search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:57
MENU CLOSE

Διάστημα: Αστρονόμοι εντόπισαν «σούπερ – Γη» που πιθανόν έχει ζωή (photo/video)

09.02.2024 12:15
space new

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μία «σούπερ – Γη» , δηλαδή έναν κόσμο μεγαλύτερο από τον δικό μας πλανήτη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σε απόσταση 137 ετών φωτός. Ένας δεύτερος πλανήτης, που εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος της Γης, μπορεί να βρίσκεται επίσης σε τροχιά γύρω από το ίδιο αστέρι.

Ο εξωπλανήτης – σούπερ Γη, με την κωδική ονομασία ΤΟΙ-715b, κάνει τροχιά γύρω από ένα κόκκινο αστέρι – νάνο, που είναι πιο ψυχρό και μικρότερο από τον δικό μας ήλιο.

credit: NASA/JPL-Caltech

Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον πλανήτη χρησιμοποιώντας τα όργανα του TESS, της NASA, δηλαδή τον εξοπλισμό του Δορυφόρου Έρευνας Εξωπλανητών.

Η μελέτη με τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης, που υπολογίζεται ότι είναι μιάμιση φορά πιο μεγάλος από τον δικό μας πλανήτη, χρειάζεται 19 ημέρες του δικού μας συστήματος, για να ολοκληρώσει μία τροχιά γύρω από το αστέρι.

Ο πλανήτης είναι αρκετά κοντά στο αστέρι, ώστε θεωρείται ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε κατοικήσιμη ζώνη, διότι η απόσταση από τον αστέρα είναι τέτοια που μπορεί να εξασφαλίζει στον πλανήτη την σωστή θερμοκρασία για την ύπαρξη υγρού νερού στην επιφάνειά του.

Η κατοικήσιμη ζώνη υπολογίζεται με βάση παράγοντες όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η μάζα του αστέρα, αλλά και η αντανάκλαση στην επιφάνεια του πλανήτη.

Αλλά οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν μεγάλα περιθώρια σφάλματος και γι αυτό υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο στον συγκεκριμένο εξωπλανήτη υπάρχει κατοικήσιμη ζώνη, όπως επισήμανε η συντάκτρια της μελέτης, Δρ. Τζεορτζίνα Ντράνσφιλντ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ο πλανήτης TOI-715b υπάρχει σε μία περιοχή γύρω από το αστέρι που θεωρείται η συντηρητική κατοικήσιμη ζώνη, στην οποία υπάρχουν μικρότερα περιθώρια σφάλματος.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή καθώς πρόκειται για την πρώτη σούπερ-Γη που εντοπίζεται από τα όργανα του TESS, εντός συντηρητικής κατοικήσιμης ζώνης. Επιπλέον, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά, το σύστημα μπορεί να κάνει περαιτέρω ατμοσφαιρικές έρευνες», γράφει η Δρ. Ντράνσφιλντ.

TESS, ο κυνηγός πλανητών

Αφότου εκτοξεύτηκε ο Δορυφόρος Έρευνας Εξωπλανητών – TESS, το 2018, έχει βοηθήσει τους αστρονόμους να εντοπίσουν πλανήτες γύρω από σχετικά κοντινά αστέρια, στα οποία μπορεί να γίνει παρατήρηση από συστήματα που βρίσκονται στη γη ή στο διάστημα.

«Μας επιτρέπει να έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα για την ποικιλομορφία των συστημάτων εξωπλανητών που είναι σε τροχιά γύρω από διαφόρων ειδών ήλιους», προσθέτει στην μελέτη η Δρ. Ντράνσφιλντ.

Ο εξωπλανήτης TOI-715b βρίσκεται κοντά στο αστέρι του και έχει μία γρήγορη τροχιά, που σημαίνει ότι ο πλανήτης περνάει μπροστά από τον αστέρα ή διέρχεται τακτικά.

Αυτό σημαίνει ότι ο εξωπλανήτης είναι υποψήφιος για μελλοντική παρατήρηση από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο παρατηρεί το σύμπαν με υπέρυθρο φως, που είναι αόρατο από το ανθρώπινο μάτι και μπορεί να διεισδύσει στις ατμόσφαιρες πλανητών.

Καθώς ο πλανήτης διέρχεται από τον αστέρα το τηλεσκόπιο Webb έχει τη δυνατότητα να αναζητεί στοιχεία στην ατμόσφαιρα ή και να εξακριβώνει την ατμοσφαιρική σύνθεση του πλανήτη. Και η κατανόηση ως προς το αν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για τη δυνατότητά τους να έχουν μία κατοικήσιμη ζώνη.

Τα κόκκινα αστέρια νάνοι είναι τα πιο κοινά αστέρια στον γαλαξία μας και έχουν εντοπιστεί αρκετά που φιλοξενούν μικρούς, πετρώδεις κόσμους, όπως το σύστημα TRAPPIST που ανακαλύφθηκε πρόσφατα με τους επτά πλανήτες και βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός.

Οι πλανήτες που βρίσκονται σε κοντινή τροχιά σε αυτά τα μικρότερα και πιο ψυχρά αστέρια λαμβάνουν αρκετή θερμότητα ώστε να θεωρούνται δυνητικά κατοικήσιμοι.

Στο μέλλον οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν για πλανήτες γύρω από αστέρες που μοιάζουν περισσότερο με τον δικό μας ήλιο.

Τέτοιες αποστολές έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον, όπως η αποστολή PLATO της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που θα είναι εξοπλισμένη με 26 κάμερες για τη μελέτη πλανητών που μοιάζουν με τη Γη και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρες που μοιάζουν με τον δικό μας ήλιο. Η αποστολή PLATO θα ξεκινήσει το 2026.

Διαβάστε επίσης

«Θαύμα» στις Φιλιππίνες: Κοριτσάκι βρέθηκε ζωντανό 60 ώρες μετά τη φονική κατολίσθηση (photos/video)

Ελβετία: Ανδρας με τσεκούρι και μαχαίρι κρατούσε ομήρους σε τρένο – Τον σκότωσε η αστυνομία (video)

Πούτιν: Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream – Aδύνατον να χάσει η Ρωσία στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:51