search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:59
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τραμπ

08.02.2024 11:42
donald-trump

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που καλείται να αποφανθεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποκλειστεί από την κούρσα για την προεδρία.

Συγκεκριμένα οι δικαστές θα κρίνουν αν η πολιτεία του Κολοράντο μπορεί να βγάλει κόκκινη κάρτα στις φιλοδοξίες του Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία, με δεδομένη την εμπλοκή του στις ταραχές στο Καπιτώλιο. Αυτή η απόφαση θα είναι κρίσιμη και για ανάλογους αποκλεισμούς του Τραμπ σε άλλες πολιτείες.

Εάν οι δικαστές αφήσουν τον δρόμο ανοιχτό για τον Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος αναμένεται ότι θα είναι αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η σημερινή είναι η πιο σοβαρή υπόθεση που φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την απόφαση για τερματισμό της διαδικασίας επανακαταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στην πολιτεία της Φλόριντα, το 2000, που έδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους, έναντι του δημοκρατικού υποψηφίου, Αλ Γκορ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε κάθε περίπτωση πιέζεται να έχει εκδώσει απόφαση πριν από τις 5 Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές προκριματικές εκλογές στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών σε 15 πολιτείες, μεταξύ των οποίων και η πολιτεία του Κολοράντο.

Το δικαστήριο θα κρίνει με βάση συνταγματικό άρθρο από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, που απαγορεύει την κατάληψη ομοσπονδιακών αξιωμάτων σε οποιονδήποτε «έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή ανταρσία». Αυτή η απαγόρευση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ουδέποτε μέχρι σήμερα για να βγάλει κάποιον υποψήφιο από κούρσα για την προεδρία.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Κολοράντο «στερεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων» στην πολιτεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανάλογες ενέργειες – τις οποίες χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές – και σε άλλες πολιτείες.

Επιπλέον οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι ο συνταγματικός περιορισμός που επικαλείται το Κολοράντο δεν αφορά σε υποψηφίους για την προεδρία, ούτε η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο, συνιστά «ανταρσία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ωστόσο σε δίκες με πολιτική βαρύτητα κατά το παρελθόν η τακτική Τραμπ είχε στόχο την απονομιμοποίηση των δικαστηρίων και των δικαστών, με τους οπαδούς του να είναι έτοιμοι να ταυτιστούν με θεωρίες διαφθοράς των ανώτατων κρατικών θεσμικών οργάνων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το CNN τον περασμένο μήνα, το 49% των ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν έκανε κανένα λάθος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ενώ το 40% θεωρούν ανήθικες τις ενέργειές του.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική απόφαση των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από τα οποία τα τρία έχουν τοποθετηθεί επί προεδρίας Τραμπ, εκτιμάται ότι η απόφαση θα προκαλέσει πόλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προϊστορία αποστασιοποίησης από υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.

Ωστόσο πριν από λίγες μέρες ομοσπονδιακό εφετείο στην Ουάσινγκτον απέρριψε τον ισχυρισμό Τραμπ ότι έχει προεδρική ασυλία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστεί με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα να προσβάλει την απόφαση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Χιλή: Έσβησαν οι φονικές πυρκαγιές – Τουλάχιστον 131 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Ζελένσκι: Να παραδοθούν στην Ουκρανία όλοι οι δεσμευμένοι ρωσικοί πόροι

Μέση Ανατολή: Πού μπορεί να οδηγήσει η νέα διπλωματική πρωτοβουλία ΗΠΑ-Αιγύπτου-Κατάρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:57