search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:38
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Δοκιμασία οξέως» για την κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους της

12.02.2024 07:50
nea dimokratia

Με στόχο να ψηφιστεί ως την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στο γάμο, μέσω του οποίου θα επιτραπεί ο πολιτικός γάμος και στα ομόφυλα ζευγάρια και θα ρυθμιστούν θέματα τεκνοθεσίας για τα ζευγάρια αυτά.

Παρότι η κυβέρνηση δεν κατατάσσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στις – κατά την ίδια – «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις», εντούτοις η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κατά πολλούς θα αποτελέσει ένα είδος «δοκιμασίας οξέως» (δηλαδή, μια οριστική διαδικασία) σχετικά τόσο με τη συνοχή της Κ.Ο. της ΝΔ όσο και με τις σχέσεις της με σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της.

Κατ’ αρχάς, μια παρατήρηση: εκτός σοβαρού απροόπτου, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί, καθώς εκτός από τη ΝΔ (στην οποία θα γίνει αναφορά πιο κάτω) αναμένεται να υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, από μέρος (ή και το όλον, αν και υπάρχουν καταγεγραμμένες διαφωνίες) του ΠΑΣΟΚ και από την Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς, πάντως, να αποκλειστούν «διαρροές» από τα κόμματα αυτά.

Εσωτερικές αναταράξεις

Ωστόσο, ο… προβολέας πέφτει πάνω στη ΝΔ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες, ας πούμε, «μετρήσεις», περίπου 50 βουλευτές του κόμματος αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοθέτημα ή να επιλέξουν τη διέξοδο της αποχής, διέξοδο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε στους διαφωνούντες, αρνούμενος, παράλληλα, να θέσει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να καταψηφίσει μια ομάδα βουλευτών που θεωρείται ότι βρίσκεται εγγύς του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει και ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα τοποθετηθεί επί του θέματος, επαναλαμβάνοντας, πάντως, λίγο-πολύ γνωστές θέσεις και απόψεις του.

Χωρίς ακόμα να μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η τελική στάση τους, κορυφαίοι βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί κατά του νομοσχεδίου και εκτιμάται ότι θα το καταψηφίσουν είναι οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Οικονόμου, κ.ά.

Όσον αφορά σε αυτούς που προσανατολίζονται στη λύση της αποχής, εκτός του Μάκη Βορίδη στην κατηγορία αυτή φαίνεται ότι εντάσσονται οι Θάνος Πλεύρης, Στέλιος Πέτσας, Άγγελος Συρίγος, Γιάννης Καλλιάνος, Στράτος Σιμόπουλος, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα κάνει η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, που επίσης έχει εκφράσει ενστάσεις επί του νομοσχεδίου.

Εξωτερικά «πυρά»

Από την άλλη, η «δοκιμασία» για τη ΝΔ περιλαμβάνει και εξωτερικούς παράγοντες, καθώς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη) έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και, με «αιχμή» και τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα… πετροβολήσουν το κυβερνών κόμμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Μάλιστα, ακόμα και στελέχη της ΝΔ παραδέχονται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τα κόμματα αυτά να ασκήσουν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για ένα θέμα με έντονη ιδεολογική φόρτιση και να απευθυνθούν με ένταση σε πιο συντηρητικά τμήματα του εκλογικού σώματος, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει και των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αυτό προφανώς θα προκαλέσει «διαρροές» ψηφοφόρων προς τα δεξιά της ΝΔ, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα είναι ανησυχητικές και ότι, μόλις καταλαγιάσει ο πρώτος θόρυβος, κάποιοι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν, εκτιμώντας τη συνολική δουλειά της κυβέρνησης, αλλά και ενδεχομένως φοβούμενοι ευρύτερες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Περισσότερο προβληματισμό φαίνεται ότι προκαλεί η στάση της εκκλησίας και κυρίως συγκεκριμένων ιεραρχών, οι οποίοι όχι μόνο έχουν εξαρχής πιο «σκληρή» θέση από την επίσημη «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, αλλά εντείνουν την κριτική τους όσο περνούν οι μέρες και υιοθετούν και πιο αυστηρές απόψεις, όπως, π.χ., ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είπε ότι όποιος υπερψηφίσει το νομοσχέδιο θέτει εαυτόν εκτός εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης:

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Νίκος Παππάς – «Βλέπω στον Κασσελάκη έναν καθαρό άνθρωπο»

Νέος ομοφοβικός οχετός Μπέου κατά Κασσελάκη: «Δεδομένης της ιδιαιτερότητάς του φυσικό είναι να χ@@τεί…»

«Απόβαση» αγροτών έξω από το ξενοδοχείο που θα βρεθεί ο Αυγενάκης – «Είμαστε έτοιμοι για όλα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34