search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:31
MENU CLOSE

Αγρότες: Με 6 βασικά αιτήματα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Κλείνουν τις Εθνικές οδούς, τρακτέρ και στην Αθήνα

06.02.2024 15:27
agrotes-new

Σημαντικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους πήραν οι αγρότες, κατά την πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες κλιμακώνουν με αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς, συλλαλητήρια στις πόλεις και «απόβαση» στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Τα 6 βασικά αιτήματα των αγροτών αφορούν:

-Μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου 
-Πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές
-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις 

Η σύσκεψη, στην οποία μετείχαν αγρότες 55 μπλόκα από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους πραγματοποιήθηκε μετά το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί από την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων ανά την επικράτεια σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του περασμένου Σαββάτου στην Agrotica.

Οι αγρότες αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:

  • Ταυτόχρονο κλείσιμο της εθνικής οδού σε όλα τα σημεία, αλλά και επαρχιακές οδούς και τελωνεία με τα τρακτέρ αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7/2.
  • Το κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
  • Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ 

Οι αγρότες καλούν επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά τους και σε αυτή την βάση επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη με τα πόδια μετέβησαν στην Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ) προκειμένου να την αποκλείσουν.

Ο φραγμός των ΜΑΤ που ήταν στο σημείο, υποχώρησε και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέβηκαν με τα πόδια επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας Λάρισας.

Φώναξαν συνθήματα όπως, «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», «Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς».

«Να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ανάγκες κι όχι λύσεις για επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της Πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών στη Νίκαια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας δήλωσε πως μεταξύ των προτάσεων είναι να βγουν με οχήματά τους στην Εθνική Οδό και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου θα καλέσουν και τους πολίτες να σταθούν στο πλάι τους.

«Δεν υπάρχουν σκέψεις υποχώρησης, δεν υπάρχει προοπτική για εμάς αν γυρίσουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Μαρούδας σημειώνοντας πως θα πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε αιτήματα και να αποσταλούν στην κυβέρνηση με τους ίδιους να ζητούν συνάντηση από τον πρωθυπουργό.

«Από εδώ μέσα να βγούμε σαν μια γροθιά και να δώσουμε τη μάχη από σήμερα κιόλας μέχρι να νικήσουμε και θα το πετύχουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Χανιά: Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στήνοντας μπλόκο στη θέση Μεγάλα Χωράφια της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου, γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες παραμένουν στο σημείο της κινητοποίησης, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης, κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα.

Οι αγρότες, που ζητούν την λήψη μέτρων για την στήριξη του εισοδήματός τους, ανακοίνωσαν επίσης την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι υγειονομικοί του Νομού Χανίων, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, με αίτημα την στήριξη του ΕΣΥ.

Οι αγρότες θα κατευθυνθούν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς από τα Μεγάλα Χωράφια με μηχανοκίνητη πορεία.

«Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους»

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.

Την ίδια ώρα και δια στόματος του Λευτέρη Αυγενάκη η κυβέρνηση φαίνεται να ψάχνει λύση στο πρόβλημα μέσω της συναίνεσης.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πώς «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους και με διάθεση για συνεννόηση», ενώ υποστήριξε πως «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου είναι προτεραιότητα μας. Τα προβλήματα λόγω ενεργειακής και κλιματικής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να πάρουμε αποφάσεις μαζί χωρίς να υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Με συναινέσεις και διάλογο λύνονται τα προβλήματα».

Νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους αγρότες – στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους – τονίζοντας, ωστόσο ότι η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Ρωχάμης: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Έλληνας «πεταλούδας»

Φρίκη στην Αττική: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για ασέλγεια σε ανήλικες – Ο ένας κακοποιούσε τις κόρες του

Κούγιας: Από το κόμπλεξ που μέναμε σε υπόγεια, ήθελα να γίνω πλούσιος – Έχω τα ωραιότερα σπίτια σε όλη την Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07