search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 00:51
MENU CLOSE

Μπαρμπέιντος: Η τραγική ιστορία του πλοίου-φαντάσματος που έφτασε ακυβέρνητο στα νησιά 17 χρόνια πριν

08.02.2024 14:06
ghost-ship_0802_1920-1080_new
credit: AP

Ένα λευκό πλοίο-φάντασμα εντοπίζεται να πλέει ακυβέρνητο 70 μίλια από το Ραγκντ Πόιντ, στο ανατολικό άκρο των νησιών Μπαρμπέιντος. Είναι ένα σκάφος μήκους έξι μέτρων, χωρίς διακριτικά και όταν οι άνδρες της ακτοφυλακής των Μπαρμπέιντος επιβιβάζονται σε αυτό κάνουν μια μακάβρια ανακάλυψη: βρίσκουν τις μουμιοποιημένες σορούς έντεκα νεαρών ανδρών, στοιβαγμένες σε δύο σημεία σε μια μικρή καμπίνα. Φορούσαν κοντά παντελόνια και πολύχρωμα μπλουζάκια και ήταν φανερό πως έρχονταν από μακριά.

Το τραγικό τέλος του ταξιδιού αυτών των ανθρώπων γράφτηκε τέτοιες μέρες, το 2007, στον Ατλαντικό, αλλά αποκαλύφθηκε στα νησιά Μπαρμπέιντος, όταν το πλοίο-φάντασμα ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Γουίλογκι Φορτ του Μπριντζτάουν και οι 11 σοροί τοποθετήθηκαν σε πλαστικούς σάκους για να οδηγηθούν στο νεκροτομείο.

Μύθοι, θρύλοι και έρευνες

Σε ένα μέρος του κόσμου όπου θρύλοι και μύθοι συνδέονται με τον ωκεανό, το μυστήριο του θανάτου των 11 ανδρών πυροδότησε φήμες και έφτασε να τροφοδοτήσει αστυνομικές έρευνες, ακαδημαϊκές εργασίες και καλλιτεχνικά πρότζεκτ που είχαν έναν κοινό παρονομαστή: τον νέο -τότε- δρόμο της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική προς τον δυτικό κόσμο.

Φως στο μυστήριο έριξε ένα αεροπορικό εισιτήριο της Senegal Airlines και ένα τραγικό σημείωμα που είχε γράψει ένας από τους 11, λίγο πριν πεθάνει:

«Θέλω να στείλω ένα χρηματικό ποσό στην οικογένειά μου, στη Μπασάντα (μια μικρή πόλη στην ενδοχώρα της Σενεγάλης). Σας παρακαλώ συγχωρήστε με και σας χαιρετώ. Αυτό είναι το τέλος της ζωή μου, σε αυτή την μεγάλη θάλασσα του Μαρόκου».

Οι αρχές των Μπαρμπέιντος άρχισαν να ψάχνουν επαφές στη Σενεγάλη, την Ισπανία και την Πορτογαλία, για να εξακριβώσουν από πού είχε αποπλεύσει αυτό το πλωτό φέρετρο για να φτάσει μέχρι τις αμερικανικές ακτές. Σιγά-σιγά έβαλαν κοντά τα κομμάτια του παζλ με τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν κάποια επαφή με τους επιβαίνοντες στο λευκό πλοίο, στην αρχή του ταξιδιού.

Έτσι σχημάτισαν την εικόνα ενός πλοίου που είχε αποπλεύσει περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα από τα νησιά ανοιχτά του Κάπο Βέρντε, στις αφρικανικές ακτές, με προορισμό τα Κανάρια Νησιά και το ευρωπαϊκό έδαφος. Το πλοίο έμεινε τελικά ακυβέρνητο, να παρασύρεται από τα ισχυρά ρεύματα του Ατλαντικού, οδηγώντας σε έναν αργό και επώδυνο θάνατο όσους επέβαιναν σε αυτό. Η αστυνομία στα Μπαρμπέιντος αποφάνθηκε ότι αιτία θανάτου ήταν η πείνα και η αφυδάτωση.

Το ταξίδι του θανάτου

Η ιστορία των 11 νεκρών και των άλλων περίπου 40 ανθρώπων από την Γουινέα Μπισάου, την Σενεγάλη και τη Γκάμπια, που επέβαιναν στο σκάφος, άρχισε τη μέρα των Χριστουγέννων του 2006, στην Πράια, ένα λιμάνι στο Κάπο Βέρντε, που είναι πρώην πορτογαλική αποικία. Εκεί έδωσαν 1.300 ευρώ ο καθένας στον «Ισπανό», που τους είχε υποσχεθεί πως θα τους μετέφερε στα Κανάρια Νησιά.

Οι επίδοξοι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο σκάφος, ένα σκαρί γαλλικής ναυπήγησης, που δεν είχε σημαία, ούτε άλλο διακριτικό και εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους στον «Ισπανό», που δήλωνε «μηχανικός» και έλεγε πως θα οδηγούσε ο ίδιος το σκάφος. Όμως την τελευταία στιγμή ο «Ισπανός» αποβιβάστηκε από το πλοίο και άφησε το τιμόνι στα χέρια ενός Σενεγαλέζου. Αρκετοί αρνήθηκαν να ξεκινήσουν το ταξίδι. Η ισπανική el Pais έγραψε τότε πως τουλάχιστον ένας προτίμησε να πηδήξει στη θάλασσα όταν το πλοίο απομακρύνθηκε από τις ακτές.

Τα όσα ακολούθησαν είναι ασαφή. Ύστερα από δυο 24ωρα, κάπου ανοιχτά από το λιμάνι Νουαντίμπου της Μαυριτανίας το πλοίο παρουσίασε πρόβλημα. Ο Σενεγαλέζος που κρατούσε το πηδάλιο ζήτησε βοήθεια, μάλλον από τον «Ισπανό» και ένα άλλο σκάφος πλησίασε για να το ρυμουλκήσει. Όμως για άγνωστο λόγο ο κάβος ρυμούλκησης έσπασε – η El Pais έγραψε πως κάποιος τον έκοψε με ματσέτα.

Τα καύσιμα στο λευκό πλοίο τελείωσαν και έτσι έμεινε ακυβέρνητο να παρασύρεται στον Ατλαντικό. Σταδιακά άρχισαν να τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό και η τύχη των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο-φάντασμα, αφέθηκε στα χέρια της θάλασσας. Ο «Ισπανός», που είχε εισπράξει χιλιάδες ευρώ για να μεταφέρει τους παράτυπους μετανάστες, είχε γίνει καπνός και παρά τις προσπάθειες της Interpol δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Το τραγικό γράμμα του Ντιάου

Το γιοτ παρασυρόταν καιρό στον Ατλαντικό και πιθανολογείται ότι όσοι επέβαιναν σε αυτό είτε παρασύρθηκαν από τα κύματα, είτε έπεσαν στη θάλασσα σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Οι τελευταίοι 11 που έμειναν στο πλοίο ξεψύχησαν τέτοιες μέρες, το 2007.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, ο Ντιάου Σουννκάρ Ντιεμί, άφησε πίσω του ένα σημείωμα, που το δημοσίευσε η El Pais: «Είμαι από τη Σενεγάλη και ζούσα ένα χρόνο στο Κάπο Βέρντε. Τα πράγματα είναι άσχημα. Δεν νομίζω ότι θα βγω ζωντανός από αυτό. Όποιος με βρει, θα ήθελα να στείλει αυτά τα χρήματα στην οικογένειά μου. Παρακαλώ τηλεφωνήστε στη φίλη μου, Ιμπραχίμα Ντράμε. Υπογραφή Ντιάου Σουνκάρ Ντιεμί».

Οι πρώτοι που είδαν το πλοίο-φάντασμα, ήταν ψαράδες από τα Μπαρμπέιντος. Είχαν περάσει 135 μέρες μετά την αρχή του ταξιδιού και είχε φτάσει  29 Απριλίου. Κοντά στο ακυβέρνητο πλοίο έσπευσε η ακτοφυλακή των Μπαρμπέιντος, για να το ρυμουλκήσει και να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι με τα τραγικά μυστικά που κρύβονταν στη μικρή καμπίνα. Οι 11 νεκροί είχαν μουμιοποιηθεί, πιθανότατα από το αλμυρό νερό, τον ήλιο και τους ανέμους που φυσούν στον ωκεανό.

Οι ελπίδες που πνίγηκαν στον Ατλαντικό

Ψάχνοντας τα μυστικά του ταξιδιού οι αρχές έφτιαξαν την εικόνα του νέου δρόμου που είχαν ανοίξει οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών, από τις δυτικές ακτές της Αφρικής.

Από τότε χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στον Ατλαντικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ακριβή αριθμό. Το βέβαιο είναι πως παρά τους κινδύνους πολλοί απελπισμένοι Αφρικανοί εξακολουθούν να επιβιβάζονται σε πλοία-φαντάσματα.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023 περίπου 1000 παράτυποι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στις ισπανικές ακτές από τη θάλασσα. Τον περασμένο Αύγουστο, περισσότεροι από 60 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το πλοίο τους από τη Σενεγάλη βυθίστηκε ανοιχτά του Κάπο Βέρντε.

Ένας από τους πιο επικίνδυνους θαλάσσιους δρόμους του κόσμου εξακολουθεί να τροφοδοτεί μύθους και θρύλους, πίσω από τους οποίους υπάρχουν ιστορίες απελπισμένων ανθρώπων, που επιμένουν να κυνηγούν το όνειρο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τραμπ

Χιλή: Έσβησαν οι φονικές πυρκαγιές – Τουλάχιστον 131 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Ζελένσκι: Να παραδοθούν στην Ουκρανία όλοι οι δεσμευμένοι ρωσικοί πόροι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 00:51