search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:14
MENU CLOSE

Τέλος και επίσημα τα ζελεδάκια κάνναβης – Γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή τους – Στο ΦΕΚ η απόφαση

18.01.2024 12:46
zeledakia

Με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Εφημερίδα της Κυβέρνήσεως» απαγορεύεται και με τη… «βούλα» να πωλούνται στο εμπόριο τα «ζελεδάκια κάνναβης», καθώς η ουσία που περιέχουν, το γνωστό HHC κατηγοριοποιήθηκε και επίσημα ως «ναρκωτικό».

Πρόκειται για Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την υπαγωγή της δραστικής ουσίας της εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β΄ των ναρκωτικών, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Το HHC είναι και είναι ένα από τα πολλά κανναβινοειδή στα φυτά κάνναβης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μαθητές και εφήβους. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση 20χρονου, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νεαρός, αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης που είχε αγοράσει από περίπτερο, εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και εκεί οι γιατροί διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου αμέσως έγινε εισαγωγή για νοσηλεία του ασθενούς.

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Αction24:

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Τι αναφέρει η απόφαση

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

  • Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..
  • Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η HHC κυκλοφορούσε νόμιμα, καθώς δεν είχε κατηγοριοποιηθεί ως ναρκωτικό. Η HHC είναι ένα προϊόν, το οποίο πωλείται ευρέως σε περίπτερα, σε καταστήματα ψιλικών, σε καταστήματα με καπνικά είδη, ακόμη και σε κάβες και τα παιδιά μπορούν να την αγοράσουν έναντι μικρού αντιτίμου.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: «Δεν θα επιστραφούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους – εμβόλιο κάθε χρόνο για τον κορωνοϊό» (Video)

Κολπική Μαρμαρυγή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ύπουλη νόσο της καρδιάς που προκαλεί εμφράγματα και εγκεφαλικά

ΕΟΠΥΥ – Προσοχή με «μαιμού site»: Απατεώνες ζητάνε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τους ασφαλισμένους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:14