search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:41
MENU CLOSE

Αναβιώνει ο «Πόλεμος των Άστρων» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία; – Τι πυρηνικά όπλα μπορεί να στείλει ο Πούτιν στο διάστημα (video)

15.02.2024 16:01
russia_nuclear_space_1502_1920-1080_new
credit: AP

Για τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας στο διάστημα και τις… φοβίες των ΗΠΑ μίλησε ο καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπος Αδαμίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Action24 «Action Τώρα», ο καθηγητής ανέφερε αρχικά πως «ό,τι έχει να κάνει με το διάστημα κατά κανόνα παραπέμπει στον λεγόμενο “Πόλεμο των Άστρων” του 1983, την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πρωταγωνιστήσουν στο διάστημα με σκοπό να έχουν το πάνω χέρι στην κόντρα τους με τη Ρωσία».

«Το σύστημα αυτό, παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ήταν μία από τις αιτίες που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης, αφού: «Εξαιτίας της φρενίτιδας εξοπλισμού και της προσπάθειας των Σοβιετικών να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ, χρεοκόπησαν».

«Τι συμβαίνει τώρα… Η αναφορά περί ανάπτυξης πυρηνικών στο διάστημα στοχεύει στην καταστροφή του δικτύου δορυφόρων που ελέγχει την παροχή πληροφοριών, όπως επίσης και τον εντοπισμό στόχων πάνω στη Γη. Το βασικό σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του πολέμου, είναι ότι η πληροφορία έχει τον μείζονα ρόλο, έχει τη μέγιστη προσφορά στον τρόπο δράσης των εμπολέμων», συνέχισε ο κ. Αδαμίδης.

Τα διαστημικά απορρίμματα που θα δημιουργηθούν μετά από μια πιθανή καταστροφή δορυφόρου μπορούν να αχρηστεύσουν το σύστημα μεταβίβασης και παροχής πληροφοριών, το λεγόμενο «Kessler effect»: «Το Διάστημα μπορεί να καταστεί μη λειτουργικό από τη διασπορά τέτοιων αποβλήτων», τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΣΣΕ, «ο κύριος φόβος των Αμερικανών έχει να κάνει με την εξουδετέρωση της δυνατότητάς τους να εντοπίζουν ακριβώς ποιοι είναι οι στόχοι του αντιπάλου και να κατευθύνουν αντίστοιχα τα δικά τους πλήγματα», εξηγώντας πως «λέγεται, η ανάδειξη του θέματος τις τελευταίες μέρες είχε να κάνει και με την άσκηση μιας έμμεσης πίεσης για να περάσει το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, αφού οι πολιτικές σκοπιμότητες παίζουν πάντα τον ρόλο τους».

Τι λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» του Λευκού Οίκου ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή, δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα.

Οι νέες δυνατότητες, που συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει όπλο με βάση το διάστημα, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως δεν θα σχολιάσει την ουσία των αναφορών μέχρι οι λεπτομέρειες να αποκαλυφθούν από τον Λευκό Οίκο. Είπε όμως πως η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον είναι σαφώς μια προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο επικεφαλής της ομάδας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολτείες για «κακόβουλη σκευωρία», ανέφερε το TASS.

Ο Ψυχρός Πόλεμος

Τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, αφού η Ρωσία πήρε το προβάδισμα στη διαστημική κούρσα και αμφότερες οι πλευρές ανέπτυξαν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η Δύση πρότεινε μια συνθήκη για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Συνθήκη για το Απώτερο Διάστημα του 1967 η οποία απαγορεύει να τεθούν σε τροχιά ή στο απώτερο διάστημα όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαφωνίες ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον έχουν υπονομεύσει το πλαίσιο των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που αποσκοπούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ τους.

Οι New York Times και το ABC News ανέφεραν νωρίτερα πως τα νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν σχέση με τις ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο με βάση το διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα σενάρια αντικατάστασης του Μπάιντεν με φόντο τις ανησυχίες για την διανοητική του κατάσταση – Οι 5 πιθανοί διάδοχοι

Eurovision: Απορρίπτει την ιδέα αποκλεισμού του Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό

«Invasivorism»: Οι «εισβολείς» που απειλούν την πανίδα και τη χλωρίδα, στο εξής θα τρώγονται!!! (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 07:36