search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:32
MENU CLOSE

Δαδιά: Ο άσπλαχνος θάνατος ενός γύπα για εμπόριο οργάνων και μαύρη μαγεία…

15.01.2024 13:54
asproparis-gypas-pasxalis2

Το κουβάρι μιας ασύλληπτης ιστορίας εμπορίας οργάνων πτηνών και μαύρης μαγείας, ξετύλιξε ο θάνατος ενός Ασπροπάρη που γεννήθηκε στη Δαδιά κι έπεσε θύμα κυκλώματος.

Ο Πασχάλης, ο Ασπροπάρης που θανατώθηκε από ανθρώπους για τα όργανά του, γεννήθηκε στη Δαδιά το 2013 και σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, ήταν από τους λίγους νεοσσούς που κατάφερε στο πρώτο του ταξίδι να φτάσει στην Αφρική παρόλο που διάλεξε την πιο δύσκολη διαδρομή, να διασχίσει, δηλαδή, τη θάλασσα. Δυστυχώς, η ιστορία του δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Χάρη, όμως, στον πομπό που έφερε ο Πασχάλης στην πλάτη, αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα. Κύκλωμα που έκανε παράνομο εμπόριο μελών σώματος των απειλούμενων Ασπροπάρηδων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας! Κύκλωμα που οδήγησε το είδος σε οριστικό αφανισμό ή δραματική μείωση σε κάποιες Αφρικάνικες χώρες…

Το ιστορικό

Το τελευταίο σήμα από τον πομπό του Πασχάλη ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου 2014, από ένα σημείο 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία. Τα επόμενα σήματα προέρχονταν από ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό και τελικά ο πομπός έφτασε στη Νιγηρία.

Πώς ο Πασχάλης έφθασε από τη Δαδιά στη Νιγηρία / photo Lifeneophron.eu

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη από εταίρους του Προγράμματος LIFE+, με την υποστήριξη του Sahara Conservation Fund (SCF) στον Νίγηρα και του Ινστιτούτου Ορνιθολογικής Έρευνας Α.Π. Λεβέντη (APLORI) στη Νιγηρία, ο Πασχάλης είχε πέσει θύμα ενός λαθροκυνηγού και το άψυχο σώμα του πουλήθηκε στη Νιγηρία για χρήση σε παραδοσιακές τελετές «μαγείας»…

Ήταν μόλις επτά μηνών και ο μοναδικός από τους 8 νεαρούς γύπες με πομπούς που κατάφερε να φθάσει στην Αφρική. Εκεί εγκαταστάθηκε σε μια τρύπα νερού κοντά στο χωριό Damou Kadi στον Νίγηρα και εκεί τον βρήκε ο λαθροκυνηγός που τον δολοφόνησε, όπως και άλλους επτά γύπες.

Η ιστορία του πήρε διεθνείς διαστάσεις και δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή site περιβαλλοντικών επιστημών και διατήρησης, το Mongabay.

Σύμφωνα μ΄ αυτό, ο λαθροκυνηγός αφού πυροβόλησε τον Πασχάλη «στοίβαξε τα φτερά του στη μία πλευρά, χώρισε προσεκτικά τα μάτια και τον εγκέφαλο, έκοψε και άπλωσε το κρέας να στεγνώσει και καθάρισε το κρανίο και τον σκελετό. Βρήκε ένα περίεργο κινητό σαν συσκευή κολλημένο στην πλάτη του αλλά το άφησε στην άκρη σχεδιάζοντας να το πουλήσει. Το μόνο κομμάτι που πέταξε ήταν τα έντερα».

Ο πομπός του Πασχάλη / photo APLORI/Lifeneophron.eu

Κι όλα αυτά διότι οι πλούσιοι πληρώνουν πολλά για μέρη του σώματος του Ασπροπάρη αλλά και των άλλων ειδών γυπών. «Πιστεύουν ότι το να κρατήσουν το κεφάλι ή το φτερό ενός γύπα στο σπίτι τους θα τους έφερνε ακόμα καλύτερη τύχη. Μερικοί τρώνε ακόμη και τα μάτια και το μυαλό τους για να αποκτήσουν διορατικές δυνάμεις ώστε, για παράδειγμα, να προβλέψουν σε ποιον θα στοιχηματίσουν για τη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου», αναφέρει το δημοσίευμα…

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το «χειρότερο σενάριο» – Η λάβα έκαψε δύο σπίτια (videos)

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου; – Πώς προέκυψε ο όρος

Νταβός: Η εντυπωσιακή ανισότητα πλούσιων-φτωχών, με φόντο το Φόρουμ (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15