search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:05
MENU CLOSE

«Όποιος είχε τα αυτιά του ανοιχτά και ήθελε να ακούσει, άκουσε» – Τι είπαν τα κυβερνητικά στελέχη στους διαφωνούντες βουλευτές με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

16.01.2024 10:29
grafeiand_peiraiws

«Όποιος είχε ανοιχτά τα αυτιά του και ήθελε να ακούσει άκουσέ και πήρε απαντήσεις» ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη μετά την ενημέρωση που έκαναν επί δυόμιση και πλέον ώρες στους βουλευτές που είχαν μαζευτεί στα γραφεία της νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς.

Ο Άκης Σκέρτσος και ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν οι βασικοί ομιλητές στην χθεσινή ενημέρωση και αυτοί που σήκωσαν κυρίως το βάρος του να κάνουν κατανοητό στους βουλευτές γιατί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να ψηφιστεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πιο ήπιος ο Άκης Σκέρτσος, πιο πληθωρικός και με πάθος υπέρ του νομοσχεδίου ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επανέλαβε τα όσα είχε πει σε άρθρο στα Νέα και ανέφερε πως στην ουσία όποιος διαφωνεί με το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών επί της ουσίας δεν δέχεται τα ίδια δικαιώματα σε συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική σεξουαλική επιλογή, δηλαδή είναι ομοφοβικός. Και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι απαράδεκτο για ένα βουλευτή που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία να είναι ομοφοβικός.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ασκώντας έμμεση κριτική και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ανέφερε ότι δεν γίνεται εκείνοι που είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης όταν το έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λένε σήμερα ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι αυτό που έχει λύσει όλα τα νομικά προβλήματα που έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Όμως ο κ. Γεωργιάδης έστειλε κι ένα άλλο μήνυμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως θα πρέπει να κάνουν συνετή χρήση της ελευθερίας που τους έδωσε ο πρωθυπουργός να ψηφίσουν κατά συνείδηση υπονοώντας ότι μία διαφορετική στάση από μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα τραυματίσει την συνοχή του κόμματος και θα δώσει μία αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.

Ο Άκης Σκερτσος ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση θυμίζοντας την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση. Στη συνέχεια με ένα διαφωτιστικό και αναλυτικό PowerPoint παρουσίασε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπολοίπου κόσμου.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι περισσότεροι βουλευτές κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις η μία ήταν γιατί δεν μπορεί στο σύμφωνο συμβίωσης που ήδη υπάρχει να κατοχυρωθούν τα νομικά δικαιώματα που θα προκύψουν από την ψήφιση του πολιτικού γάμου. Η απάντηση που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη ήταν ότι σε μια τέτοια επιλογή θα δημιουργούσαμε εκ νέου θέματα ανισότητας σε μια μερίδα πολιτών.

Το δεύτερο ερώτημα είχε να κάνει με την τεκνοθεσία και πολλοί ρώτησαν γιατί δεν μπορεί να επιλεγεί η κηδεμονία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και εδώ η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών ήταν ότι η γονική σχέση είναι η καλύτερη επιλογή για τα δικαιώματα των παιδιών.

Εκτός από τον Ακη Σκέρτσο και τον Αδωνι Γεωργιάδη με επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν ο Βασίλης Σπανάκης ο οποίος στη συνέχεια στην βραδινή εκπομπή του Action24 ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να θέλουμε στη χώρα να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και να δεχόμαστε τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να μην έχουν σήμερα τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη. 

Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος οι πληροφορίες λένε πως τελικά κατευθύνεται στο να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ρώτησε τι θα αναγράφεται στην ταυτότητά ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλo ζευγάρι  και η απάντηση που πήρε από τους υπουργούς ήταν πατέρας -πατέρας και μητέρα – μητέρα.

Οι πληροφορίες φέρουν επίσης και την υφυπουργό οικογένειας Μαρία Κεφάλα, αν και χθες δεν τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση, να κατευθύνεται προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αφού το υπουργείο οικογένειας θα είναι ένα από τα συναρμόδια υπουργεία που θα πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο προκειμένου να έρθει στη Βουλή και όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δε νοείται υφυπουργός του υπουργείου που θα συνυπογράψει το νομοσχέδιο στη συνέχεια να μην το ψηφίσει  στο κοινοβούλιο.

Πάντως βουλευτές που με δημόσιες δηλώσεις τους  έχουν τονίσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν πείστηκαν από τις χθεσινές απαντήσεις των υπουργών. Ανάμεσα τους η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Στέλιος Πέτσας.

Στη χθεσινή ενημέρωση δεν έδωσαν το παρών ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος αν και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο διαφωνούσε με τον όλο  χειρισμό και την ενημέρωση από τον Ακη Σκέρτσο, ο Μάκης Βορίδης ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Βασίλης Γιογιακας και ο Χρήστος Κελλας, όπου οι τρεις τελευταίοι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πάντως από δύο συνεντεύξεις που έδωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η μία στην Καθημερινή και η άλλη στο Ποντίκι γίνεται κατανοητό πως η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τους υφυπουργούς και τους υπουργούς της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει αυξημένη ευθύνη στήριξης του νομοσχεδίου.

Η μόνη περίπτωση που αναμένεται να αντιμετωπιστεί διαφορετικά είναι εκείνη του υπουργού Μάκη Βορίδη, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει στο κυβερνητικό σχήμα και στον οποίο έχει δώσει τη δυνατότητα να απέχει από την ψηφοφορία και όχι να ψηφίσει «όχι», κάτι στο οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται ο κ. Βορίδης.

Διαβάστε επίσης:

Κεδίκογλου για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Δεν υπήρχε λόγος να τεθεί κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ» (video)

Ευρωεκλογές: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν απο το νέο σύστημα κατανομής εδρών που προωθεί η κυβέρνηση

Εύα Καϊλή: «Για να ομολογήσω κάτι που δεν διέπραξα με απείλησαν ότι θα μου πάρουν το παιδί» – Τι καταγγέλλει για τους δικαστές του Qatargate

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:01