search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:12
MENU CLOSE

Τουρκικές πηγές: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση F-16 σε Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

26.01.2024 20:04
F16
AP

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 αποδίδουν καρπούς καθώς ενδέχεται ακόμη και απόψε να υπάρξουν εξελίξεις, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τουρκικές πηγές, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, στο Al-Monitor.

Η Τουρκία αναμένεται να υποβάλει έγγραφα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει επισήμως με τη σειρά του το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την εκκρεμή πώληση περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth στην Ελλάδα και 40 νέων F-16 καθώς και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη σήμερα.

Η επικύρωση της Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα ξημερώματα της Παρασκευής με τις ευλογίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της να αγοράσει 40 νέα F-16 και τα κιτ για 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αφού αποβλήθηκε από την κοινοπραξία που κατασκευάζει τα νέας γενιάς F-35. Το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία – με τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό της συμμαχίας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες – αποκλείστηκε από το πρόγραμμα βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act το 2020 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε δημόσια την πώληση πέρυσι, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση, εν μέσω της αντίθεσης ορισμένων νομοθετών που απείλησαν να την εμποδίσουν, κάνοντας λόγο για τουρκική επιθετικότητα προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν θα ψηφίσω ποτέ τη δεξιά» – Ο Τραμπ, το Brexit και πολιτική σοφία του Γιούργκεν Κλοπ

Πούτιν: Η Ουκρανία κατέρριψε το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με αμερικανικούς ή γαλλικούς πυραύλους

ΗΠΑ: Κατέρριψαν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς αμερικανικό αντιτορπιλικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42