search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:37
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ρεκόρ σε πωλήσεις όπλων για το 2023 – Τα συμβόλαια με άλλα κράτη και τα ποσά που ζαλίζουν

30.01.2024 14:30
usa_weapons_3001_1920-1080_new
credit: AP

Αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά και η αξία τους έφτασε στο ποσό ρεκόρ των 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε απευθείας πωλήσεις όπλων αξίας 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσοστό αυξημένο κατά 56% σε σύγκριση με το 2022. Οι υπόλοιπες ήταν πωλήσεις που εξασφάλισαν οι ίδιες οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες με συμφωνίες με διάφορα κράτη.

Η Πολωνία, που βρίσκεται σε τροχιά εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στρατεύματός της, έκανε πολύ μεγάλες δαπάνες αγοράζοντας αμερικανικά οπλικά συστήματα. Συγκεκριμένα αγόρασε ελικόπτερα Απάτσι δαπανώντας 12 δισεκατομμύρια δολάρια, έδωσε άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές πυραυλικών συστημάτων Himars και ακόμα 3,75 δισεκατομμύρια για τανκς M1A1 Abrams, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει στοιχεία για το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Πολωνία δαπάνησε επίσης 4 δισεκατομμύρια δολάρια για πυραυλικά συστήματα.

Οι αμυντικές δαπάνες της πολωνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι να γίνει η Πολωνία «η πιο ισχυρή χερσαία δύναμη στην Ευρώπη».

Η Γερμανία εξάλλου δαπάνησε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook και η Βουλγαρία πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύριο για τεθωρακισμένα οχήματα Stryker. Ένα δισεκατομμύριο δολάρια έδωσε και η Νορβηγία για την αγορά ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών. Σημαντικά συμβόλαια εξασφάλισαν οι αμερικανικές βιομηχανίες και από την Τσεχική Δημοκρατία, που αγόρασε αεροσκάφη F-35 και πυρομαχικά αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η μεταφορά όπλων και το αμυντικό εμπόριο είναι σημαντικά εργαλεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με δυνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του.

Παρατηρείται γενικότερα μία τάση αύξησης των πωλήσεων αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών σε χώρες που αποστασιοποιούνται από τη Ρωσία, που εδώ και δεκαετίες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής οπλικών συστημάτων μετά τις ΗΠΑ.

«Η ρωσική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε πτωτική πορεία», δήλωσε στο Politico η Μίρα Ρέσνικ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες «χάνουν έσοδα που προέρχονται από τις εξαγωγές».

Πέραν των ευρωπαϊκών αγορών, οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες έκλεισαν σημαντικά συμβόλαια με τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Η Νότια Κορέα έδωσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για αεροσκάφη F 35 και η Αυστραλία 6,3 δισεκατομμύρια για αεροσκάφη C130J-30 Super Hercules. Η Ιαπωνία εξάλλου έκλεισε συμβόλαιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για το κατασκοπευτικό αεροσκάφος E-2D Hawkeye.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο φιλόξενοι προορισμοί για το 2024 σύμφωνα με το Booking – Μία ελληνική πόλη αναμεσά τους (videos)

Ο πλανήτης καίγεται: Ρεκόρ 48,8 βαθμών φέτος στη Σικελία!

Γαλλία: Έτοιμοι να… στραγγαλίσουν το Παρίσι οι αγρότες – «Το δικό μας τέλος θα είναι η δική σας πείνα» – Οι ανησυχίες του Μακρόν (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:37