search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:05
MENU CLOSE

Αλκυονίδες μέρες: Γιατί διαρκούν περισσότερο στο λεκανοπέδιο Αττικής – Η εξήγηση του Θοδωρή Κολυδά

04.02.2024 15:57
HLIOFANEIA
Eurokinissi

Οι Αλκυονίδες μέρες πήραν τη σκυτάλη από την κακοκαιρία Αvgi και ο καιρός μοιάζει ανοιξιάτικος. ‘Ομως το φαινόμενο δεν είναι ίδιο σε όλη τη χώρα.

Όπως εξηγεί ο διεθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, κάποιες περιοχές μπορεί να έχουν περισσότερες «ημέρες καλοκαιρίας» και άλλες λιγότερες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι «η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα», απαντά.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

#Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και ο ρόλος του 50χρονου κρεοπώλη

Πολυχρονόπουλος – Σοκάρει καταγγελία εθελόντριας: «Ούτε η ΑΑΔΕ θα βγάλει άκρη – Έβγαζε κάρτες σε άστεγους και χρήστες»

Λάρισα: «Είμαστε όλα gay» – Έγραψαν συνθήματα με σπρέι στον Ναό Αγίου Αχιλλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:04