search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Μπρα ντε φερ Ζελένσκι – Ζαλούζνι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2320
08/02/2024
11.02.2024 06:03
zelensky- zaloynzy

Η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού μετώπου, την ώρα που πυκνώνουν τα πολιτικά σύννεφα στο Κίεβο, με αφορμή τη ρήξη στις σχέσεις του Προέδρου Ζελένσκι με τον τέως πλέον αρχηγό του ουκρανικού στρατεύματος, τον στρατηγό Ζαλούζνι.

Ο αντικαταστάτης του Ζαλούζνι, ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι, επισκεπτόμενος πρόσφατα μονάδες κοντά στο Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου, είχε γράψει στο Telegram ότι «η επιχειρησιακή κατάσταση είναι τεταμένη και γίνονται μάχες σε όλους τους τομείς της πρώτης γραμμής». Ο Σίρσκι δεν είχε αναφερθεί στο θέμα Ζελένσκι – Ζαλούζνι, αλλά διαπίστωσε ότι «ο εχθρός συνεχίζει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και να φέρνει διαρκώς νέες εφεδρείες».

Τα όσα έγραψε ο Σίρσκι στην ουσία είχαν παραλήπτες τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον τότε αρχιστράτηγο. Διότι διαβεβαίωνε ότι οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, άρα έδειξε να πιστεύει στις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού. Και επιπλέον διαπίστωνε, όπως και ο Ζαλούζνι, ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους με εφεδρείες, την ώρα που στο Κίεβο παρατηρείται πολιτική αστοχία ως προς το θέμα της κινητοποίησης εφέδρων.

Οι προειδοποιητικές βολές

Ο Ζαλούζνι είχε ζητήσει να επιστρατευθούν 500.000 άτομα και μιλώντας στο CNN αναφέρθηκε σε «αδυναμία των κρατικών οργάνων να βελτιωθούν τα επίπεδα του έμψυχου υλικού των ενόπλων δυνάμεων χωρίς τη χρήση μέτρων που είναι αντιδημοφιλή». Ο Ζελένσκι αισθάνθηκε απειλή από το πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο αρχιστράτηγος, του ζήτησε να υποβάλει παραίτηση στο πλαίσιο μίας γενικότερης και ευρείας αναδιάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού, εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και η… εκκρεμότητα με τον επόμενο αρχηγό του στρατεύματος πήρε διαστάσεις άτυπου πολιτικού μπρα ντε φερ.

Το ερώτημα μέχρι πού φθάνουν οι φιλοδοξίες του Ζαλούζνι, που έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους Ουκρανούς, πολύ υψηλότερα από εκείνα του Προέδρου, θα απαντηθεί όταν ηχήσουν οι σάλπιγγες της εκεχειρίας. Παρασκήνιο υπάρχει ήδη, και έντονο, αλλά την επομένη της εκεχειρίας θα αρχίσει και η κούρσα διαδοχής του Προέδρου Ζελένσκι. Προσώρας ο πρώην Πρόεδρος Ποροσένκο είναι ο μόνος που δίνει πολιτικές διαστάσεις στην κόντρα Ζελένσκι – Ζαλούζνι υποστηρίζοντας ότι ο νυν Πρόεδρος «ζηλεύει» τον αρχιστράτηγο.

Η κόντρα υπήρχε ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή, όταν ο αρχιστράτηγος φέρεται να προειδοποιούσε την πολιτική ηγεσία για τις επικίνδυνες κινήσεις της Μόσχας στα σύνορα, στηριζόμενος σε αμερικανικές πληροφορίες, ενώ ο Πρόεδρος έδειχνε να αρκείται στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι ο Πούτιν δεν θα τολμούσε να εισβάλει.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Σήμερα η Ουκρανία είναι δέσμια των πολιτικών παρασκηνίων σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, εν μέσω προεκλογικών περιόδων, με συνέπεια η στρατιωτική βοήθεια να φτάνει με το σταγονόμετρο στην πρώτη γραμμή. Ο στρατηγός Ζαλούζνι είχε απάντηση: Η Ουκρανία πρέπει να προσαρμοστεί στη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας και να επικεντρωθεί σε έξυπνα όπλα και στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ο ηλεκτρονικός πόλεμος.

Σε άρθρο στον «Economist» ο Ζαλούζνι υπογράμμισε τη σημασία των drones συμπεραίνοντας ότι «νέες καινοτόμες προσεγγίσεις μπορεί να μετατρέψουν αυτόν τον πόλεμο από πόλεμο θέσεων σε πόλεμο ελιγμών». Ο χαρακτηρισμός της σημερινής κατάστασης ως πολέμου θέσεων είναι ουσιαστικά μία παραδοχή ότι στην πρώτη γραμμή οι Ουκρανοί έχουν βαλτώσει μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης που εξαπολύθηκε με αρκετές πολιτικές φανφάρες στην αρχή του καλοκαιριού.

Το ζήτημα τώρα στο Κίεβο είναι ποιος θα αναλάβει το βάρος για την αποτυχία και με ποια μεθόδευση οι Ουκρανοί θα οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου θα υποχρεωθούν να δώσουν γη στους Ρώσους για να σταματήσει ο πόλεμος. Ο Πρόεδρος επιχειρεί να έχει το πάνω χέρι στο πολιτικό πεδίο, όπως έδειξαν οι δηλώσεις στην ιταλική Rai, όπου είπε πως «είναι απαραίτητο ένα reset στο κράτος, μια νέα αρχή».

Ο Ζελένσκι γνώριζε πως ήταν μεγάλο ρίσκο να αντικαταστήσει σε αυτή τη φάση τον αρχιστράτηγο, που έχει την υποστήριξη του στρατεύματος σε όλα τα κλιμάκια. Αλλά, όπως είπε στη Rai, «έχω κάτι σοβαρό στο μυαλό, που δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, αλλά την κατεύθυνση της ηγεσίας της χώρας». «Αν θέλουμε να νικήσουμε, πρέπει όλοι να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα όπλα» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο κύριος στόχος του «reset» θα ήταν ο στρατηγός Ζαλούζνι.

Το πρότζεκτ Ζαλούζνι και ο «μεσσιανισμός» Ζελένσκι

Το ζήτημα είναι ότι ο Ζαλούζνι επελέγη από τον Ζελένσκι για την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου τον Ιούλιο του 2021, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Ουκρανών αξιωματικών, που συμφωνούσε με τη στροφή του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ. Ο Ζαλούζνι μοίρασε καθήκοντα σε νέους αξιωματικούς, είχε την ευελιξία να αποκαταστήσει επαφές με παραστρατιωτικούς εθνικιστικούς κύκλους που δεν εμπιστεύονταν τον Πρόεδρο, έγινε σύμβολο της ενότητας των Ουκρανών όταν εισέβαλαν οι Ρώσοι και το «Politico» εκτίμησε ότι ο νέος στρατηγός «θα μείνει ως μία ιστορική φιγούρα στην ουκρανική στρατιωτική παράδοση».

Κι επειδή ο στρατηγός δεν είναι μια τυχαία φιγούρα, φρόντισε από το 2021 να δημιουργήσει ένα προσωπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο οι άνθρωποι του Προέδρου είδαν ως προσπάθεια θεμελίωσης ενός πολιτικού πρότζεκτ. Ο στρατηγός που σταμάτησε τη ρωσική προέλαση προς το Κίεβο είναι αυτός που έδωσε το πολιτικό στίγμα του για την επόμενη μέρα, λέγοντας στον «Economist» ότι πρέπει να αλλάξει η ουκρανική προσέγγιση, ενώ την ίδια ώρα μία από τις ναυαρχίδες του συστήματος των ΜΜΕ του δυτικού κόσμου, το περιοδικό «Time», κατηγορούσε τον Ζελένσκι για «μεσσιανισμό».

Ο ίδιος ο Ζελένσκι είναι όμηρος της εικόνας του νικητή, που του έφτιαξαν επίσης τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά έχει αρχίσει να θαμπώνει και, όσο πρεσβεύει το δόγμα «όλα ή τίποτα», κινδυνεύει να πέσει θύμα της πολεμικής κόπωσης που αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό στην ουκρανική κοινωνία, πολύ περισσότερο στη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που ο Ζελένσκι έχει μιλήσει δημοσίως για τον κίνδυνο μίας νέας «Μαϊντάν», δηλαδή μιας εξέγερσης που μπορεί να μεθοδεύσει η Μόσχα.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτή η προειδοποίηση μαρτυρά τους φόβους του Ζελένσκι ότι μπορεί να έχει την τύχη του Γιανουκόβιτς το 2014, όταν η απόπειρα του τότε Προέδρου να σταματήσει την πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους φιλο-ευρωπαϊστές, που υποχρέωσαν τον Γιανουκόβιτς να φύγει νύχτα από τη χώρα και να καταφύγει στη… μαμά Ρωσία.

Ο στρατηγός απέφευγε στωικά να μπει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφήνοντας τον Πρόεδρο να υφίσταται τη φθορά που συνεπάγεται η τάση του να έχει γνώμη επί παντός του επιστητού – ακόμα και σε στρατιωτικά θέματα. Όταν έρθει η ώρα να ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι, ο Ζαλούζνι θα μπει στην αρένα από θέση ισχύος.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Μπάιντεν: «Η μνήμη μου είναι μια χαρά, ξέρω τι στον διάολο κάνω!» – Το ξέσπασμα σε ζωντανή μετάδοση (video)

Ελβετία: Ανδρας με τσεκούρι και μαχαίρι κρατούσε ομήρους σε τρένο – Τον σκότωσε η αστυνομία (video)

Πούτιν: Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream – Aδύνατον να χάσει η Ρωσία στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 20:08