search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει πολλαπλά συγκρουσιακά μέτωπα         

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2320
08/02/2024
08.02.2024 08:15
foitites poreia

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει στείλει το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει θα προχωρήσουν κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις, ωστόσο, με ανοιχτό – και δύσκολο να κλείσει, προς το παρόν – το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι προφανές ότι το τελευταίο πράγμα που επιδιώκει είναι η διεύρυνση και εξάπλωση της αναταραχής και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις σοβαρές αντιδράσεις που καταγράφονται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κατά της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, οι οποίες εκδηλώνονται με διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολών και που το τελευταίο διάστημα βαίνουν διαρκώς κλιμακούμενες.

Το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών / μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στη χώρα αποτελεί «εμβληματική μεταρρύθμιση» για την κυβέρνηση, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα προχωρήσει, έστω και εν μέσω αντιδράσεων. Ωστόσο στη «σιδερένια γροθιά» της η κυβέρνηση φρόντισε να φορέσει και ένα «βελούδινο γάντι», καθώς, σύμφωνα με τον Πιερρακάκη, ποσό σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ έχει διασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ της χώρας (475 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 279 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ συν 700 εκατ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών, μέσω ΣΔΙΤ).

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι για την εγγραφή των φοιτητών στα ιδρύματα αυτά θα απαιτείται να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Επιστημονικού Πεδίου (δηλαδή π.χ. τη χαμηλότερη ΕΒΕ για τις νομικές σχολές), ώστε να υφίσταται καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών.

Όροι και προϋποθέσεις

Ωστόσο αυτή θα είναι και η μοναδική σύνδεση του συστήματος πρόσβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς τα μη κρατικά ΑΕΙ θα μπορούν να θέτουν δικούς τους όρους για την εγγραφή των φοιτητών τους.

Επίσης, σχετικά με την αδειοδότηση των μη κρατικών ΑΕΙ, ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται εγγυητική επιστολή ποσού 500.000 ευρώ για κάθε σχολή (κατ’ ελάχιστο τρεις σχολές), προβλέπεται κλιμακούμενο παράβολο για νομική οντότητα για περισσότερες από τρεις σχολές και για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας απαιτείται παράβολο 500.000 ευρώ.

Τα μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σε ποσοστό τουλάχιστον 80% επί του συνόλου, σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους, και ο αριθμός των μελών ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 30 για το παράρτημα των τριών σχολών, με προβλεπόμενο όριο ωρών διδασκαλίας, για κάθε μέλος, τις 12 ώρες εβδομαδιαίως.

Από την άλλη, τα πτυχία που θα χορηγούν τα ιδρύματα αυτά θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται ακαδημαϊκή αναγνώριση / ισοτίμησή τους από τον ΔΟΑΤΑΠ. Επίσης δικαίωμα εγγραφής στα μη κρατικά ΑΕΙ θα έχουν οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου και οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας, σημείωσε ότι «το σύνταγμα δεν συνιστά σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στον χρόνο. Υπάρχουν θεμελιώδεις μεταβολές από το 1975. (…) Η τελεολογική ερμηνεία του συντάγματος προκύπτει από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ και του διοικητικού εφετείου».

Κινητοποιήσεις

Φυσικά, για την ώρα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει «ταμείο»: αντιθέτως φοιτητές «υποδέχθηκαν» τις ανακοινώσεις Πιερρακάκη με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας ενώ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπό κατάληψη τελούν πάρα πολλές σχολές στα δημόσια ΑΕΙ και, φυσικά, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση αναμένεται να φέρει και τις επίσημες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς, για παράδειγμα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μέχρις ότου λάβει στα χέρια της το τελικό κείμενο.

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από τα μέλη ΔΕΠ των δημοσίων ΑΕΙ της χώρας δεν προοιωνίζονται… κόκκινο χαλί για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν. Προφανώς, το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, έστω και μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι φοιτητές έχουν διαφορετικούς… ρυθμούς και διαχείριση των αντιδράσεών τους, οπότε μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (πολλώ δε μάλλον αν τύχει και της υποστήριξης της αντιπολίτευσης) τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή χαίρει ευρείας αποδοχής από τους πολίτες.

Γόρδιος δεσμός η ασφάλεια

Από την άλλη, πάλι, σε γόρδιο δεσμό μετατρέπεται για την κυβέρνηση ένα ζήτημα που εξαρχής βρέθηκε στην προμετωπίδα των προεκλογικών δεσμεύσεών της, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ασφάλειας. Μάλιστα, σαν να μην έφθαναν τα άλλα προβλήματα στον τομέα αυτόν, δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί – ένας που δεν εξερράγη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Γουδή και ένας που ανατινάχθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας – έχουν προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό στις διωκτικές αρχές, οι οποίες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη επιστροφή της τρομοκρατίας στη χώρα ύστερα από πολλά χρόνια «σιωπής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση (σ.σ.: της τρομοκρατίας) να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε. (…) Τα έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε. (…) Δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ να γκριζάρουν τη δημοκρατία».

Με απλά λόγια, ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς είπε πως υπάρχουν σημάδια ότι το φαινόμενο αναβιώνει, κάτι με το οποίο φαίνεται πως συμφωνούν και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι φέρονται να εκτιμούν ότι πλέον στο παιχνίδι αυτό έχει μπει και «νέο αίμα» και ότι οι έως τώρα επιθέσεις ενδεχομένως να έχουν «δοκιμαστικό» χαρακτήρα.

Ούτως ή άλλως, πάντως, οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εμπέδωσης αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες – τουλάχιστον αν λάβει κάποιος υπόψη τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου το ζήτημα της ασφάλειας πλέον βρίσκεται ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες – δεν είναι και για… σαμπάνιες.

Το αντίθετο, όπως φάνηκε και από την κοινή συνέντευξη των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αθλητισμού για τα μέτρα ασφάλειας στα γήπεδα, σχεδόν δύο μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τα κλείσει για τους φιλάθλους, προκειμένου να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και να υπάρξει αυστηρή ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων.

Έτσι οι ΠΑΕ έχουν περίπου έναν μήνα (έως τις 6 Μαρτίου) να ολοκληρώσουν την τοποθέτηση των καμερών στα γήπεδα. Το σύστημα ταυτοποίησης για τα εισιτήρια μέσω του Gov.gr Wallet θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 9 Απριλίου, ενώ οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Για την ώρα, το βάρος πέφτει στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία αποκτά τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων με δέσμια αρμοδιότητα (αυτόματα πρόστιμα και ποινές για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών) σε περιπτώσεις φαινομένων οπαδικής βίας ή παραβίασης διατάξεων, π.χ., σχετικά με την ταυτοπροσωπία των εισιτηρίων.

Και, βέβαια, front and center που λένε και οι Αμερικανοί, βρίσκεται και το ζήτημα της νεανικής βίας και παραβατικότητας, το οποίο έχει αποκτήσει χαρακτήρα επιδημίας και για το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι «σήμερα υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από εδώ και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω, δεν θα κινδυνεύουν”».

Πρόσθεσε δε ότι «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση».

Και στο βάθος ευρωεκλογές

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η συνεχιζόμενη συμπίεση των εισοδημάτων από την ακρίβεια (αλλά και οι αντιδράσεις του πιο συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) γίνεται εύκολα προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του ήδη πολλά «ανοιχτά μέτωπα».

Τα περισσότερα εξ αυτών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν (όπως έχει γράψει το «Ποντίκι», είναι η πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας που η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά σε έντονη κοινωνική αναταραχή). Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση μετράει και ξαναμετράει, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο μπορούν να της κοστίσουν όλα αυτά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σε Μαξίμου και Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο ότι η εικόνα κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στις ευρωκάλπες. Ωστόσο ο μεγάλος προβληματισμός είναι ότι η συγκεντρωμένη κοινωνική και οικονομική δυσφορία μπορεί να εκφραστεί σε μια κάλπη που δεν θεωρείται σημαντική και ότι όσο πιο μεγάλη είναι η έκφραση της δυσφορίας αυτής των πολιτών τόσο πιο αποδυναμωμένη – έστω και χωρίς αντίπαλο – μπορεί να εμφανιστεί η Ν.Δ. για το επόμενο διάστημα της θητείας της.

Διαβάστε επίσης:

Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγροτών, για «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους» μιλά η κυβέρνηση πριν την «απόβαση» στην Αθήνα

Πώς θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα: Βήμα βήμα η διαδικασία για την έκδοση εισιτηρίου μέσω gov.gr wallet

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ρουσόπουλο για την εκλογή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:28