search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:32
MENU CLOSE

NASA: Ανακάλυψε πλανήτη που μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή – Βρίσκεται 137 εκατ. έτη φωτός μακριά (Videos)

06.02.2024 19:28
gi-new

Η NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη στον οποίο ίσως υπάρχει δυνατότητα ζωής και βρίσκεται 137 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ΤESS είναι που ανακάλυψε τον νέο αυτόν πλανήτη. Η τροχιά του γύρω από το κόκκινο αστέρι κάνει πιο εύκολη την παρακολούθησή του από επιστήμονες, άρα και τη μελέτη του. Η NASA σκοπεύει να μελετήσει τον πλανήτη περαιτέρω, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Webb, για να δει πόσα ακόμη μπορούμε να μάθουμε με βάση τα χαρακτηριστικά του.

Οι αστρονόμοι λένε ότι ο πλανήτης, που ονομάστηκε TOI-715 b, έχει διάμετρο, περίπου, μιάμιση φορά τη διάμετρο της Γης και περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό, κοκκινωπό αστέρι, κάτι που δίνει ελπίδα πως ο πλανήτης αυτός -ίσως- και να μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του. Ο TOI-715b ολοκληρώνει μία πλήρη τροχιά σε μόλις 19 ημέρες. Κινείται γύρω από έναν κόκκινο νάνο, ο οποίος είναι μικρότερος και ψυχρότερος από τον Ήλιο.

«Θα γίνει ο μικρότερος πλανήτης κατοικήσιμης ζώνης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής από τον TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite», ανέφερε η NASA. 

Η τροχιά του γύρω από το κόκκινο αστέρι κάνει πιο εύκολη την παρακολούθησή του από επιστήμονες, άρα και τη μελέτη του. Η NASA σκοπεύει να μελετήσει τον πλανήτη περαιτέρω, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Webb, για να δει πόσα ακόμη μπορούμε να μάθουμε με βάση τα χαρακτηριστικά του.

Το τηλεσκόπιο Webb έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να ανιχνεύει εξωπλανήτες αλλά και για να «εξερευνά τη σύνθεση της ατμόσφαιράς τους, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για την πιθανή παρουσία ζωής», δήλωσε η NASA.

Η έρευνα και η ανακάλυψη της «υπερ-Γης» έγινε με επικεφαλής τη Georgina Dransfield στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» τον Ιανουάριο.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην αποστολή των αστρονόμων να κατανοήσουν ποιες ατμοσφαιρικές συνθήκες απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής και να διερευνήσουν περαιτέρω τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με τη NASA. 

Διαβάστε επίσης:

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της NASA, μόλις… 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη (Photos/Video)

NASA: Κατέγραψε την πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων ετών – Εντυπωσιακές εικόνες (Video)

Τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο – Πάνω από 26 δισ. αρχεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15