search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:11
MENU CLOSE

«Invasivorism»: Οι «εισβολείς» που απειλούν την πανίδα και τη χλωρίδα, στο εξής θα τρώγονται !!! (Video)

15.02.2024 14:00
lionfish new

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της μια σειρά προβλήματα που ήταν ως τώρα άγνωστα. Αυτό συμβαίνει -και θα συνεχίσει- διότι στη φύση υπάρχουν άπειρες σχέσεις αλληλεξάρτησης.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για «εισβολείς» που μπαίνουν ξαφνικά στο οικοσύστημα μιας χώρας διαταράσσοντας την ισορροπία του, και απειλώντας τα ιθαγενή ζώα και τα φυτά με εξαφάνιση.

Η κλιματική αλλαγή, όμως, δημιουργεί ένα πραγματικό ντόμινο αλλαγών, αυξάνοντας την συνήθη θερμοκρασία αλλά και την αλμυρότητα των θαλασσών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε διάφορα είδη να μεταναστεύσουν σε μέρη που ήταν ως τώρα ασύμβατα, δημιουργώντας την ευκαιρία να αυξήσουν τον «ζωτικό τους χώρο».

Ο αγώνας ενάντια στα είδη των «εισβολέων» και των «χωροκατακτητών», είναι δύσκολος και πολυεπίπεδος, και φαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον περνάει και από το στομάχι του καταναλωτή !!!

Invasivorism

Έτσι, μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας ο όρος «invasivorism», που προκύπτει από τη σύνθεση των λέξεων «invasive» και «βορά», και σημαίνει τη «βρώση των εισβολέων».

Καθώς υπάρχουν εισβολείς που αποδεικνύονται σχεδόν ανίκητοι, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να νικηθούν μακροπρόθεσμα πρέπει να μπουν στις διατροφικές μας συνήθειες.

Το εστιατόριο ”Silo”, ένα “zero-waste restaurant” στο ανατολικό Λονδίνο, έκανε την αρχή, φτιάχνοντας ένα μενού στο οποίο όλα τα πιάτα βασίζονται στη βρώση των «εισβολέων».

Έτσι μπορεί κάποιος να δοκιμάσει κεφτέδες από γκρι σκίουρους, τάρτες από καραβίδες, κρέας από πλατώνι (fallow deer).

Ο πελάτης μπορεί να συνοδεύσει το γεύμα του με μια μπύρα που φτιάχνεται ειδικά από τον σεφ του ρεστοράν Νταγκ ΜακΜάστερς, από το φυτό «Japanese knotweed», που είναι το πιο επιβλαβές φυτό της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μπύρα αυτή έχει μια ελαφριά γεύση από ραβέντι, πολύ ευχάριστη και δροσερή για τον πότη.

Ο σεφ ΜακΜάστερς, εξηγεί ότι πειραματίζεται με το φυτό αυτό εδώ και πολλά χρόνια, και πως μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

«Μπορεί να ψηθεί, να γίνει μπύρα, να ζυμωθεί, να γίνει πίκλες. Όταν μαγειρευτεί θυμίζει λίγο ραβέντι, ενώ ωμό είναι σαν το σπαράγγι».

Το «Japanese knotweed» πρέπει να ξεριζώνεται προσεκτικά και στη συνέχεια να καίγονται τυχόν παραφυάδες για να μην ξαναφυτρώσουν. Οι νέοι βλαστοί χρησιμοποιούνται, πριν το φυτό γιγαντωθεί ως θάμνος.

Έτσι, το φυτό που απειλεί την χλωρίδα της Αγγλίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά πιάτα.

Το ίδιο γίνεται με μαγειρέματα από πλατώνι (fallow deer) το ελάφι που εισάχθηκε από τη Μεσόγειο, γύρω στο 1.100 μΧ. όταν εισέβαλαν στο νησί οι Νορμανδοί.

Το ζώο αυτό, κάποια στιγμή εισάχθηκε -χωρίς άδεια- σε δάση και κυνηγότοπους, όπου μην έχοντας άλλους φυσικούς εχθρούς έχει αυξηθεί τόσο πολύ πληθυσμιακά, ώστε να απειλεί ευθέως την χλωρίδα του βρετανικού οικοσυστήματος.

Δύσκολο πρόβλημα

Η τοπική ζημιά από τα είδη των «εισβολέων» είναι 423 δις δολάρια το χρόνο, εκτός από τη ζημιά στη φύση, την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Υπολογίζεται ότι από το 1970 μέχρι το 2017, χάθηκαν παγκοσμίως 1,3 τρις δολάρια από τις ζημιές που προκαλούν οι «εισβολείς» των οικοσυστημάτων.

Την ιδέα μήπως νικήσουμε τους «εισβολείς» τρώγοντάς τους, διατύπωσε πρώτος ο βιολόγος συστημάτων, Τζο Ρόμαν, 20 χρόνια πριν:

«Πίστευα ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να καταναλώνουμε ζώα και φυτά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον μας».

Ο Τζο Ρόμαν, καθηγητής του School of Environment and Natural Resources στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, συνεχίζει:

«Στην αρχή φάνηκε σαν μια τρελή ιδέα, αλλά εδώ και 10 χρόνια οι σεφ μεγάλων εστιατορίων πειραματίζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα !!!»

Ο Μπρόντι Όλιβ, σεφ στο “Perdido Beach Resort” στο Orange Beach, στην Αλαμπάμα, εδώ και 10 χρόνια πειραματίζεται με το «lionfish» (πτεροϊδές ή λιονταρόψαρο), που είναι ένα ψάρι με μακριά δηλητηριώδη αγκάθια, το οποίο μαστίζει τη Φλόριντα και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, φτάνοντας μέχρι τη Βερμούδα.

Το «lionfish» είναι σκέτη συμφορά, αφού τρώει τα μικρά ψάρια και τα νεογνά των μεγαλύτερων ιθαγενών ψαριών.

Το ψάρι αυτό είναι πραγματικά αχόρταγο, αφού το στομάχι του διογκώνεται 30 φορές, και δεν έχει στην ουσία το αίσθημα του κορεσμού.

Έτσι, ο σεφ Μπρόντι Όλιβ, το μαγειρεύει με διάφορους τρόπους. Το κρέας του είναι λευκό, και νόστιμο. Μπορεί να τηγανιστεί, μπορεί να μαγειρευτεί, αλλά και να καταναλωθεί σχεδόν ωμό, «ψημένο» απλώς σε χυμό εσπεριδοειδών, όπως το «σεβίτσε». Απλά πρέπει ο ιχθυοπώλης να αποκόψει με προσοχή τα δηλητηριώδη αγκάθια του.

Στο μενού πάντως έχουν μπει επίσης το πράσινο καβούρι (green crab), o άγριος οικόσιτος χοίρος (feral hog), και το ανθοφόρο φυτό βίγκα (Periwinkle), τα οποία δεν έχουν δηλητήριο ή άλλον κίνδυνο για τον καταναλωτή.

Στις ΗΠΑ το «lionfish»απελευθερώθηκε από ανθρώπους που το είχαν στα ενυδρεία τους, μη γνωρίζοντας το πρόβλημα που μπορούσε να προκύψει.

Σημειωτέον, το ψάρι αυτό όχι μόνον είναι παμφάγο, αλλά ζευγαρώνει μέρα παρά μέρα, παράγοντας εκατομμύρια αυγά και επισκιάζοντας τα άλλα είδη.

Για την προσπάθεια του «invasivorism» έχουν επιστρατευτεί διάσημοι σεφ απ’ όλο τον κόσμο. Οι βραβευμένοι με αστέρια Michellin, σεφ Χοσέ Αντρές και Ερίκ Ριπέρ, προπαγανδίζουν υπέρ του «invasivorism», λέγοντας ότι:

«Σκεφτείτε ότι κατ’ αρχάς θα δοκιμάσετε ένα νέο ψάρι, σ’ ένα καταπληκτικό πιάτο. Παράλληλα όμως, προστατεύετε το οικοσύστημα και δημιουργείτε θέσεις εργασίας στον τόπο σας

Έφτασε στην Κρήτη

Το «lionfish» (λιονταρόψαρο) μέσω του Σουέζ, πέρασε από τον Περσικό κόλπο στη Μεσόγειο, κι έφτασε στα νότια της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια οι ντόπιοι ψαράδες βρίσκουν στα δίκτυα τους δεκάδες κι εκατοντάδες τέτοια ψάρια.

Σήμανε συναγερμός, και οι ντόπιοι εστιάτορες προσπαθούν να δημιουργήσουν πιάτα ώστε να το γνωρίσουν οι καταναλωτές και να δημιουργηθεί ζήτηση για το ψάρι αυτό.

Το κρέας του είναι μαλακό και λευκό, και σερβίρεται ή τηγανητό με σκορδαλιά ή μαγειρεμένο με άγρια χόρτα και λαχανικά.

Μέχρι τώρα, εμείς οι άνθρωποι με τις διατροφικές μας συνήθειες και την υπερκατανάλωση έχουμε δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα στο περιβάλλον.

Μήπως τώρα φέρουμε μια νέα ισορροπία τρώγοντας (κυριολεκτικά) τους εχθρούς των ιθαγενών οικοσυστημάτων μας;

Το μέλλον θα δείξει…

Διαβάστε επίσης

Κάνσας: Νεκρή 45χρονη μητέρα από πυρά στην παρέλαση για το Super Bowl – Έντεκα παιδιά μεταξύ των τραυματιών (videos)

Ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά του Παναμά – Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:04