search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:02
MENU CLOSE

«Red alert» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ – Ρωσική η απειλή, αναφορές για αποστολή πυρηνικών στο διάστημα

14.02.2024 20:53
russia-12-rocket-space

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, εξέδωσε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση την Τετάρτη προειδοποιώντας για «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

«Σήμερα, η Μόνιμη Επίλεκτη Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», είπε ο Τέρνερ.

Ο Τέρνερ είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την απάντηση σε αυτήν την απειλή».

Σύμφωνα με το CNN, η απειλή σχετίζεται με τη Ρωσία είναι «πολύ ευαίσθητη» και «είναι, στην πραγματικότητα, εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική».

Από την πλευρά του το FOX News μετέδωσε ότι η απειλή αυτή σχετίζεται με το διάστημα, επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου, όπως και το Reuters που μιλά για της δραστηριότητα της Ρωσίας στο διάστημα, επικαλούμενο τις πηγές του.

Όμως το ABC News, υποστηρίζει ότι η Ρωσία θέλει να τοποθετήσει πυρηνικό όπλο στο διάστημα για πιθανή χρήση του εναντίον δορυφόρων. «Αυτό δεν είναι για να ρίξει ένα πυρηνικό όπλο στη Γη», εκτιμάται από πηγές που επικαλείται το ABC News και οι οποίες, όπως σημειώνουν αποτελεί «μια μεγάλη υπόθεση» που είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική και πολύ ευαίσθητη».

Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη της Βουλής άρχισαν να μπαίνουν και να βγαίνουν από το υψηλής ασφαλείας δωμάτιο στο υπόγειο του Καπιτωλίου, γνωστό ως SCIF, όπου οι πιο ευαίσθητες, απόρρητες πληροφορίες κοινοποιούνται στους νομοθέτες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αναφέρθηκε στη δήλωση του Τέρνερ σε μια συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα και είπε ότι ήταν μπερδεμένος από τη δήλωση του βουλευτή επειδή είχαν ήδη προγραμματίσει μια ενημέρωση για την Πέμπτη. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ενημέρωση της Πέμπτης σχετίζεται με την απειλή που τόνισε ο Τέρνερ.

Ο Σάλιβαν είπε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικοινώνησε με τους κορυφαίους ηγέτες από τη Βουλή και τη Γερουσία, «για να τους προσφέρω μια προσωπική ενημέρωση».

«Αυτό ήταν στον προγραμματισμό, οπότε είμαι λίγο έκπληκτος που ο Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα, πριν από μια συνάντηση».

Και συνέχισε, «Αυτή ήταν η επιλογή του. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι θα πάω να τον δω, θα καθίσω μαζί του, καθώς και τα άλλα μέλη της Βουλής αύριο και δεν είμαι σε θέση να πω οτιδήποτε περισσότερο από αυτό το βήμα».

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την ενημέρωση, αλλά κατέστησε σαφές ότι ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν το κοινό θα πρέπει να ανησυχεί για την απειλή, ο Σάλιβαν είπε: «Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η ερώτηση είναι αδύνατο να απαντηθεί με ένα ξεκάθαρο “ναι”… επειδή οι Αμερικανοί κατανοούν ότι υπάρχει μια σειρά από απειλές και προκλήσεις στον κόσμο που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, και αυτές οι απειλές και οι προκλήσεις κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως τους κρατικούς παράγοντες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, στις αποφάσεις που έχει λάβει, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού στο μέλλον, και θα σταθώ εδώ σε αυτό το βήμα και θα πω να μας κοιτάξετε στα μάτια και να είστε σίγουροι ότι μπορούμε και θέλουμε και προστατεύουμε την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού».

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Είμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

Ισπανία και Ιρλανδία ζητούν από την Κομισιόν «άμεση επανεξέταση» των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 16:02