search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:09
MENU CLOSE

Αποχή Βορίδη από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ο διάλογος με Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο

24.01.2024 15:55
voridis 543- new

Τη λύση της αποχής από την επίμαχη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα προτιμήσει τελικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Υιοθετώντας την πρωθυπουργική παραίνεση σε όσους διαφωνούν με το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον γάμο, που προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βορίδης επίλεξε να απέχει από τη Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας, που έχει εκφράσει τη διαφωνία του με το ζήτημα, ανακοίνωσε τη στάση του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου. «Δήλωσα την στάση μου και
είναι η αποχή» είπε χαρακτηριστικά .

Ήδη, πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του, ο κ. Βορίδης είχε προαναγγελθεί ότι θα περιέγραφε τη διαφωνία του με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και σε κομματικές εκδηλώσεις, όπου εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξη όλων και η κυβέρνηση θα συνεχίσει συντεταγμένα τη δουλειά που κάνει, θέλοντας να μην πυροδοτήσει έναν κύκλο εσωστρέφειας και εντάσεων.

Κυβερνητικές πήγές: Δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στην κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο».

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του που έγινε σεβαστή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Επικρατείας έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα και δεν έχει επιχειρηματολογήσει κατά του νομοσχεδίου, περιοριζόμενος απλώς στο να δηλώνει την διαφωνία του για ιδεολογικούς και συνειδησιακούς λόγους. Αυτή η στάση έχει εκτιμηθεί θετικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε κατά του νομοσχεδίου κανένας από τους υπουργούς που έλαβαν το λόγο. Αντιθέτως, θετικά υπέρ του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια τοποθετήθηκαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Ζαχαράκη Ζαχαράκη, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Βασίλης Κικίλιας.

Να σημειωθεί ότι η Μαρία Κεφαλά, που έχει εκφράσει ενστάσεις για το νομοσχέδιο, δεν τοποθετήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ η στάση της παραμένει ερωτηματικό, καθώς πληροφορίες την ήθελαν να παραιτείται.

Την ίδια ώρα, την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωνε και η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή. «Καταψηφίζω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία. Είμαι υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η κυρία Αραμπατζή.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι για τους υφυπουργούς, που δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να δουν τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ψηφοφορίας, τονίζεται από κυβερνητικά χείλη.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τόσο ο κ. Σκρέκας, όσο και ο κ. Σταϊκούρας απείχαν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο θα ψηφιστεί στις 12 ή στις 13 Φεβρουαρίου, για να προσθέσει χαμογελώντας ότι και στις 14 Φεβρουαρίου να ψηφιστεί, που είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχει έναν συμβολισμό.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης από το Ηράκλειο: «Θέλουμε η Νέα Αριστερά να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία»

Σόου Νατσιού στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στέφανος Κασσελάκης για τις τράπεζες: Καρτελοποίηση, υπέρογκα κέρδη, εργασιακή επισφάλεια – Καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:07