search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 04:53
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Δεν έχει ασυλία ο Τραμπ από δίωξη για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

06.02.2024 17:32
trump usa

Στην απόφαση ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασυλία από μια δίωξη για την προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020, οδηγήθηκε σήμερα ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη βασική υπεράσπιση του Τραμπ στην υπόθεση ανατροπής των εκλογών που ασκήθηκε εναντίον του από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Ο πρώην πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η προσέγγισή του ήταν μέρος των επίσημων καθηκόντων του ως προέδρου και ως εκ τούτου τον προστατεύει από την ποινική ευθύνη.

«Για τους σκοπούς αυτής της ποινικής υπόθεσης, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έγινε πολίτης Τραμπ, με την υπεράσπιση που έχει οποιοσδήποτε άλλος κατηγορούμενος. «Όμως οποιαδήποτε εκτελεστική ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως Πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον έναντι αυτής της δίωξης», αποφάσισε το δικαστήριο.

Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής ήταν ομόφωνη.

Η ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο ή να ζητήσει πρώτα την εμπεριστατωμένη επανεξέταση στο εφετείο, που σημαίνει ότι η υπόθεση θα εκδικαζόταν ξανά, αλλά αυτή τη φορά από την Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για εκλογική υπονόμευση, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και για παρεμπόδιση μιας επίσημης διαδικασίας. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε αθώος.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι εργαζόταν για να «διασφαλίσει την εκλογική ακεραιότητα» ως μέρος της επίσημης ιδιότητάς του ως προέδρου, και ως εκ τούτου είναι απρόσβλητος από ποινική δίωξη για την προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν επίσης ότι επειδή ο Τραμπ αθωώθηκε από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραπομπής, προστατεύεται και δεν μπορεί να κατηγορηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδια συμπεριφορά.

Το ζήτημα της ασυλίας αναμένεται τελικά να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια από τις πολλές υποθέσεις που θα εξετάσει το ανώτατο δικαστήριο σχετικά με τον Τραμπ φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Γάζα: Φανατικοί έποικοι επιτίθενται σε οργανώσεις μπλοκάροντας την ανθρωπιστική βοήθεια (Videos)

«Εργολάβος» της γκάφας ο Μπάιντεν: Μπέρδεψε τον Μακρόν με τον αποβιώσαντα Μιτεράν, είπε ότι συναντήθηκε μαζί του (Video)

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε ο πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο – Στην Καλιφόρνια έμεινε η Μέγκαν Μαρκλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19