο του, μετά από ένα διάστημα «παγώματός» του από την αμερικανική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 και σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε το πρόγραμμα των F-35 και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα».

Βέβαια, η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα «Joint Strike Fighter» (όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος ανάπτυξης των F-35) λόγω του ότι αγόρασε το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση του ΝΑΤΟ, λόγω ασυμβατότητας με τα οπλικά συστήματα της συμμαχίας, αλλά και την ανησυχία των ΗΠΑ ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα του stealth αεροσκάφους, καθιστώντας το ευάλωτο στην αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, οι ΗΠΑ επέβαλαν και κυρώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας.

Όπως και να ’χει, πάντως, η απόκτηση του εξελιγμένου αμερικανικού μαχητικού από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία προφανώς δίνει επιπλέον ισχύ στον τομέα της εναέριας υπεροχής στη χώρα, μαζί με την αγορά των 24 γαλλικών «omnirole» μαχητικών Rafale και το πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικά 83 αεροσκαφών F-16 στην εκδοχή Viper. Τώρα, πλέον, μένει να φανεί πότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει το αίτημα της Ελλάδας προς κύρωση στο Κογκρέσο, ενώ υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς θα παραδοθούν στη χώρα το 2027. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δις. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Μανωλάκος: Η κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Νέα Αριστερά: Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση στον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία

Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Τα καλτσούνια και η ρακή που προσφέρθηκαν δεν αγοράστηκαν με έξοδα του ελληνικού κράτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44